Walt Disney geeft animatiesoftware gratis vrij

Leuk nieuwtje voor de animators onder ons: Disney zorgt ervoor dat iedereen de software Ptex gratis kan en mag gebruiken.

Bij de Walt Disney Animation Studios verdwenen tekenfilms de laatste jaren naar de achtergrond en werden er enkele animatiefilms uitgebracht die met de computer werden gemaakt, al zorgde The Princess and the Frog dit jaar eindelijk voor een langverwachte terugkeer naar de handgetekende kunst. De voorgangers van die film waren computerproducties zoals Meet the Robinsons, Bolt en de korte kerstspecial Prep & Landing (die je in dit bericht nog steeds kan bekijken).

Om de personages in 3D te ontwerpen en vorm te geven, gebruikt de studio Ptex. Die software is nu voor iedereen beschikbaar onder de BSD-licentie. Je mag het programma dus op alle mogelijke manieren gebruiken en verspreiden, zolang je de oorspronkelijke auteur(s) maar vermeldt. Ptex is een ‘texture mapping system’, waarmee je allerlei objecten en personages in 3D kunt bewerken. Sinds Bolt werd Ptex voor elke computeranimatie van Walt Disney Animation gebruikt.

Volgens Brent Burley, die voor de animatiestudio werkt, zullen er in de toekomst nog meer projecten volgen die gratis verschijnen. Disney hoopt zo een steentje bij te dragen aan de groeiende open-sourcegemeenschap.

Meer informatie over de software vind je op Ptex.us.

Demonstratie van Ptex

(Via FilmCentrum, Techworld en Monophyl)

Lees ook:Bolt Trailer
Lees ook:De merchandising van Bolt toegelicht
Lees ook:Eerste foto Disney short Glago’s Guest
Lees ook:Nieuwe Bolt poster
Lees ook:Bolts “High School Musical 3″ trailer

7 reacties op “Walt Disney geeft animatiesoftware gratis vrij

 1. jef

  nep ….

    /   Beantwoorden  / 
 2. luc

  Wow dit hoor je niet vaak dat een groot en machtig bedrijf dat doet.
  Een mooie stap van Walt Disney!

    /   Beantwoorden  / 
 3. jef

  de site is nep en klopt niet is een virus denk … <

  dat ken gewoon niet waar zijn

    /   Beantwoorden  / 
 4. Vincent Lammers

  Afgezien van het feit dat het geen “animatie software” is, wat ze met dit programma doen heeft niks met animeren temaken, enkel met de textureing. maar; waarom is dit nep? en hoe ben je hier achter gekomen? Ik ben erg benieuwd.

    /   Beantwoorden  / 
 5. dennis

  waar kun je dan de software krijgen ????????????????????

    /   Beantwoorden  / 
 6. Ian

  Op zich wel een handig programmaatje, maar wij houden het toch op onze eigen programma’s.

  Http://www.visualpunch.nl

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.