19 geanimeerde Oscarkandidaten

Oscarkandidaten

Ontdek een overzicht van alle animatiefilms die dit jaar om de Oscar strijden. Twee ervan hebben zelfs een Belgisch en Nederlands aandeel.

OscarDit jaar werden negentien films ingediend bij de Academy of Motion Picture Arts and Sciences om een kans te maken op de felbegeerde Oscar voor de Beste Animatiefilm.

De deelname van alle animatiefilms op deze longlist is niet 100% zeker, want een aantal van die films hebben nog niet aan alle voorwaarden voldaan om in aanmerking te komen voor de Oscar (bijvoorbeeld een verplichte vertoning in een bioscoop in Los Angeles voor het einde van het jaar).

Afhankelijk van het aantal goedgekeurde kandidaten worden er twee of meer animatiefilms genomineerd. Wanneer er meer dan zestien films geselecteerd zijn, worden er maar liefst vijf titels genomineerd (zoals vorig jaar het geval was).

De grote Hollywoodproducties zijn uiteraard aanwezig, maar in de onderstaande lijst vallen ook twee Europese films op. De prachtige tekenfilm Ernest and Celestine is een Belgische coproductie (met Frankrijk en Luxemburg) die geregisseerd werd door de Belgen Vincent Patar en Stéphane Aubier en de Franse Benjamin Renner. O Apóstolo is een Spaanse stop-motionfilm waarvoor de poppen werden gemaakt met hulp van de Nederlandse studio Pedri Animation.

Wie de inzendingen van naderbij bekijkt, merkt dat de 19 kandidaten bestaan uit:

- 11 computeranimatiefilms
- 6 tekenfilms
- 1 stop-motionfilm
- 1 hybridefilm (computeranimatie + live action)

Opvallend is dat alle computeranimatiefilms uit de VS komen, behalve twee uitzonderingen (uit Zuid-Afrika en Canada). Alle tekenfilms komen dan weer buiten de VS vandaan (Frankrijk/België, Japan, Zuid-Korea, Brazilië).

De (wellicht vijf) genomineerden worden bekendgemaakt op 16 januari 2014. De uiteindelijke Oscarwinnaar wordt onthuld tijdens een feestelijke ceremonie voor de 86th Academy Awards, maar dat is pas op zondag 2 maart 2014 (uitzonderlijk laat vanwege de Olympische Winterspelen die in februari 2014 doorgaan in Rusland).

Overzicht in alfabetische volgorde

Cloudy with a Chance of Meatballs 2 (Verenigde Staten)

osc14-clo

Geregisseerd door Cody Cameron en Kris Pearn, geproduceerd door Sony Pictures Animation. Het vervolg op Cloudy with a Chance of Meatballs start zestig seconden na de gebeurtenissen uit de eerste film. Flint en zijn vrienden ontdekken dat zijn beruchte machine nog steeds werkt en gemuteerde voedselbeesten creëert. Swallow Falls, het eiland waar hij vroeger woonde, wordt nu bevolkt door vreemde mutanten: de foodimals.

The Croods (Verenigde Staten)

osc14-cro

Geregisseerd door Chris Sanders en Kirk DeMicco, geproduceerd door DreamWorks Animation. Het verhaal speelt zich af in de oertijd en volgt de belevenissen van de familie Crood. Wanneer de grot waarin ze wonen vernield wordt, moeten de Croods op zoek naar een nieuwe thuis. Onderweg maken ze kennis met Guy, een jonge zwerver met vernieuwende ideeën over de wereld en erg moderne uitvindingen.

Despicable Me 2 (Verenigde Staten)

osc14-des

Geregisseerd door Chris Renaud en Pierre Coffin, geproduceerd door Illumination Entertainment. Gru heeft zich ontpopt tot een heuse huisvader voor de weesmeisjes Margo, Edith en Agnes, tot hij op een dag door de AVL (Anti-Villain League) wordt ontvoerd. De organisatie, die slechteriken uit de hele wereld bestrijdt, heeft zijn hulp nodig om de bevolking te beschermen tegen een nieuwe superschurk.

Epic (Verenigde Staten)

osc14-epi

Geregisseerd door Chris Wedge, geproduceerd door Blue Sky Studios. Het verhaal speelt zich af in een kleine, geheimzinnige wereld verborgen in een bos. Wanneer de jonge meid Mary Katherine op magische wijze in het geheime universum belandt, ontmoet ze heel wat dappere strijders en enkele grappige, eigenaardige wezens. Samen nemen ze het op tegen de Boggans, een gemeen leger van rottige wezens die het bos willen vernielen.

Ernest and Celestine (Frankrijk, België, Luxemburg)

osc14-ern

Geregisseerd door Benjamin Renner, Vincent Patar en Stéphane Aubier, geproduceerd door Les Armateurs, La Parti Production en Mélusine Productions. De tekenfilm is gebaseerd op de populaire kinderboeken van de Belgische Gabrielle Vincent. Het hartverwarmende verhaal draait om de onwaarschijnlijke vriendschap tussen twee buitenbeentjes: de grote beer Ernest en de kleine muis Célestine.

The Fake (Zuid-Korea)

osc14-fak

Geregisseerd door Sang-Ho Yeon, geproduceerd door Studio Dadashow. De film draait om de criminele geestelijke Choi. Wanneer een dorp ontruimd moet worden voor de bouw van een stuwmeeer van een waterkrachtcentrale, belooft hij de gelovigen een nieuwe thuis in een nieuwe woonwijk. In werkelijkheid is Choi echter uit op het geld dat de mensen voor hun onteigening kregen. De enige die het zaakje niet vertrouwt is Min-chul.

Free Birds (Verenigde Staten)

osc14-fre

Geregisseerd door Jimmy Hayward, geproduceerd door Reel FX. Het verhaal volgt Reggie, een kalkoen die een luilekker leventje leidt nadat hij door de president werd gespaard, en Jake, de voorzitter en het enige lid van het TLF (Turkeys Liberation Front). Hij overtuigt Reggie om samen een tijdmachine te kapen, terug in de tijd te reizen en ervoor te zorgen dat hun soort niet langer op het menu staat van het Thanksgiving-feestmaal.

Frozen (Verenigde Staten)

osc14-fro

Geregisseerd door Chris Buck en Jennifer Lee, geproduceerd door Walt Disney Animation Studios. Het verhaal – dat erg losjes gebaseerd is op het sprookje De Sneeuwkoningin – speelt zich af in Arendelle, een vervloekt koninkrijk waar het eeuwig winter is. Het avontuur volgt Anna en Kristoff, die samen op zoek gaan naar Elsa, de koningin van Arendelle. Zij is de oudere zus van Anna en kan als enige een einde maken aan de ijselijke betovering.

Khumba (Zuid-Afrika)

osc14-khu

Geregisseerd door Anthony Silverston, geproduceerd door Triggerfish Animation Studios. Khumba is een jonge zebra die maar voor de helft vol staat met strepen. Zijn bijgelovige kudde is geobsedeerd door strepen en Khumba krijgt de schuld van de aanhoudende droogte. Hij verlaat zijn thuis en gaat op zoek naar een magische waterput waar volgens de legende de eerste zebra’s hun strepen kregen.

The Legend of Sarila (Canada)

osc14-sar

Geregisseerd door Nancy Florence Savard, geproduceerd door CarpeDiem Film & TV en 10th Ave Productions. De eerste 3D-animatiefilm uit Quebec speelt zich af bij de Inuit. Om hun hongerige dorp te redden, gaan drie dappere eskimojagers (en een lemming) met enkele hondensleeën op zoek naar Sarila, een legendarische plek waar genoeg voedsel is. Het wordt een avontuurlijke, maar ook spirituele reis.

A Letter to Momo (Japan)

osc14-let

Geregisseerd door Hiroyuki Okiura, geproduceerd door Production I.G. Het verhaal draait om Momo, een elfjarig meisje dat haar vader verliest en met haar moeder naar een afgelegen eiland verhuist. Haar vader liet een mysterieuze brief na, die slechts twee woorden bevat: “Liefste Momo”. Alsof ze nog niet genoeg problemen heeft, begint ze na een mysterieuze ontdekking op zolder ook nog vreemde dingen te zien…

Monsters University (Verenigde Staten)

osc14-mon

Geregisseerd door Dan Scanlon, geproduceerd door Pixar Animation Studios. De film is een prequel die zich afspeelt in de tijd dat de monsters nog moesten leren hoe ze kinderen de stuipen op het lijf kunnen jagen. Mike en Sulley studeren allebei aan de Monsters University. Ze zijn rivalen, hebben een erg verschillende kijk op de wereld en kunnen elkaar eerst niet uitstaan, maar worden uiteindelijk toch erg goede vrienden.

O Apóstolo (Spanje)

osc14-apo

Geregisseerd door Fernando Cortizo, geproduceerd door Artefacto Producciones. Het verhaal volgt Ramón, een man die uit de gevangenis ontsnapt en op zoek gaat naar een legendarische schat waar zijn celgenoot over vertelde. Met het geld zou hij zijn criminele verleden eindelijk achter zich kunnen laten. De zoektocht leidt hem naar een middeleeuws pelgrimsoord. Hij komt terecht in een afgelegen dorpje, waar zijn nieuwsgierigheid hem in de problemen brengt.

Planes (Verenigde Staten)

osc14-pla

Geregisseerd door Klay Hall, geproduceerd door DisneyToon Studios. Dusty is een jong sproeivliegtuigje uit een klein dorp. Zijn grootste droom is om mee te doen aan een wereldwijde luchtrace, maar dat is niet zo vanzelfsprekend als je hoogtevrees hebt. Met de hulp van een doorgewinterde marinepiloot weet Dusty toch een plaatsje in de race te veroveren om het op te nemen tegen de huidige kampioen.

Puella Magi Madoka Magica the Movie – Rebellion (Japan)

osc14-mad

Geregisseerd door Yukihiro Miyamoto, geproduceerd door Shaft. De derde film die gebaseerd is op de animatieserie Puella Magi Madoka Magica (Magical Girl Madoka of the Magus). Madoka Kaname was een jonge meid die een normaal leven leidde tot ze zichzelf opofferde om enkele jonge heksen te redden. Vastbesloten om de herinneringen aan haar in leven te houden, besluit de achtergebleven meid Homura Akemi te blijven vechten.

Rio: 2096 A Story of Love and Fury (Brazilië)

osc14-rio

Geregisseerd door Luiz Bolognesi, geproduceerd door Buriti Filmes en Gullane. De prent, die dit jaar het Kristal voor de Beste Film won op het animatiefestival in Annecy, volgt een onsterfelijke held en Janaína, de vrouw waar hij al zeshonderd jaar verliefd op is. Het verhaal speelt zich af in vier periodes, zowel in de geschiedenis (de tijd van de kolonisatie) als in de toekomst (het futuristische Rio de Janeiro van 2096).

The Smurfs 2 (Verenigde Staten)

osc14-smu

Geregisseerd door Raja Gosnell, geproduceerd door Sony Pictures Animation. Gargamel is in Parijs een bekende tovenaar geworden. Vanop de Eiffeltoren probeert hij zelf een aantal Smurfen te maken, maar het resultaat zijn enkele Naughties. Met de hulp van die ondeugende wezentjes slaagt Gargamel erin om Smurfin te ontvoeren. Alleen zij kent immers de magische spreuk die de Naughties in Smurfen kan veranderen.

Turbo (Verenigde Staten)

osc14-tur

Geregisseerd door David Soren, geproduceerd door DreamWorks Animation. Het verhaal draait om Turbo, een doodgewone tuinslak die droomt van het onmogelijke. Hij wil de snelste racer van de wereld worden. Wanneer Turbo door een ongeval opeens over een buitengewone snelheid beschikt, trekt de bijzondere slak eropuit om zijn droom te verwezenlijken: meedoen aan de Indianapolis 500-race, net als zijn idool Guy Gagné.

The Wind Rises (Japan)

osc14-kaz

Geregisseerd door Hayao Miyazaki, geproduceerd door Studio Ghibli. De tekenfilm is gebaseerd op het leven en het werk van de oorlogsvliegtuigenmaker Jiro Horikoshi. Hij ontwierp voor het Japanse leger heel wat toestellen die gebruikt werden in de Tweede Wereldoorlog. Horikoshi wordt niet afgeschilderd als iemand die een moordmachine ontwierp, maar als iemand die een vliegtuig wilde creëren waar hij trots op kon zijn.

Lees ook:10 Oscarkandidaten voor Korte Animatiefilm
Lees ook:10 Oscarkandidaten voor Korte Animatiefilm
Lees ook:The Killers en Blink 182 in muziekmontage Planet 51
Lees ook:Geef je ogen de kost met Manifestations
Lees ook:Eerste blik op King Julien-serie

6 reacties op “19 geanimeerde Oscarkandidaten

  1. esteban

    Mijn voorspelling (die er ook gigantisch naast kan ziten)

    - The Croods
    - Epic
    - Frozen
    - Monsters University
    - Ernest & Celestine

    Winnaar : “Frozen” of “The Croods”. Ik twijfel of ze ditmaal Pixar opnieuw de Oscar gaan geven voor deze prequel. Ze hebben Disney Animation Studios net iets te vaak (onterecht) in de kou laten staan, “Frozen” krijgt énorm positieve pre-buzz. “Best Disney movie since The Lion King”. En Dreamworks heeft z’n tweede beste titel (samenwerking met Aardman niet meegeteld) ooit uitgebracht, na “How to Train Your Dragon”, that is.

      /   Beantwoorden  / 
  2. DragonMaster

    Ik denk dat deze genomineerd worden:
    - Despicable Me 2
    - Ernest and Celestine
    - Frozen
    - Rio 2096
    - The Wind Rises
    En hopelijk kiezen ze voor de mooie underdog Ernest and Celestine.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hansje

      Wat hij hierboven zegt.

        /   Beantwoorden  / 
  3. peter

    Monsters University gister gezien.
    en ik moet zeggen, dat het een van pixar´s beste films is.
    wat een geweldige film was het netzo goed als het origineel.

    Ernest and Celestine toevallig zaterdag op tv gezien.
    een prachtig geanimerde film met leuke grappen en een leuk verhaal.

    the croods laats ook gezien.
    en die film viel enorm tegen, het verhaal ging te snel,de jungle was mooi geanimeerd maar kwam veelste weinig in de film.
    het hat wel een paar leuke grappen maar het verhaal was voorspelbaar en niet echt leuk.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Pieter

    Nominatievoorspellingen
    - Monsters Uni (Pixar zal altijd wel een nominatie krijgen. Bovendien werd MU gesmaakt zowel bij het publiek als bij de critici)
    - Despicable me 2 (publiekslieveling, vraag me niet waarom)
    - Frozen (Disney zal ook niet in de kou blijven, en krijgt inderdaad heel positieve reacties. Wellicht de winnaar.)
    - 2 buitenlandse producties (laten we even multicultureel gaan doen)

    Het is weliswaar een beetje koffiedik kijken. De enige nominaties waar ik mijn geld op durf inzetten zijn MU en Frozen.

      /   Beantwoorden  / 
  5. DragonMaster

    Zwak jaar voor stop motion films trouwens :(

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.