Monsters (en meer!) op het Leids Film Festival

Leids Film FestivalTeleurgesteld omdat je vorige week niet naar F.A.C.T.S. kon gaan? Dan kan je jezelf dit weekend verwennen met een ander leuk evenement, want het Leids Film Festival heeft enkele leuke animatiegerelateerde programma’s om je mee te vermaken.

PompokoZaterdag 30 oktober 13:45 Pom poko
(feature, Japans gesproken, Nederlands ondertiteld)
Een groep kleine, wasbeerachtige dieren, de Tanuki, kunnen tijdelijk van vorm veranderen; van een mens tot een voetbal. Hun leefgebied wordt bedreigd als mensen er een groot bouwproject willen uitvoeren. De Tanuki moeten samenwerken om de mensen te verjagen en zo hun thuis te kunnen behouden. Ondanks dat Pom poko uit 1994 stamt, ziet de animatie er dynamischer uit dan in nieuwere Ghibli films.

JunoZaterdag 30 oktober 16:00 Watch the Titles
Vergeet de film, bekijk de openingstitels! De openingstitels in dit programma zijn zo goed dat ze ook zonder de film het kijken waard zijn. Verschillende stijlen, sferen, genres, alles komt voorbij. Uiteraard ook veel geanimeerde openingstitels. Klik hier voor meer informatie. Overigens hebben ze ook een erg leuke website waar eens in de zoveel tijd een nieuwe openingstitel wordt geplaatst. Daarbij is ook wat achtergrondinformatie te lezen en staan er zelfs schetsen op.

Floris KaaykZaterdag 30 oktober 17:15 Hollandse Nieuwe
Negen korte animatiefilms zijn geselecteerd door een jury bestaande uit Gerrit van Dijk, Marie José van der Linden en Anton Setola. Veel verschillende stijlen komen er voorbij, met als doel de bezoeker ‘een zo breed mogelijk perspectief te geven’. Zo worden The Origin of Creatures van Floris Kaayk en Little Quentin van Anikey vertoond. Ik ken niet alle kortfilms die er draaien, maar die ik wel ken zijn zeker het bekijken waard. Dit programma is overigens gratis te bezoeken! Klik hier voor meer informatie.

Spirited AwayZondag 31 oktober 13:15 Spirited Away
(feature, Japans gesproken, Engels ondertiteld)
Aangezien één van de subthema’s van het festival dit jaar ‘rare wezens in Japanse films’ is, draait Ghibli’s hit Spirited Away uiteraard ook. De tienjarige Chihiro zit met haar ouders in de auto op weg naar hun nieuwe huis, wanneer ze verdwaald raken in het bos. Via een tunnel komen ze in een vreemde wereld terecht, vol geesten en goden en heel veel rare wezens. Chihiro wil maar één ding: ontsnappen en terugkeren naar haar eigen wereld. Uiteraard gaat dat niet zo eenvoudig…

GodzillaZondag 31 oktober 13:45 Monsterland (documentaire)
De documentaire Monsterland verkent alle grote monsters van het witte doek, van latex tot digitaal. Interessante mensen binnen het genre worden geïnterviewd: de “Japanse Ed Wood” Kawasaki Minoru, Monster-acteur Hariken Ryu, horrorregisseur John Carpenter, monsterontwerper HR Giger en Godzilla-vertolker Satsuma Kenpachiro. In de film wordt op zoek gegaan naar de monstercultuur: de metropool Tokyo, het zonnige Los Angeles en de sierlijke wolkenkrabbers van New York. Klik hier voor meer informatie.

Alice SvankmajerZondag 31 oktober 19:45 Alice (feature, live muziek)
Wat mij betreft behoort Jan Svankmajers Alice tot de beste Alice in Wonderland adaptaties die er ooit gemaakt zijn (en geloof me, dat zijn er enorm veel). Het is fantasierijk, een beetje eng en bovendien is de vormgeving ook nog eens interessant. Alice zelf is ‘echt’ gespeeld, de rest is stop-motion. De film is te koop op dvd, maar op groot scherm is ‘ie vast nog veel mooier! Bovendien wordt dit een extra speciale vertoning. Gijs Kerkhoven (onder andere bekend van de band Showdog) componeerde namelijk een nieuwe soundtrack voor Alice en voert die met het gelegenheidsorkest The White Rabbit Orchestra uit op het festival. Klik hier voor meer informatie…

Het Leids Film Festival speelt zich, hoe kan het ook anders, af in Leiden. Het programma is verdeeld over vele locaties, dus kijk even goed op de website waar je moet zijn. Kaartjes kosten gemiddeld €7,50 per stuk.

Lees ook:Animatie op het Shoot Me Film Festival
Lees ook:Animaties op het Imagine Fantastic Film Festival in Amsterdam
Lees ook:Win een ticket voor het KLIK! Amsterdam Animation Festival
Lees ook:Animatiedagen 2014
Lees ook:KLIK! Special gaat door op 5 november

3 reacties op “Monsters (en meer!) op het Leids Film Festival

  1. esteban

    Eum … FACTS is toch al een weekend geleden? ;°) Watch the Titles lijkt me wel leuk, overigens.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Seppe

      Daar is vast een foutje ingeslopen. Heb het voor alle duidelijk wat aangepast. ;)

        /   Beantwoorden  / 
      1. Tünde

        Oh natuurlijk, bedankt voor de correctie! Ik had het stuk grotendeels al een week geleden geschreven, waarschijnlijk vandaar het foutje.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.