De groei van DreamWorks Animation

Regisseur Brenda Chapman (Brave) gaat van Pixar naar DreamWorks Animation. Hoe gaat de bekende studio de concurrentie aan met Walt Disney? Aan welke nieuwe animatiefilms werkt DreamWorks’ peperdure onderneming in China?

Enkele maanden geleden onthulde DreamWorks Animation twaalf films die de studio tussen 2013 en 2016 wil uitbrengen. Zorgen dat de pijplijn vol zit met nieuwe films is echter niet het enige waar de studio mee bezig is. De studio wordt steeds groter en richt zijn pijlen niet langer uitsluitend op de Amerikaanse markt. Meer dan de helft van de bevolking leeft immers in Azië (in China alleen leven al meer dan een miljard mensen). Het is dus geen wonder dat DreamWorks die oosterse markt veel meer wil bespelen.

Het hart van DreamWorks Animation ligt in Californië, waar de studio een campus heeft in Glendale (op een steenworp van Hollywood) en in juli 2012 een tweede complex opende in Redwood City (nabij San Francisco). Eerder werd in 2008 samen met Technicolor een afdeling opgericht in Bangalore in India, de DreamWorks Dedicated Unit. Daar werden eerst alleen specials gemaakt (zoals Merry Madagascar), maar sinds Puss in Boots (2011) wordt er ook aan bioscoopproducties gewerkt.

CHINA

Samen met enkele grote, Chinese geldschieters (China Media Capital, Shanghai Media Group en Shanghai Alliance Investment) wordt er nu druk gebouwd aan Oriental DreamWorks, een studio in Shanghai. De bedoeling is om daar animatiefilms en -series te maken voor de Aziatische markt die ook een internationale aantrekkingskracht hebben. De eerste geanimeerde prent wordt Kung Fu Panda 3, een vervolg op de erg succesvolle filmreeks die door zijn oosterse thematiek heel wat Chinese animatiestudio’s jaloers maakte. Vanaf 2016 zou er elk jaar een nieuwe film moeten verschijnen. Na 2018 moeten dat zelfs twee films per jaar worden.

Ruim 2,3 miljard euro wordt gepompt in het Dream Center, een gigantisch cultureel hart voor Shanghai. Het enorme complex – dat in 2016 klaar moet zijn – bestaat uit winkels, bioscopen, theaterzalen, hotels en restaurants. Wanneer derde pandafilm uitkomt, zal een deel van het domein uiteraard in het teken van de film staan met een Kung Fu Panda Spectacular-attractie. De toeristische trekpleister gaat zo de concurrentie aan met Disneyland Shanghai (een pretpark van 3,3 miljard euro dat ook in 2016 opent). Een voorsmaakje van de geplande pracht en praal (met een imposante fontein) vind je in de video’s onderaan.

Op zakelijk vlak is de coproductie een goede zet. De studio kan een beroep doen op goedkopere werkkrachten en weet zeker dat alle films in de Chinese zalen zullen draaien. Het land laat elk jaar slechts een beperkt aantal buitenlandse films toe in de bioscopen, maar door de samenwerking met Shanghai omzeilt DreamWorks die limiet. (Disney en Marvel doen hetzelfde door van Iron Man 3 een Chinese coproductie te maken.) Hopelijk blijkt het later op artistiek vlak ook een goede zet. Het grootste probleem voor bedrijven die naar het buitenland verhuizen is het vinden van goed opgeleide mensen. Meestal worden ervaren mensen uit Amerika en Europa ingehuurd voor leidinggevende banen, maar zonder geschikte animators staat de studio nergens. Dat verklaart waarom DreamWorks al meteen 37 Entertainment opkocht, een animatiestudio uit Shanghai met 175 mensen. Het doel is dat er uiteindelijk 2.000 professionals aan de slag kunnen bij Oriental DreamWorks. Ook liveactionfilms, games, speelgoed en musicals worden niet uitgesloten.

FILMS

Alleen Kung Fu Panda 3 werd officieel aangekondigd, maar dat is niet de enige animatiefilm waar Oriental DreamWorks nu aan werkt. Een goede bron vertelde ons dat Monkey King (voorheen Mumbai Musical), het muzikale apenavontuur van regisseur Kevin Lima, naar Shanghai zou verhuizen. Wat zit er nog meer in de pijplijn? Een film over de yeti (de legendarische, verschrikkelijke sneeuwman uit het Himalayagebergte), een film die zich afspeelt tijdens het Chinees Nieuwjaar (wellicht met draken, want die bleken eerder al populair voor de studio) en een film met de voorlopige titel SilkWorm (China is het vaderland van de zijderups).

De Amerikaanse afdeling van DreamWorks zit ook niet stil. Naast het dozijn aangekondigde bioscoopfilms zou er ook nog steeds aan Flawed Dogs worden gewerkt, een verfilming van Berkeley Breatheds prentenboek over een dashond.

Vermeldenswaardig is dat Brenda Chapman, de bedenker en later aan de kant gezette regisseur van Pixars Brave, in januari aan de slag gaat voor DreamWorks Animation. Een terugkeer, als het ware. Nadat ze bij Disney onder meer aan The Little Mermaid, The Lion King en Beauty the Beast werkte, werd ze bij DreamWorks een van de regisseurs van The Prince of Egypt en maakte ze storyboards voor The Road to El Dorado. Na haar periode bij Pixar en een korte tussenstop bij Lucasfilm Animation, belandt Chapman nu weer bij DreamWorks. Waar ze momenteel aan werkt, wordt door de studio voorlopig goed geheim gehouden.

Niet te vergeten is dat de studio in juli 2012 de nieuwe eigenaar werd van Classic Media. Daardoor bezit DreamWorks Classics nu talloze oude tv-series (zowel animatie als live action), waaronder Casper the Friendly Ghost, Where’s Waldo?, Postman Pat, Lassie, The Lone Ranger, George of the Jungle, Rudolph the Red-Nosed Reindeer en Rocky & Bullwinkle. De studio beschikt zo een enorme bibliotheek met meer dan 450 familiefilms en 6100 tv-afleveringen die rijp zijn voor nieuwe remakes.

Verslag over Oriental DreamWorks

Render van Dream Center

(Via Variety, DailyRecord, LA Times, Mandasoft en een goede bron)

Lees ook:DreamWorks wil China veroveren
Lees ook:Eerste teaser voor Legend of a Rabbit
Lees ook:Batman op Chinese wijze
Lees ook:Eerste trailer voor AniMen: Triton Force
Lees ook:Achter de schermen van DreamWorks Animation

3 reacties op “De groei van DreamWorks Animation

  1. TAZ

    leuke vooruitzichten dus.

      /   Beantwoorden  / 
  2. DragonMaster

    Brenda Chapman! Hopelijk krijgt ze nu de kans om iets volledig af te werken wat ze heeft bedacht.

      /   Beantwoorden  / 
    1. max

      Helemaal mee eens! Ik vond het zo jammer van Brave.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.