Herbeleef de legendarische trip van Disney naar Zuid-Amerika

Volgende maand komt in Amerika een interessante documentaire uit over de historische reis die Walt Disney en een select gezelschap van animators maakten naar Zuid-Amerika. Meer informatie en de trailer vind je in dit bericht.

Walt Disney trok in 1941 tien weken lang door Zuid-Amerika, in het gezelschap van enkele tekenaars en filmmakers die hij persoonlijk had uitgekozen. Op vraag van de Verenigde Staten, die vreesden dat Latijns-Amerika ten prooi zou vallen aan het nazisme en het fascisme, vertrokken Walt en zijn groep op goodwillreis naar het zuiden, om de bevolking daar te overtuigen van hun goede bedoelingen. Dit alles maakte deel uit van president Roosevelts Good Neighbour Policy. De Verenigde Staten stonden namelijk op het punt om zich te mengen in de Tweede Wereldoorloog en dan wil je als land natuurlijk niet dat je buurlanden ondertussen voor problemen zullen zorgen als een groot deel van je soldaten aan de andere kant van de oceaan zit.

Tien weken lang deden Walt Disney, zijn vrouw Lilly en zestien andere collega’s uit de studio een heleboel nieuwe inspiratie op. Die reiservaringen en zuiderse inspiratie zouden later verwerkt worden in Latijns-Amerikaans getinte films zoals Saludos Amigos en The Three Caballeros (zie afbeelding rechts).
Zo stond de sigarenrokende papegaai symbool voor Brazilië en mocht Mexico zich herkennen in een haan met de pistolen.

Nu, bijna zeventig jaar later, wordt de reis gereconstrueerd en in beeld gebracht met unieke foto’s en fragmenten uit de persoonlijke collectie van regisseur Theodore Thomas. Hij is de zoon van Frank Thomas, een van Disney’s Nine Old Men (negen topanimators die de kern vormden van de animatiestudio). Frank Thomas was bovendien ook een van de animators die Disney had uitgekozen om mee op reis te gaan.

De exclusieve beelden en interviews moeten een idee vormen over de gouden tijd van de animatiestudio. Aan de hand van foto’s, verslagen en dagboekfragmenten volgt een cameraploeg dezelfde weg die de animators in 1941 maakten. Zuid-Amerikaanse ooggetuigen en hun nakomelingen vertellen over de impact die de historische ontmoeting met Walt Disney had op hun leven.

Walt & El Grupo komt op 11 september 2009 uit in Amerika. Over een release in Europa is momenteel nog niets bekend, maar deze documentaire is zeker iets om in de gaten te houden. De website van de film heet heel eenvoudig waltandelgrupo.com.

Trailer Walt & El Grupo (klik hier voor 720p [59 MB] of klik hier voor 1080p [96 MB])

(Via SSFS)

Lees ook:10 Oscarkandidaten voor Korte Animatiefilm
Lees ook:Disney DVD’s bij Dag Allemaal
Lees ook:Korte animatiefilm: How to Dance
Lees ook:Bambi is Amerika’s nationale schat
Lees ook:Leuke reünie van alle bekende Pixarhelden

2 reacties op “Herbeleef de legendarische trip van Disney naar Zuid-Amerika

  1. Pieter

    Ik ben een fan van alles wat met Disney-geschiedenis te maken heeft, dus deze wordt een absolute must-see. Ook de vorige film van Theodore Thomas (Frank & Ollie) is een prachtige aanrader!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Tünde

    Hetzelfde hier, ik ben dus ook heel erg benieuwd! Zeker na het zien van de trailer, al dat oude videomateriaal, wauw…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.