Black & Blue

Bekijk de absurde, komische kortfilm van Nederlandse bodem.

Na de vertoningen op internationale filmfestivals (waaronder KLIK! in Amsterdam, Pictoplasma in Berlijn en Cut-Out Fest in Mexico) kan Black & Blue nu ook bekeken worden door het internetpubliek. De korte animatiefilm was het derdejaarswerk van Ruud Bakker. Hij werkte er ongeveer zes maanden aan en studeerde als bachelor af aan AKV | St. Joost.

In de korte film krijg je een aaneenschakeling van komische situaties gepresenteerd. Volgens de maker is zijn film immers een ode aan de vele flaters die mensen slaan: “Ik ben een groot fan van absurde humor, maar ook van de naïviteit van de mensen. Er zijn altijd dingen die ze beter niet kunnen doen, maar dat dan toch doen. Iedereen begaat stommiteiten. Zij die dat niet doen zijn best wel saai en hebben geen verhaal. Black & Blue is een ode aan de stommiteit dus.”

De combinatie van absurde humor en een minimalistische stijl doen denken aan de creaties van de Ierse animator David O’Reilly en diens werk bleek dan ook een inspiratiebron voor Black & Blue: “O’Reilly is tot op zekere hoogte een inspiratiebron geweest voor mij. Vooral zijn visie op het gebied van 3D-animatie. Hij stelt dat wanneer je als individuele maker zonder team 3D-animatie wil gebruiken, je de techniek moet uitkleden. Animatie is extreem veel werk, dus moest ik voor mezelf een manier vinden om het leuk te houden. Dat heb ik gedaan door een stijl neer te zetten die zo min mogelijk gebruikmaakt van alle geavanceerde technieken die 3D-programma’s bieden (ik heb met het opensourceprogramma Blender gewerkt). Hierdoor hield ik tijd over om te animeren en de karakters echt tot leven te brengen, zonder technisch geneuzel en ik geloof dat je dit enthousiasme erin terugvindt.”

De Nederlandse animator werkt drie dagen in de week bij Animate The World, waar hij zich over de productie, het ontwerp en soms ook de regie ontfermt van films in opdracht van bedrijven (zoals uitleganimaties en presentaties). Daarnaast volgt hij ook een masteropleiding aan St. Joost om zijn werk aan te scherpen met de waardevolle feedback van de docenten. Momenteel werkt Ruud aan enkele korte animaties: “Een daarvan heet Burning Rubber, een ietwat suggestieve film over mijn liefde voor, en in auto’s.”

Klinkt lekker dubbelzinnig! Meer werk van de maker vind je op zijn website.

Korte animatiefilm Black & Blue

Lees ook:Coulrofo: De clown die per ongeluk ook grappig is
Lees ook:Wippen met animator Ineke Goes (18+)
Lees ook:Eerste trailer voor Black Sunrise
Lees ook:Gratis naar de masteranimaties AKV | St. Joost
Lees ook:Black Dynamite-serie officieel aangekondigd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.