Twaalf minuten voor vrede op de buis

Een Strijd om Vrede

Aanrader: elke dag een nieuw, Vlaams animatiefilmpje op tv.

De voorbije vijf jaar is het Ultrakort-initiatief een begrip geworden in Nederland. Gesteund door het Nederlands Filmfonds, bioscoopketen Pathé en SNS REAAL Fonds krijgen vier Nederlanders elk jaar 50.000 euro om een korte film van twee minuten te maken die in de bioscoop verschijnt. Vorige editie bereikten de filmpjes in totaal meer dan 2,5 miljoen kijkers.

VredeOm de ‘Groote Oorlog‘ te herdenken die honderd jaar geleden begon, besloten het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) een gelijkaardig initiatief te lanceren. Na een oproep in 2012 kregen twaalf animatiefilmpjes groen licht, geselecteerd uit ruim zeventig inzendingen. Voor elke korte film van één minuut stond een budget van maximaal 30.000 euro ter beschikking. De productie gebeurde bij Vlaanderens bekendste studio’s, waaronder Beast Animation, Creative Conspiracy, Lunanime en Walking the Dog. Later in 2014 ging het VFL op zoek naar twaalf dichters die een bijbehorende tekst voor de afgewerkte Ultrakort-films wilden schrijven.

Bioscoopketen Kinepolis steunt het project en vertoont de Vlaamse animatiefilmpjes op het witte doek. In schril contrast met Pathé, waar de Nederlandse Ultrakort-films straks voorafgaan aan gigantische toptitels zoals Guardians of the Galaxy en The Hunger Games 3, worden de Vlaamse Ultrakort-films gekoppeld aan kleinere publiekstrekkers voor de ‘meerwaardezoeker’ zoals American Hustle en August: Osage County. Heldere informatie over welke filmpjes waar en wanneer te zien zijn, is nergens online te vinden. Dat is jammer, want er zitten heel wat knappe animaties bij.

ChargeGelukkig is Canvas een van de partners van 12 Minuten over Vrede (wél een verbetering ten opzichte van Nederland). Vanaf maandag start de Belgische publieke omroep met het uitzenden van de Vlaamse Ultrakort-films. Elke avond (behalve zondag) wordt een animatiefilmpje vertoond, gevolgd door een lezing van het bijbehorende gedicht.

Die poëzie kun je gerust overslaan. Niet alleen omdat ik die dingen zelf nogal arty-farty vind, maar vanwege twee redenen. Ten eerste werden de gedichten niet in samenspraak met de animators gemaakt, waardoor een verband vaak ontbreekt. Ten tweede kreeg het VFL volgens een persbericht te veel slappe, ondermaatse inzendingen binnen waardoor het zelf alsnog op zoek moest naar geschikt, reeds bestaande werk. Al sinds de eerste oproep heb ik nooit begrepen waarom er een poëtisch luik aan de animatiefilms moest worden gekoppeld. Om de animaties tot ‘volwaardige kunst’ te verheffen? Ik heb ze allemaal gezien en de films hebben niets extra nodig om ervan te genieten. Enfin, terug naar de animaties.

De Ultrakort-films zelf mag je absoluut niet missen. Jong talent en bekende namen werkten hard en gingen de uitdaging aan om op amper één minuut een goed verhaal te vertellen. Zoals iedere festivalganger weet, zitten er altijd wel een paar missers in het programma, maar gemiddeld ligt het niveau erg hoog. Hoewel de Eerste Wereldoorlog centraal staat, spelen niet alle filmpjes zich letterlijk op het slagveld af; een woonkamer of speeltuin dienen evengoed als arena. Qua inhoud, stijl en techniek verschillen de films erg hard van elkaar: van vrolijke, gave computeranimaties tot donkere, ruwe potloodtekeningen. Oorlog in alle variaties, van slapstick tot bittere ernst.

KinderspelEr zijn te veel filmpjes om ze allemaal op te noemen, maar hier volgen enkele persoonlijke favorieten. Een Strijd om Vrede (van Joost Jansen) is een bijzonder knappe film waarvoor digitale tv-recorders zijn uitgevonden. Wat je tien keer opnieuw gaat willen bekijken om nieuwe zaken op te merken, is een indrukwekkende ‘morphing’ waarin allerlei brute oorlogstaferelen zich voor je ogen transformeren. Vrede (van Roman Klochkov) is een dierlijke tekenfilm waarin goed wordt gespeeld met verwachtingen. In Kinderspel (van Britt Raes en Bert Van Haute) wordt de zware, volwassen strijd dan weer op een luchtige, kinderlijke manier uitgebeeld. Charge! (van Gerrit Bekers) laat zien hoe twee vijandige soldaten een danschoreografie uitvoeren (in een pittig, lang shot). Fans van festivalfavoriet Oh Willy… krijgen in Otto een bloederige, stoffen kant van Marc James Roels en Emma De Swaef te zien. Ook de propagandafilm Daddy Went. Daddy Did (van Joost Jansen en Thomas Ceulemans) verdient een vermelding vanwege de creatieve, traumatische uitvoering.

Onderaan vind je een trailer met fragmenten uit alle films, maar gezien de lengte van de korte films bevat die video onvermijdelijk een aantal spoilers. Geloof me op m’n woord en kijk de korte animatiefilms straks meteen op tv. Het eerste niet te missen filmpje, Een Strijd om Vrede, verschijnt op Canvas op maandag 4 augustus 2014 om 22.27u. De overige Ultrakort-films worden de daaropvolgende dagen uitgezonden, meestal rond 22u30. De juiste tijden vind je op deze website, waar ook de gedichten al online staan).

Trailer

Lees ook:Leader Ultrakort 2014 online
Lees ook:Twee dagen animatiejam bij Happy Ship
Lees ook:Ultrakort – Wild
Lees ook:A Single Life op Oscar-shortlist
Lees ook:Teaser nieuwe Mickey-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.