Het verhaal boven alles in The Missing Lynx

Volgens de makers komt in deze Spaanse productie het verhaal op de allereerste plaats. In dit bericht vind je de trailer en kun je meer ontdekken over de animatiefilm.

Voor wat hun eerste eigen animatiefilm wordt, bundelen regisseurs Raul Garcia en Manuel Sicilia hun talenten in The Missing Lynx. Allebei hebben ze jarenlange ervaring met animatie. Garcia heeft zelfs nog als animator voor Walt Disney meegewerkt aan heel wat oude klassiekers zoals Hercules, Pocahontas en The Hunchback of Notre Dame. De geweldige geest uit Aladdin kwam zelfs uit zijn tekenpen. Hun nieuwste project wordt echter een 3D-animatiefilm. Het begon allemaal toen Consejería de Medio Ambiente, een Spaanse milieugroep, aan de heren vroeg om een didactische film te maken om kinderen wat meer kennis bij te brengen over de natuur en de dieren. Het originele idee was een film waarin een lynx een papiertje van de grond raapte, het netjes in de prullenbak deponeert en ondertussen ook nog even een brandje voorkomt in een park. Allemaal heel nobel en leerrijk, maar daar zit geen kat op te wachten. Het duo kon hen gelukkig overtuigen om er een spannend avontuur van te maken, inclusief gemaskerde soldaten en een koelbloedige jager. El Lince Perdido was geboren.

The Missing Lynx gaat over vijf dieren die het slachtoffer worden van een excentrieke verzamelaar. Die wil namelijk een grote ark bouwen en zoekt van elke bedreigde diersoort een paar voor zijn collectie. Daarvoor schakelt hij de hulp in van Newmann, een onverschrokken jager uit Afrika. Gelukkig krijgt Felix de losbollige lynx hulp van zijn vier vrienden. De geit met een zwak voor gevaarlijke sporten heet Beeetty en de havik luistert naar de gevleugelde naam Astarté. Verder is er ook nog de oude Ruppert, een blinde mol, en Gus, een paranoïde kameleon die problemen heeft met zijn camouflage en overal samenzweringen ziet. Het bonte gezelschap wil koste wat het kost een stokje steken voor de maffe verzamelplannen van Noah.

Het belangrijkste voor een film is natuurlijk de plot. Voor een animatiefilm geldt deze regel misschien nog iets meer, omdat je geen echte acteurs hebt om hun gevoelens op een realistische manier uit te beelden op het scherm. Het verhaal moest en zou dus op de eerste plaats komen. Het team ging daarvoor zelfs behoorlijk ver. Zo werden er bepaalde esthetische zaken opgeofferd om meer aan het verhaal te werken. Zoals je op de screenshots kunt zien hebben de personages geen zichtbare vacht. De regisseurs zijn ervan overtuigd dat het geen zin heeft om allerlei technologische snufjes te gebruiken en uren te besteden aan het uitwerken van elk haartje van de personages, als het verhaal niet goed zit.

Ook letterlijk gingen ze ver, een deel van het team ging ook op verplaatsing naar een woestijn niet ver van Almería, om er de planten en dieren te bestuderen die daar leven. Ook heel wat andere landschappen uit Andalusië (het zuiden van Spanje) werden in de film verwerkt. Wie er dus al geweest is, zou de achtergronden in The Missing Lynx moeten kunnen herkennen.

In 2008 won The Missing Lynx op het filmfestival Animadrid de prijs voor de beste animatiefilm, wat later in 2009 gevolgd door een Goya Award, de belangrijkste prijs in Spanje vergelijkbaar met de Amerikaanse Oscar. Door het succes werd de film ondertussen al aan meer dan veertig landen verkocht en zal de studio voor haar volgende project op een groter budget kunnen rekenen.

De film is een productie van Kandor Graphics, die werd omgedoopt tot Kandor Moon na de fusie met Green Moon, de studio van Antonio Banderas (Shrek 2 en 3, Puss in Boots), die ook als producent optreedt voor The Missing Lynx. Kandor Moon heeft meteen al grootse plannen. In de komende tien jaar wil de kersverse studio maar liefst vijf nieuwe films uitbrengen. Momenteel wordt er al hard gewerkt aan Goleor: The Scales and the Sword, het volgende project waar Banderas ook zijn stem aan zal lenen.

Tot slot nog enkele weetjes over de film:

– Zoals afgesproken in het contract met Consejería de Medio Ambiente, gaat 20% van de winst naar de bescherming van de natuur in Andalusië.

- Garcia vertelde dat er tijdens een van de premières een levensgrote afbeelding stond van Felix. Sommige kinderen hadden bij het betreden van de zaal een beetje schrik van de grote kat, maar na de film liepen ze allemaal naar de mascotte toe om hem te knuffelen en foto’s te nemen.

- Met wat googelen kun je vinden dat een lynx uit het geslacht stamt van middelgrote katten uit de famile der katachtigen, die dan weer verwant zou zijn aan het geslacht Felis. Het hoofdpersonage heet Felix, dus dacht ik even lekker uit te kunnen pakken met waar de naam vandaan zou kunnen komen. Aan dat gloriemoment kwam echter snel een einde toen bleek dat Felix genoemd werd naar Félix Rodríguez de la Fuente, een Spaanse documentairemaker. Stom toeval dan maar.

  Meer informatie over de film vind je op de website themissinglynxmovie.com. Of en wanneer The Missing Lynx in de Belgische en Nederlandse zalen verschijnt, is momenteel niet bekend.

  Trailer The Missing Lynx

  (Via CGS, met dank aan Esteban voor de tip)

  Lees ook:Kanshebber Beste Animatiekortfilm ‘09: The Lady and the Reaper
  Lees ook:Eerste blik op Goleor: The Scale and the Sword
  Lees ook:Trailer voor Knights of Valour
  Lees ook:Nieuwe teaser Justin and the Knights of Valour
  Lees ook:Bekijk kortfilm The Lady and the Reaper online

  7 reacties op “Het verhaal boven alles in The Missing Lynx

   1. Seppe

    @ Sven: Aangezien Donkey Xote al sinds 2007 uit is en er nog steeds geen Nederlandse dvd van te vinden is, vrees ik ervoor dat-ie hier nog in de bioscoop verschijnt. Naast enkele piratenkopieën is het enige wat Google vond een dvd met Engelse audio en Franse ondertiteling: http://www.mediadis.com/video/detail.asp?id=202510.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Sven

     Ik wel al een gebrande versie in het engels met ondertiteling. Is een leuke film. Maar vroeg me af of deze ooit op dvd komt. Maar we wachten het af.

       /   Beantwoorden  / 
     1. BobT

      Donkey Xote is in Spanje verkijgbaar op dvd en bluray.(te koop via spaanse webwinkels als dvdgo.com of fnac.es)

      Beide hebben engelse audio, de Bluray heeft ook nog eens engelse ondertiteling, mocht je ‘m met Spaanse audio willen kijken.

      Volgens mij zal er in de Benelux niet zo snel een goede release van uit komen.

        /   Beantwoorden  / 
  1. Locall

   ziet er wel schattig uit, vind allee die kameleon gruwlijk irritant :S

     /   Beantwoorden  / 
  2. Da Vince

   Ziet er idd schattig uit, maar wat is het script beroerd en de dialogen slecht!

     /   Beantwoorden  / 
  3. Sven

   Is nu uit op dvd, vond het een leuke film.

     /   Beantwoorden  / 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  Naam

  Website

  Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.