The Lion King 3D: Oude glorie in nieuw jasje

Zeventien jaar nadat hij aan de wereld werd voorgesteld, brult De Leeuwenkoning weer in de bioscoop. Deze keer in 3D. Beter of niet? Tijd voor een recensie!

Vanaf vandaag draait The Lion King weer in de Nederlandse en Belgische zalen. Dat het een geweldige film is, daar hoef ik jullie ongetwijfeld niet meer van te overtuigen. Het verhaal, de animatie, de liedjes… Het hele plaatje klopt. Maar er is iets bijzonders aan deze re-release. De Leeuwenkoning is immers de eerste handgetekende animatiefilm die Walt Disney in 3D in bioscoop uitbrengt. Dat betekent dat deze recensie zich kan beperken tot het antwoorden op de vraag: Is de 3D in The Lion King geslaagd?

Het antwoord is ja, al is de conversie niet altijd even goed gelukt. Het grootste deel van de film is goed omgezet en de weidse savanne en jungle zijn best indrukwekkend in al hun ‘ruimte’. Af en toe lijkt het echter alsof je door alle bomen het bos niet meer ziet. Ik had het gevoel dat je, vaak bij momenten met snelle bewegingen, verdwaalt in de diepte, zeg maar. Laag boven laag boven laag boven laag… totdat je het overzicht kwijt bent. Aangezien de bron hier een van oorsprong ‘platte’ tekenfilm is, krijg je soms een nep 3D-effect dat kunstmatig aanvoelt.

Ook collega Tünde had enkele bedenkingen: “De eerste 10 minuten was het 3D-werk niet bijzonder, ofwel moest ik er even aan wennen. Zo zijn de total shots van de Koningsrots wel erg plat. Dat geldt voor de meeste landschappen bij shots waarin geen (overdreven) scherpte/diepte zit. Ook camerabewegingen in 3D storen af en toe een beetje. Bij de karakters en niet bewegende achtergronden werkt het wel. Vooral de jungle en het Olifantenkerkhof waren prachtig en het nummer Just Can’t Wait to be King was erg gaaf in 3D vanwege de abstractheid. De 3D werkt erg goed bij effectanimatie als rook, water en regen, zoals in Be Prepared. Het licht en de kleuren in het shot van Scar op de rots (op het verboden land, niet de Koningsrots) waren heel indrukwekkend.”

Wat me ook opviel was hoe het origineel duidelijk niet gemaakt werd om in 3D te vertonen (wat natuurlijk niet onlogisch was voor die tijd). Wanneer Simba, Timon en de anderen zich achter een boomstronk verschuilen, fluistert Timon iets tegen Simba. Zoals je op de afbeelding rechts ziet, zitten ze dicht bij elkaar. In de 3D-versie werd echter zo veel diepte aan het fragment toegevoegd dat Simba schijnbaar veel verder (meer ‘achterin’) zit. Daardoor leek het niet meer realistisch dat Timon iets zou fluisteren (hij zou moeten roepen). Een detail, maar het viel me op.

Ik heb erg van de film genoten, maar The Lion King was sowieso al een van de favoriete films uit mijn jeugd. Zorgt de 3D voor een meerwaarde? Het hangt ervan af hoe je dat bekijkt (haha). Het was een leuke ervaring om te zien hoe ze diepte hebben aangebracht in de 17-jaar oude prent. Maar wordt de film er beter door? Neen. The Lion King is sowieso een topper. Die heeft helemaal geen 3D nodig om een succes te zijn. Het feit dat deze film weer even in de bioscoop draait, is eigenlijk al reden genoeg om te feesten.

Toen ik deze recensie schreef, eindigde ik met de zin “Wen er maar aan, want dit is vast nog maar het begin van een hele reeks nieuwe 3D-conversies.” Sinds gisteren hoeven we geen voorspellingen meer te maken, want toen raakte bekend dat de volgende jaren vier oude animatiefilms van Disney en Pixar opnieuw in 3D in de bioscoop zullen verschijnen: The Little Mermaid, Beauty and the Beast, Finding Nemo en Monsters Inc.

Lees ook:The Lion King 3D vervroegd naar oktober
Lees ook:The Lion King weer in de bioscoop? Met uw hulp kan het!
Lees ook:The Lion King ook bij ons in 3D in de bioscoop
Lees ook:Nieuwe trailer kondigt The Lion King in 3D aan
Lees ook:The Lion King 3D verschijnt ook in het Engels

17 reacties op “The Lion King 3D: Oude glorie in nieuw jasje

 1. Seppe

  En oh ja, voor de fans van het origineel: het liedje The Morning Report zit niet in de film.

    /   Beantwoorden  / 
  1. M

   En voor de rest? Is het de ware originele film (naar mijn weten nooit op DVD uitgebracht), of de versie waar ze stukken opnieuw geanimeerd hebben?

     /   Beantwoorden  / 
 2. Reinier

  Blij te horen dat je zo enthousiast bent Seppe :) Kan niet wachten om net als jij de savanne opnieuw te betreden! Hopelijk brengt het hetzelfde gevoel voor mij terug dat ik had als 8jarig manneke! ;)

    /   Beantwoorden  / 
 3. Locall

  Ik ben vandaag geweest, originele versie, zat helemaal vol en geen kinderen in de zaal, er werd om alles gelachen en volgens mij had iedereen een top avond! Ik in ieder geval wel!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Stijn

  Wat goed dat je dat detail van dat fluisteren is opgevallen. Ik had er nooit opgelet. Ik ga wel niet helemaal akkoord dat de eerste 10 minuten ‘plat’ zijn. Maar voor de rest ben ik het 100% eens met je ;-)

    /   Beantwoorden  / 
 5. Reinier

  Nieuwe krokodillen als je dat bedoelt M

    /   Beantwoorden  / 
 6. Laura32

  fijn dat het niet de versie is met morning report. ik ga waarschijnlijk dit weekend!

    /   Beantwoorden  / 
 7. TAZ

  ik hoop dat de 2D versie ook nog op disney channel wordt uitgezonden.

    /   Beantwoorden  / 
 8. piraatmans

  Leuke recensie eigenlijk precies wat ik me erbij voorstel. Maarre is het niet collega Tünde ipv college?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Seppe

   Uiteraard! Bedankt voor je arendsblik.

     /   Beantwoorden  / 
 9. Eline

  Ik ben de film gisteren in 3D gaan zien. The Lion King zelf is natuurlijk prachtig. Maar de 3D is niet zo geweldig indrukwekkend. Ik zal ook al heel blij zijn met de 2D versie op Blu-Ray!

    /   Beantwoorden  / 
 10. TOmmy

  Ik vond de 3D storend, hoewel inderdaad de decors en de landschappen wél een meerwaarde kregen, was het voor de personages eerder een blok aan hun poot. Meermaals kijken figuren elkaar niet aan (wanneer Nala en Simba tegen Timon praten zie kijken ze duidelijk àchter Timon).
  Ook de neus van Scar zorgt regelmatig voor conflicten voor ons oog.

  Maar uiteraard, deze parel is het herbekijken waard, ik ga hem morgen nog eens zien, maar in old-fashion 2D :)

  Oh ja, ik eis The Morning Report op de dvd! :)

    /   Beantwoorden  / 
 11. max

  ik ga zo heb er erg zin in! word vast leuk :D

    /   Beantwoorden  / 
 12. Edwin Schaap

  Pfff, vandaag met m’n vriendin naar Lion King 3D geweest in Nieuwegein, maar in de pauze allebei beetje pissig naar huis gegaan. Het 3D effect was juist verkeerd om, dus de achtergronden lagen BOVEN de karakters.. na 3 keer er iets van gezegd te hebben maar in de pauze naar huis gegaan… nu op zoek naar ‘n andere bios!

    /   Beantwoorden  / 
 13. kenny van rymenant

  tot hoelang speelt hij in Belgie?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Seppe

   Twee weken, normaal gezien.

     /   Beantwoorden  / 
   1. kenny van rymenant

    oke bedankt seppe
    :)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.