Toekomstplannen van het Filmfonds zijn bekend

Het Nederlands Filmfonds presenteerde afgelopen week haar plannen voor de komende jaren. Animatieblog somde voor je op wat dit betekent voor animerend Nederland.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er zullen jaarlijks gemiddeld twee korte animatiefilms minder dan voorheen gesteund worden door het Filmfonds. Dit valt echter mee gezien het feit dat er op animatie een stuk minder bezuinigd zal worden dan op andere filmvormen. Het Filmfonds koerst de komende jaren op gemiddeld tien ‘vrije’ korte animatiefilms per jaar, waarvan er vier vallen onder de serie Ultrakort. Drie van de in totaal tien films zullen van debutanten zijn, waarmee de fondssubsidie voor nieuwe animatoren toegankelijker wordt.

Nieuw talent wordt dus gestimuleerd, maar zal het wel moeten doen met lagere budgetten dan nu. Voor realiseringsbijdragen gaan namelijk maxima gelden. Ervaren filmmakers kunnen deze maxima verhogen met toeslagen, berekend met twee parameters: het aantal bezoekers dat is bereikt in de afgelopen 5 jaar en het artistieke succes (festivalselecties en prijzen) van eerder werk, op basis van behaalde resultaten door regisseur, producent en scenarist.

Dat het onderscheid tussen nieuwe en ervaren makers een grotere rol gaat spelen in het nieuwe beleidsplan, is ook zichtbaar in de nieuwe categorieën die het fonds bij aanvragen gaat hanteren. In plaats van onderscheid te maken tussen vormen van de films, wordt dat nu gedaan op basis van ervaring van de maker en publieksbereik:
New Screen NL is er voor nieuw talent en filmisch experiment van nieuwe en ervaren makers in alle genres en de korte (animatie)film
• Onder Screen NL vallen de langere producties, waaronder lange animatiefilms en internationale coproducties van ervaren makers
Screen NL Plus is voor bioscoopfilms voor een groot publiek

Nog een drastische keuze is het de afschaffen van het adviescommissiesysteem dat het Filmfonds tot nu toe hanteerde. Het fonds krijgt vaak de kritiek wispelturig te zijn bij beoordeling door wisselende adviescommissies. Daarom komen hiervoor filmconsulenten, die een aanstelling krijgen voor maximaal 3 plus 1 jaar. Met filmconsulenten wil het fonds de continuïteit en transparantie in de beoordeling en besluitvorming waarborgen en aanvragers een helder aanspreekpunt bieden, deskundig ondersteunen en desgewenst begeleiden.

Tot slot zet de trend van creatief ondernemerschap ook door bij het fonds, een begrip dat zwaar mee zal gaan wegen in de beoordeling van subsidieaanvragen. Speerpunten in het beleid van 2013 tot en met 2016 zijn dan ook:
- Talentontwikkeling en innovatie, zowel op het gebied van filmisch experiment als bij financiering, marketing, distributie en vertoning
- Internationale samenwerking in de vorm van coproductie, export van Nederlandse films en deskundigheidsbevordering en talentontwikkeling in internationale contexten
- Verbreding en vergroting van publieksbereik via verschillende platforms, van televisie en online platforms tot buurthuizen en onderwijsinstellingen)

Wat betreft de lange animatiefilm, daarvan staat er één per jaar op de planning. Voor projectontwikkeling en animatics wordt een apart budget vrijgemaakt. De realiserings-bijdrage wordt daarna gefinancierd uit het budget voor de speelfilm, waar de lange animatiefilm 1 van de in totaal 25 lange films zal zijn.

Na goedkeuring door het ministerie zal het beleidsplan, wellicht op sommige delen aangepast of uitgewerkt, vanaf 2013 ingaan. Mocht je het hele plan willen lezen, dan kun je dat hier downloaden.

Wat denken jullie, Animatiebloglezende animatoren; zullen deze veranderingen animerend Nederland goed doen of niet?

(Afbeeldingen uit Nu Ken je het Toch Al en Trippel Trappel, © il Luster Producties)

Lees ook:Filmfonds zoekt synopsissen voor langspeelfilms
Lees ook:Nederlands Filmfonds introduceert Wildcard Animatie
Lees ook:Ultrakort-films 2013 bekend
Lees ook:Leader Ultrakort 2014 online
Lees ook:Twee dagen animatiejam bij Happy Ship

4 reacties op “Toekomstplannen van het Filmfonds zijn bekend

  1. Patrick Nijman

    Zitten goeie punten bij. Ik vraag me alleen af wat ze precies onder nieuw talent verstaan. Zijn dat partijen die nog niet eerder subsidie hebben gekregen of zijn het pas afgestudeerden.

    Het blijft wel jammer dat er meteen stagaires gevraagd worden na het toekennen van een Ultrakort project. Blijkbaar is er toch niet voldoende geld om louter professionals aan het werk te zetten. Aan de andere kant is het natuurlijk wel een mooie leerplek.

    Ik ben in ieder geval blij dat wij nog net een mooi project in de wacht hebben gesleept.

    Overigens weinig reacties op zo’n belangrijk nieuwtje.

    Patrick

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tünde

      Onder nieuw talent wordt inderdaad verstaan partijen die nog niet eerder subsidie van het Filmfonds ontvingen.

      Dat er weinig reacties zijn op dit bericht viel me ook al op; heeft de Nederlandse professional geen mening over dit onderwerp? (Of speelt dat gesprek zich misschien op Facebook af?)

        /   Beantwoorden  / 
  2. Jantiene de Kroon

    @Patrick Nijman, maak je geen zorgen. Er werken 4 professionele animatoren aan ons ultrakort-project en daar komt één animatie-stagiare bij in de laatste 10 weken, vooral omdat we denken dat we een leuke en leerzame stageplaats kunnen bieden. Ik denk dat deze situatie ook voor de andere producties opgaat.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Frodo Kuipers

    Het lijkt er op dat je als ervaren maker dus ook gedwongen wordt om internationale coproducenten te zoeken, ipv met één producent te blijven werken. Maakt eea wel wat omslachtiger, denk ik zo.
    Wel goed dat de drempel wat omlaag gaat voor nieuwe makers.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.