Hoera, Gnomeo krijgt een nieuwe kans!

Het kan wonderlijk lopen in Hollywood. Ruim twee weken geleden schreef ik dat Disney voor de tweede keer een punt had gezet achter Gnomeo & Juliet; een ‘campy’ animatiefilm waarin het klassieke Shakespeare-verhaal van Romeo en Julia wordt verteld met een tuinkabouter (een ‘garden gnome’) in de hoofdrol. Een tuinkabouter die gezeten op een plastic vijver-flamingo het hart van zijn Juliet probeert te stelen. Klonk geweldig, maar binnen het Amerikaanse Disney-concern werd de Britse humor van deze film niet goed begrepen. Twee weken geleden leek het doek definitief gevallen. Maar nu krijgt de film een nieuwe kans, bij filmmaatschappij Miramax.
Ook Disney
Het is misschien niet zo verwonderlijk dat Gnomeo een nieuwe studio heeft gevonden. Er zaten behoorlijk wat grote namen achter de film, waaronder initiatiefnemers Elton John en Tim Rice, die ook de muziek zouden verzorgen (net als voor The Lion King). Elton Johns productiemaatschappij Rocket Pictures was ook een van de drijvende krachten achter het project. Het zal bij Sir Elton John beslist niet in goede aarde zijn gevallen dat ‘zijn’ animatiefilm werd gecancelled. En dus zocht hij een nieuwe weg voor de film. Opvallend is echter dat Miramax óók eigendom is van Disney. Miramix werd ooit opgericht door de gebroeders Weinstein (die nu The Weinstein Company runnen) en werd door Disney aangekocht als haar divisie voor arthouse-films.

Catmull & Lasseter
Dit is enigszins curieus. Disney keurt de film eerst af, maar haalt hem dan toch weer binnen. Klinkt onlogisch, maar dat is het niet helemaal. De animatie-afdeling van Disney wordt sindskort geleid door Ed Catmull en John Lasseter (van Pixar), en die vonden Gnomeo & Juliet maar niks. Maar over Miramax hebben de heren Catmull en Lasseter niets te zeggen. De film is daar buiten hun bereik; terwijl het nog wel binnen het Disney-concern valt. Dat zal vooral een enorme opluchting zijn voor de platenmaatschappij van Disney, die voor elkaar had gekregen dat Elton John naast nieuw werk ook zijn hele bestaande oeuvre beschikbaar zou stellen voor de film. De soundtrack zou talloze Elton John-hits bevatten, en een gegarandeerde hit worden. Bij Walt Disney Records zagen ze een enorme kaskraker ten onder gaan. Maar dat is nu dus voorkomen.

Perfect home
Voor animatie-liefhebbers is dit allemaal geruststellend nieuws, zo lijkt het. Niet alleen is Gnomeo & Juliet gered, ook lijkt Miramax een veel betere basis voor film. "I am very excited about working with Miramax," zei Elton John. "Gnomeo is an edgy concept and Miramax is the perfect home to push the envelope in animation." Prettig is ook om te horen dat een heel aantal mensen gewoon bij het project betrokken blijven. Kate Winslet doet bijvoorbeeld nog steeds de stem van Juliet. En dat de film nu in Londen wordt gemaakt… dat klinkt ook als een geruststelling. Een Engelse film moet je ook in Engeland maken!

Lees ook:
- Zeg maar dááág tegen Gnomeo & Juliet

Lees ook:James McAvoy en Emily Blunt als Gnomeo en Juliet?
Lees ook:Stevenson regisseert Sherlock Gnomes
Lees ook:Massa nieuwe plaatjes uit Gnomeo & Juliet
Lees ook:Zeg maar dááág tegen Gnomeo en Juliet
Lees ook:Nieuwe trailer voor Gnomeo and Juliet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.