Bioscopen boycotten Alice in Wonderland

Nederlandse bioscopen boycotten Alice in Wonderland

Nederlandse bioscopen willen Alice in Wonderland niet uitbrengen.

Nederlandse bioscopen boycotten Alice in WonderlandIn maart zou Alice in Wonderland, de nieuwe film van Tim Burton, in première gaan. Distributeur Walt Disney Studios Motion Pictures wil de film echter in juni al uitbrengen op dvd, wat regelrecht indruist tegen de afspraken over de bioscoop- en de dvd-release. Officieel moet daar minstens vier maanden tussen zitten, zodat filmhuizen voldoende tijd hebben om de film te vertonen.

De Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten maakte vandaag bekend dat ze Alice in Wonderland daarom niet zullen vertonen. Ook in Engeland bannen de drie grootste bioscoopketens (Odeon, Vue en Cineworld) de film uit de zalen. Alle filmposters en ander promotiemateriaal werd uit de bioscoopcomplexen verwijderd en ook de trailer is er niet langer te zien. Naar verluidt sluiten ook heel wat andere Europese landen zich aan bij de boycot, maar op dit moment is het nog niet bekend of België ook aan deze actie meedoet.

Nederlandse bioscopen boycotten Alice in WonderlandAls er niet gauw een oplossing komt voor dit probleem, zullen Nederlanders drie maanden langer moeten wachten op de film, tot het fantasievolle avontuur in juni op dvd en Blu-Ray verschijnt. Het grootste nadeel is dat je de film dan niet in 3D kunt bekijken, zoals hij in de bioscoop zou verschijnen. Het internet gonst van de negatieve reacties van ontevreden mensen die erg uitkeken naar de film. “Dan download ik die film wel” is een van de meest voorkomende reacties.

Het is voor heel wat fans bang afwachten wat de reactie van Disney op deze boycot is. Hopelijk kan de studio een schikking treffen met de bioscoopexploitanten zodat de film, die er volgens mij veelbelovend uitziet, zoals gepland in de filmzalen verschijnt.

Alice in Wonderland zou normaal gezien op 10 maart 2010 in de Belgische en Nederlandse bioscopen verschijnen.

[update] Volgens een bericht op nu.nl zal Alice in Wonderland (voorlopig?) niet te zien zijn in de theaters van Pathé, Wolff, Minerva en Utopolis, maar wél in de filmzalen van Amsterdam Booking Company (in Den Bosch, Heerlen, Schagen, Spijkenisse en Zutphen). Disney verklaart in het bericht ook dat de snellere dvd-release het illegale downloaden van de film moet tegengaan. De boycot van de bioscopen zorgt er echter -ironisch genoeg- voor dat heel wat mensen nu online op zoek zullen gaan naar de film omdat ze hem niet in de plaatselijke bioscoop kunnen bekijken.

(Via Telegraaf, SlashFilm, FilmCentrum en THR, met dank aan Disney-fan voor de tip)

Lees ook:Boycot Alice in Wonderland brokkelt af [update]
Lees ook:Nieuwe beelden uit Alice in Monsterland
Lees ook:Johnny Depp is de Mad Hatter in Burtons’ Alice in Wonderland
Lees ook:Eerste trailer Tim Burtons Alice in Wonderland
Lees ook:Nieuwe magische trailer voor Alice in Wonderland

30 reacties op “Bioscopen boycotten Alice in Wonderland

  1. DragonMaster

    Holy cow! Disney moet zich gewoon aan de afspraken houden, net zoals alle anderen. :S

      /   Beantwoorden  / 
  2. Andy

    Aan de ene kant vind ik het terecht dat ze dit doen dat geboycot. Maar aan de andere kant gewoon grof gezegd k*t. Ik zit er zo naar uit te kijken om hem in 3D in Imax in Rotterdam tezien. En nu gaat dat mischien niet door. Ech ik weet niet waar Disney de laaste tijd mee bezig is.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Paultje

    idd

    disney is lekker bezig de laatste tijd……..

      /   Beantwoorden  / 
  4. brian

    DIT SLAAT NERGENS OP!!!!!

    Die film hoort gewoon in de BIOSS!!!!!

      /   Beantwoorden  / 
  5. Robbie Roulette

    Wat een onzin allemaal, waarom moet deze film per se zo snel op DVD verschijnen. Waarom is deze film zo speciaal? Ik heb er al zo lang op gewacht en ik wil ‘m gewoon in 3D op groot formaat in de bioscoop zien! Wat een gezeur zeg Disney!

      /   Beantwoorden  / 
  6. Chris

    Die film ziet er wel gaaf uit hoor!

      /   Beantwoorden  / 
  7. Rach

    Wat een b.llsh.t
    Gewoon in de bioscoop die film.
    Er zijn genoeg mensen die daar heen gaan en niet wachten op een dvd release.

      /   Beantwoorden  / 
  8. peter

    deze hoor je gewoon in 3d de zien in de bios

      /   Beantwoorden  / 
  9. sjourd

    Disney is Apple en Apple is EVIL

      /   Beantwoorden  / 
  10. Wesley Akkerman

    Jongens, wat een onzin.

    En waar maken we ons nou druk om? Er wordt nu net gedaan alsof films downloaden iets nieuws is dat de markt bedreigd.

    In de bioscoop of niet: deze film zou sowieso gedownload worden, nu hebben die arrogante dieven slechts een argument, ironisch genoeg gegeven door Disney zelf die dat tegen wilde gaan.

    Laat Alanis Morissette daar maat een lied over schrijven.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Locall

    Echt belachelijk!!!! Ik hoop dat ze het nog gaan veranderen!!! Dus hopelijk gaan meer landen m boycotten, zodat Disney toch van gedachten gaat veranderen

      /   Beantwoorden  / 
  12. esteban

    De enige die in dit verhaal met de vinger mag gewezen worden is Disney zélf. Wat ze hier doen met die snelle DVD-release hoort niet. Punt.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Nancy

    hoewel ik het argument deels begrijp : er zijn afspraken daar moet Disney zich aan houden is het voor een deel ook klinklare onzin….sorry hoor maar van het grootste deel van de films die ik ga kijken komt de dvd vlak daarna uit of sterker nog is al uit voordat de film eindelijk een keer in Nederland vertoond wordt…

      /   Beantwoorden  / 
  14. Danny

    Bioscoop exploitanten kunnen niet verder kijken dan hun neus lang is en daarom boycotten ze de film. “Boehoehoe, we kunnen een paar weken korter verdienen aan de film want zodra het op dvd komt wilt niemand meer naar de bios”. Alsof mensen niet graag betalen om zo’n vette film in 3d in een mooie bioscoop te zien. Ik zie het wanneer ik thuis naar de bios ga: het is een grote, mooie bios met goed beeld, goed geluid en best oke stoelen. Dat trekt mensen en ik ga soms wel 3x per week en eigenlijk is het altijd druk… In Roosendaal waar mijn ouders wonen is een klein bioscoopje met 1 fatsoenlijke zaal, de rest verders met een klein rot beeldje en slechte stoelen. Daar is het niet druk. Iedereen uit Roosendaal gaat vooral naar de bios in Antwerpen, waar het ook altijd stervens druk is. Blijkbaar komen mensen naar goede bioscopen. Ik heb, zoals zoveel mensen, thuis een hele grote full hd tv met goed geluid en alsnog kijk ik grote releases in de bioscoop. Omdat er een goede bios in de buurt is. Ben al in heel veel bioscopen in Nederland geweest en dan kan ik begrijpen dat er geen hond op afkomt… Slecht beeld, slecht geluid, slechte stoelen…
    Bezoekersaantallen en inkomsten bij de bios zijn minder afhankelijk van het aantal weken voordat de dvd/bluray release is dan van de kwaliteit van de bios zelf denk ik.
    Ik denk zelfs wanneer de dvd/bluray tegelijk te koop zou zijn met de release dat er nog net zoveel mensen naar de bios gaan. Ikzelf koop alleen maar ex rental dvd’s omdat ze dan betaalbaar zijn. Een film kijk ik meestal maar 2 keer: 1 keer in de bios en een goede film ook nog een keer extra thuis. Voor de prijs van 1 film op dvd/bluray kan ik meerdere films in de bios kijken… Als de dvd/bluray release tegelijk met de bioscoop release zou zijn zou de bioscoop eigenlijk ook de films moeten verkopen. Ik denk dat veel mensen als soort van aandenken aan de goede film en de goede tijd die je hebt beleefd de dvd/bluray zouden kopen. Verdienen de bioscoopeigenaren dubbel…
    Maar nee: “boehoehoe, hij komt sneller uit op dvd”.
    Als tegelijke release van dvd en bios zou leiden tot meer inkomsten voor de filmmaatschappijen, dan moeten de bioscopen blij zijn. Wat nou als filmmaatschappijen stoppen met films maken, omdat ze failliet gaan? Of omdat ze een keer geboycot worden? Ik boycot bioscopen die Alice in Wonderland boycotten.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Calypso

      Ik vind ook dat Bioscopen een keer naar zichzelf moeten kijken. Meestal ga ik ook naar Antwerpen om films te kijken (ik kom uit de buurt van Den Bosch), en je ziet daar zelfs regelmatig films die al op DVD verschenen zijn (ook in Vlaanderen en Nederland!).

      Daarnaast is het zo dat er genoeg ilms zijn waar ik niet van plan ben om 30 euro aan uit te geven voor een avondje bios (2 personen + drankje + snack), en ik kan me goed voorstellen dat dat met een gezin helemaal geldt met 4 personen. Als je dan voor 20 euro de DVD kan kopen dan is dat in mijn ogen geen concurrentie.

      Waar ik me het nog het meest aan stoor is het feit dat ze kaartjes voor 3D films een aantal euro duurder maken. Ik snap dat er voor geinvesteerd is, maar aan de andere kant is het op dit moment _de_ manier om mensen naar de bioscoop te trekken met een feature die ze thuis (nog) niet hebben.

        /   Beantwoorden  / 
  15. Jaap

    Pathe is hier de boosdoener en niet Disney. Een film draait nooit langer dan 12 weken in de bioscoop. Iets in de bioscoop (zeker 3d) zien is iets totaal anders dan dvd of illigaal downloaden. Pathe zou de eerste moeten zijn om zich dat te realiseren. Het kan volgens mij mensen die graag naar de bioscoop gaan niets schelen al zou de film tegelijk op dvd uitkomen. En de bezoekerscijfers zijn toch prima? Willen ze nog meer macht ofzo? Ik hoop dat een andere organisatie de film oppikt en de film toch nog op een redelijke manier kan laten zien in 3d. Pathe laat zich hier weer van z’n onsympathiekste kant zien en doet alsof het ons als publiek beschermt. Shame on you Pathe!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rex

      Shame on Pathe? Het is wereldwijd dat bioscopen hieraan mee doen hoor… Ik vind zelf dat ze groot gelijk hebben en vind het belachelijk als dvd’s zo snel uitkomen na de bioscooprelease.

      Ik ben een onwijs grote filmfan en zie vrijwel alle films in de bios en veel koop ik later ook nog op dvd. Maar filmfans doen dat sowieso wel. Het gaat juist om de normale mens..
      Een bioscoopkaartje is al 8,50 geloof ik (heb zelf pathe unlimited dus betaal 18,50 per maand en kan dan gaan zo vaak ik wil) dus als je met z’n 2en gaat ben je gewoon al veel geld kwijt (en de snacks in de bios zijn ook idioot prijzig) en als mensen weten dat de film een paar maanden later al uitkomt op dvd denken ze dan koop ik m dan wel.

      Want juist heel veel mensen geven helemaal niks om dat 3d, en kijken alles liever thuis op hun eigen bank dan dat ze in de bios tussen vervelende andere mensen moeten zitten.

      Als je een film graag wilt zien zal je m wel in de bios gaan kijken maar veel mensen zullen denken ‘ooh die koop ik strax wel’.. die releasedatums liggen gewoon te dicht op elkaar waardoor die keuze dan snel gemaakt is.

      Maar hoe dan ook: die regels zijn er, dus moet ook Disney zich er gewoon aan houden.

        /   Beantwoorden  / 
  16. Paultje

    LOL om Pathe de schuld te geven

    tis verder wel een schijtbios….
    tenminste hier in A’dam

      /   Beantwoorden  / 
  17. Royal Theaters

    Kom allemaal naar bioscoop Royal Theaters in Heerlen. Wij gaan hem vanaf 10 maart gewoon draaien. Nederlandse en Engelse versie, in 3D!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Wesley Akkerman

      Heelijk zo’n ludieke actie! Hier kon je op wachten natuurlijk, neemt niet weg dat het een strak initiatief is!

        /   Beantwoorden  / 
    2. BillyGates

      Eindelijk een bios die geen capsones heeft, en ook nog een van de mooiste bioscopen in het land.
      Die Blu-Ray koop ik zowel als ie samen met de bios of 3-4 maanden erna gereleased wordt.
      Naar de bios ga ik wanneer IK dat de moeite waard vindt.
      Laat de mensen zelf beslissen. Ook het downloaden ligt voor een groot deel aan de veel te hoge prijzen, al beginnen die aardig te zakken (ook op Blu-Ray gebied)

      Groet BG.

        /   Beantwoorden  / 
  18. Tiso

    En terecht, Disney is echt achterlijk bezig

      /   Beantwoorden  / 
    1. BillyGates

      Want ? Mensen die naar de bios willen, mensen die uhm op dvd/Blu-Ray willen. Iedereen moet je tegenmoet komen. Ik zie totaal geen probleem, het is puur, “als ze maar niet aan mijn centen komen”

      Ik wil die Blu-Ray zo snel mogelijk en kijk hem ook nog in de bios.

      BG.

        /   Beantwoorden  / 
  19. Hans W.

    Wat raar: bij “Up” deed Disney precies hetzelfde (film na 3 maanden op dvd) en toen heb ik geen bioscoopexploitant horen klagen…

      /   Beantwoorden  / 
  20. pris

    ik vind dit belachelijk ik moet die film in de bioscoop zien.
    ik werk zelf in de videotheek en ik zie regelmatig films die al heel snel op dvd uit zijn up was ook al na 3 maanden uit dus waar doen ze nou moeilijk over de bioscopen gaan echt de film wel draaien reken maar uit wat ze mislopen als ze dat niet doen beter 10n weken in de bioscoop en winst maken dan 0 en helemaal niks verdienen nou ik ga er hoe dan ook naar toe waar die ook draait

      /   Beantwoorden  / 
  21. Nina

    AHHHH! maar gelukkig kunnen wij hem nog zien via Amsterdam Booking Company als ze dat maar niet weer gaan veranderen…maar toch AHHHH! ik moet hem zien ik moet hem zien in de bios! anders ga ik wel naar het buitenland IK MOET HEM ZIEN! dit is zooooooo stom waarom konden ze dit niet doen met stomme the princess and the frog ECHT! mijn arme alice in wonderland ze hebben het compleet vernieticht!
    stom stom stom stom stom!
    sterkte naar alle fans hopelijke kunnen wij allemaal kaartjes krijgen bij die amsterdam booking company bios.

      /   Beantwoorden  / 
  22. Redeamer

    Beetje erg jammer dat het 3d niet tot zijn recht komt in de huiskamer met zo’n groen/rood brilletje, dan ga ik hem maar niet kijken.

      /   Beantwoorden  / 
  23. SLH

    Update 2 maart: De Nederlandse bioscopen zullen hem dus gewoon gaan programmeren. In België is nog niets bekend, maar zij zullen vast niet als enige land ter wereld vasthouden aan de boycot.

    Storm in een glas water of gewoon extra publiciteit.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Seppe

      Inderdaad, het zat er natuurlijk aan te komen met de terugtrekking van andere grote bioscopen.

        /   Beantwoorden  / 
  24. izzy

    ik wou de film vandaag te zien , maar de film “Alice in wonderland” draait weinig!!! ERG JAMMER!!! :(

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.