One Past Two, een bijzonder poëtische afstudeerfilm

Het afgelopen half jaar werkte Aimée de Jongh hard aan een bijzonder serieuze en ontroerende afstudeerfilm, die nu online te bekijken is.

Hoewel het pas haar eerste korte animatiefilm is, is Aimée de Jongh geen onbekende in de tekenwereld. Al op haar 16e begon haar carrière in de strips en illustraties. Inmiddels is ze 22 jaar en enthousiaster dan ooit. Van februari tot en met juni heeft ze non-stop aan haar eindfilm gewerkt. Ze zegde zelfs haar trip richting het grootste animatiefestival Annecy af om ‘m op tijd klaar te krijgen.

Niet zonder resultaat! Eind juni studeerde ze af als animator aan de Willem de Kooning Academie, met een dikke 9 als eindcijfer voor haar eindfilm One Past Two. Als kers op de taart werd ze ook nog eens genomineerd voor de Drempelprijs 2011, een motivatieprijs voor veelbelovende afstudeerprojecten. En al een dag nadat haar film online stond wijdde Cartoonbrew een bericht aan haar film waardoor deze nu al meer dan 2.000 keer is bekeken.

Over het concept van de film vertelt ze: “Het idee kwam tot stand door mijn fascinatie met wachten, en hoe men tijdens het wachten de tijd probeert te overbruggen – bijvoorbeeld door een gesprek aan te gaan. Dit is vergelijkbaar met ons eigen leven: we wachten met z’n allen op de dood, maar vullen die tijd, zodat het wachten niet voor niets is geweest. Zo kwam ik op het idee voor het lugubere einde van de film.”

One Past Two bevat prachtig subtiel acteerwerk en goed gekozen shots die het verhaal op een poëtische manier brengen. De stijl is een aparte mix tussen cartoony en realistisch, serieus maar toch ook weer luchtig. Het is een verhaal zoals die van de recente schietpartij in Oslo, wat de film ineens actueel en daardoor extra indringend maakt. De jonge filmmaakster wil echter niet alleen een droevige boodschap overbrengen, maar ook de poëtische kant tonen van gebeurtenissen zoals die in Oslo. Kunst (waaronder ook animatiefilms) heeft volgens haar de bijzondere gave om iets afschuwelijks om te zetten in iets beeldends, iets moois, waardoor je de ernst ervan even kan vergeten.

Meer informatie over One Past Two vind je op de officiële website. Mocht je denken dat Aimee nu vakantie houdt… Nee hoor, ze is alweer bezig met een plan voor haar debuutfilm en begint binnenkort met een beeldroman, naast alle freelance opdrachten die ze doet. Hou haar en haar website dus in de gaten!

Lees ook:Aurora is genomineerd voor VERS Awards
Lees ook:Aurora
Lees ook:Interactieve trailer voor De Vriend
Lees ook:The Waif of Persephone: Griekse mythologie in een hedendaags jasje
Lees ook:The HKU Series: Karlijn Scholten vindt monsters schattig

Eén reactie op “One Past Two, een bijzonder poëtische afstudeerfilm

  1. Seppe

    Knap eindwerk. Ik ben erg benieuwd naar die volgende film.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.