Nominaties Europese Animatiefilm 2014

EFA '14 nominaties

Opvallend: twee van de drie nominaties zijn Belgische coproducties.

Elk jaar bekronen de European Film Awards de beste bioscoopproducties van Europese bodem. Dit jaar zijn opnieuw drie films genomineerd in de categorie voor de Beste Animatiefilm. De nominaties werden gekozen door een commissie die bestond uit twee European Film Academy-bestuursleden, respectievelijk de Israëlische producent Marek Rozenbaum en de Italiaanse producent Roberto Cicutto, en drie vertegenwoordigers van de Europese CARTOON-organisatie: Doris Cleven (Belgische directeur van het Anima-festival), Wolfgang Spindler (Franse journalist van Euronews) en Caroline Cor (Franse productieanalist van CNC).

De drie genomineerde animatiefilms zijn:

efa14arteThe Art of Happiness

Regie: Alessandro Rak
Land: Italië

Vroeger vormde taxichauffeur Sergio een succesvol muzikaal duo met zijn broer Alfredo, maar de twee raakten van elkaar vervreemd toen Alfredo besloot om als monnik te gaan leven in de bergen van India. De verhalen van de passagiers die in zijn taxi stappen en door Napels rijden, roepen bij Sergio leuke en minder leuke herinneringen aan zijn broer op.

efa14jackJack and the Cuckoo-Clock Heart

Regie: Mathias Malzieu en Stéphane Berla
Land: Frankrijk en België

Het bevroren hart van Jack, die geboren wordt op de koudste dag in de geschiedenis, wordt vervangen door een klok. Die prothese werkt prima zolang hij rustig blijft, de wijzers niet aanraakt en niet verliefd wordt. Dat laatste wordt echter een probleem wanneer hij op een dag de charmante straatzangeres Miss Acacia ontmoet.

efa14minuMinuscule – Valley of the Lost Ants

Regie: Thomas Szabo en Hélène Giraud
Land: Frankrijk en België

De komische familiefilm laat zien hoe een heldhaftig lieveheersbeestje en een groepje zwarte mieren een kostbare doos vol suikerklontjes naar het mierennest willen brengen. Onderweg moeten ze allerlei vijanden trotseren, waaronder een gemene kolonie rode mieren die het ook op de lekkere schatkist heeft gemunt.

Voorspelling

Opvallend is dat twee van de drie genomineerde films deels in België zijn gemaakt. Jack werd geanimeerd bij Walking the Dog en Minuscule bij Nozon, allebei animatiestudio’s uit Brussel.

Ondanks de sterke Belgische aanwezigheid, vermoed ik dat het Italië is die met de prijs aan de haal gaat. Jack heeft een aparte look en Minuscule wist zonder dialogen toch te boeien, maar volgens mij gaat de overwinning straks naar Happiness. Dat is immers de meest volwassen prent van de drie en ook de meest ontroerende, waarin de verwaterde relatie tussen twee broers op een knappe wijze wordt verteld.

Binnenkort kunnen de ruim 3.000 leden van de European Film Academy stemmen op hun favoriet. Het resultaat kennen we op zaterdag 13 december 2014. Dan wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens een feestelijke ceremonie in Riga (Letland).

Lees ook:L’ Arte della Felicità is Europa’s beste
Lees ook:Nominaties Europese Animatiefilm 2013
Lees ook:Trailer L’Arte della Felicità
Lees ook:Césarnominaties voor Beste Animatiefilm
Lees ook:Nominaties Europese Animatiefilm 2012

2 reacties op “Nominaties Europese Animatiefilm 2014

  1. Hansje

    Ik vrees dat je gelijk gaat krijgen, Seppe. “Happiness” gaat ‘m (als meest volwassen film) winnen. Ik was zeer van “Jack” gecharmeerd, en dan vooral door de designs en de gehele ‘look & feel’. “Miniscule” heb ik nooit leuk gevonden, hoe knap gemaakt ook.

      /   Beantwoorden  / 
  2. DragonMaster

    België doet het weer

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.