Shrek is een zinkend schip

Shrek the Third

 

De drang om naar Shrek the Third te gaan, was bij mij niet zo groot. Ik had de trailers en de voorstukjes gezien, en die lieten bij mij geen dolenthousiaste gevoelens opborrelen. En zo kon het gebeuren dat ik de derde Shrek-film van gisteren pas zag in de bioscoop. Veel te laat om nog een stukje te schrijven met een advies of je de film wel of niet moet gaan zien. Maar aangezien heel wat bezoekers van deze blog de film inmiddels wel gezien zullen hebben, ben ik benieuwd of ze het met me eens zijn. Mijn oordeel: DreamWorks Animation, leg de productie van die vierde en vijfde Shrek-film meteen stil. Dit is een zinkend schip.


Waar is het verhaal?
Het grote manco van Shrek the Third is het verhaal. Een echt goed verhaal is er eigenlijk niet; er is alleen maar een dun rood lijntje dat dient als kapstok voor leuke scènes en grappen die de animatoren hebben verzonnen. Dit is een wereld van verschil met de eerste Shrek-film: die had een coherent verhaal, met goed uitgewerkte karakters, en een duidelijk plot. Niet zo gek, want die eerste film was gebaseerd op een bestaand kinderboek. Daarna ging DreamWorks echter zelf verhaaltjes rondom Shrek verzinnen. De verhaallijn van Shrek 2 was ook niet sterk, maar een spervuur aan grappen compenseerde dat afdoende. Bij Shrek 2 zat je schaterlachend in je bioscoopstoel. Maar bij Shrek the Third betrapte ik mezelf zo nu en dan op een glimlach. En meer niet.

We weten het nu wel
Waarom ik niet zat te schaterlachen? Omdat ik de poep- en pies-grappen nou wel ken. Baby-Shrek kotst als een vulkaaneruptie. Haha, lollig hoor. Een lakei staat aan Shrek zijn kont te krabben. Haha, wat moeten we toch lachen. Vervolgens worden er een heleboel grappen uit eerdere films herhaald. Puss In Boots doet weer het trucje met zijn ogen. Leuk, maar hebben we al gezien. Puss in Boots en Donkey komen in elkaars lichamen terecht… hadden we lichaamsverwisselingen ook al niet eerder gehad? Shrek blijft maar zeuren dat hij terug wil naar zijn moeras… GA DAN! Na drie films zeuren word ik het een beetje moe.

Tenenkrommend moralistisch
Het verhaal is te mager, de grappen een mager aftreksel van de eerdere films… en alsof dat nog niet erg genoeg is, wordt de film her en der ook nog eens tenenkrommend moralistisch. Nou hebben animatiestudio's daar allemaal wel een handje van (in ieder geval de Amerikaanse), maar Shrek the Third gaat wel ongelooflijk ver door de 'geloof in jezelf'-moraal er niet alleen dik bovenop te leggen, maar ook nog eens herhaaldelijk letterlijk te laten uitspreken door Shrek en Artie.

Shrek 4?
Shrek the Third scoort op alle punten minder dan de vorige Shrek-films. De animatie is niet noemenswaardig beter, het verhaal is stukken minder, de grappen zijn niet zo hilarisch als in Shrek 2, en de moraal is tenenkrommend. Wat mij betreft mag de reeks Shrek-films hiermee worden afgesloten. Maar dat zal niet gebeuren. Shrek 4 en Shrek 5 zijn al ingepland door DreamWorks Animation. In deel 4 beleeft Shrek vast avonturen met zijn kinderen, die om de een of andere reden in gevaar zijn, en in deel 5 wordt hij vast opa. Als DreamWorks echt op die manier het leventje van Shrek gaat uitmelken, dan sla ik de delen 4 en 5 over, en verheug ik me vast op deel 6, waarin Shrek seniel wordt, en deel 7, waarin Shrek overlijdt. Shrek 8, waarin wordt teruggeblikt op het leven van Shrek, sla ik dan weer over, alsook deel 9, waarin de wederopstanding van Shrek wordt getoond. Ik haak pas weer aan bij Shrek 10, waarin de animatoren ècht niet meer weten wat ze nog moeten vertellen, en Shrek opeens een blauwe lilliputter is met een alcoholverslaving en een ongezonde belangstelling voor cavia's.

Lees ook:Zo gaat-ie heten: Shrek the Third
Lees ook:‘Shrek 5 zal echt de laatste zijn’
Lees ook:Tv-spotje Shrek the Third… meer van hetzelfde
Lees ook:Nieuwe beelden en grappen uit Shrek Forever After
Lees ook:Tweede trailer Shrek 4 introduceert nieuwe personages

13 reacties op “Shrek is een zinkend schip

  1. Aston Martin

    Ik ben het volledig mee eens met de recensie. De eerste deel vond ik leuk…de delen daarna was van mindere kwaliteit qua verhaal en grappen. Hoe dan ook kijk ik niet graag uit naar deel 4. Bij Ice Age kijk zeker uit naar deel 3…ze hebben gewoon die eekhoorntje en dat maakt alles wel weer goed.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Tsjip

    Je vergeet er eentje: een altijd onvermijdelijk vervolg in de serie sequel-films: Shrek in space! Of dat deel 6 of 7 wordt, is nog even afwachten.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Ferry Piekart

    Hee Eyes, lollig dat je me verwijst naar een artikel dat ik zelf heb geschreven!
    Het stuk hierboven is trouwens een opinie: het is mijn mening over Shrek the Third. Ik zeg nergens dat de productie is stilgelegd, maar dat ik dat zou WILLEN. Zelf even door de tekst ‘heenbijten’ dus!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Thomas2

    Zinkend schip…stijgende opbrengsten (de film doet het ontzettend goed in de bioscopen)

      /   Beantwoorden  / 
  5. Lodewijk

    Als ik het zo lees komt het er dus in deel 10 toch van dat er een animatiefilm komt van onze Smurfen.
    Ik vind 3 ook al een stuk minder. De betere animaties worden steeds verlegd naar een ander figuurtje, maar in totaliteit veranderd er weinig. Ook de grappen zijn minder.
    Ben benieuwd of de heren en dames van Dreamworks dit ook durven in te zien en tot een beter product kunnen komen.
    Voorlopig is het zo dat Shrek 3 een bioscoopsucces is. De ouderen zullen misschien afhaken, maar kinderen willen hem toch zien.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Ferry Piekart

    @Thomas: commercieel is Shrek the Third zeker een succes te noemen. Maar ik bekijk het hier graag van de inhoudelijke kant! En die zinkt wat mij betreft als een baksteen.
    Artistiek succes en commercieel succes liggen (jammer genoeg) geregeld mijlen uit elkaar!

      /   Beantwoorden  / 
  7. bananesnor

    Mjah… Met eens, Commercieel succes en artistiek succes kunnen hand in hand gaan, maar dan moet er wel naar gewerkt worden. Met Shrek 3 hebbe ze gewoon op veilig gespeeld.
    Trouwens, ik zou het marketingbudget van deze 3de wel eens willen weten… Da verklaart waarschijnlijk eerder het succes van deze film…

      /   Beantwoorden  / 
  8. Musical-Info.nl - Dé musicalsite met gratis magazine! (Thomas2)

    @Ferry, hier heb je uiteraard gelijk in en dat vind ik ook goed. Maar zoals je ziet, vind de massa het niet erg en duikt er dubbel en dwars bovenop. Met als resultaat? Een wat mindere Shrek-film met nu al 600.000 aan opbrengste.

    Tof dat je trouwens weer terug bent van weggeweest! Was het komkommtertijd in animatieland, of was je gewoon even weg?
    Fijn iedergeval dat je terug bent…ik kijk altijd graag op deze blog.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Ferry Piekart

    @Thomas2: ik was niet weg, maar de tijd ontbrak gewoon om te updaten! Ik begin de draad weer een beetje op te pikken…

      /   Beantwoorden  / 
  10. Emma

    Ik ben het met je eens, shrekdederde. Ik ben echt een shrekfan, kan me niet schelen hoe slecht het eigenlijk is, hihi. Het zou wel een beetje lullig zijn als ze in het laatste deel gaan scheiden, we zullen zien. Bovendien heeft iedereen kritiek maar ik weet zeker dat wel iedereen gaat kijken! Nieuwsgierig he!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.