IBM verslaat Aardman

Bekijk het nieuwe, kleinste stop-motionfilmpje van de wereld.

Twee jaar lang stond Dot, een animatie van Aardman, bekend als ’s werelds kleinste stop-motionfilm (zie vorig bericht). Het hoofdpersonage was slechts negen millimeter groot en werd met een 3D-printer gemaakt.

Maar records zijn er om te breken en Dot staat nu niet langer aan de top. De manier waarop IBM de animators van Aardman versloeg, is op zijn minst opvallend te noemen.

De korte film A Boy and his Atom werd gemaakt door wetenschappers die koolstofatomen rangschikten op een koperplaatje. De positie van de atomen werd steeds een beetje aangepast en elke stap werd gefotografeerd, met het onderstaande stop-motionfilmpje als resultaat.

Om de atomen te kunnen zien en te manipuleren, werd een machine gebruikt die de oppervlakte honderd miljoen keer vergroot en de temperatuur op -260°C houdt. De making-of onderaan in dit bericht werpt een interessante blik achter de schermen.

Uiteraard staat bij IBM de techniek voorop. De film maakt deel uit van een onderzoek naar de opslag van data. Op technisch vlak is Dot dus wel verslagen, maar het verhaal en de animatie is bij Aardman van een hoger niveau. Gelukkig heeft de Britse studio met Gulp wel nog steeds het record voor de grootste stop-motionfilm van de wereld. Voorlopig…

A Boy and his Atom

Moving Atoms: Making The World’s Smallest Movie

(Via io9)

Lees ook:Dot: ‘s Werelds kleinste stop-motionanimatie
Lees ook:Gulp: ‘s Werelds grootste stop-motionanimatie
Lees ook:Korte animatiefilm: Address Is Approximate
Lees ook:Korte animatiefilm: Luminaris
Lees ook:Geniet nog eens van een Aardman-classic

2 reacties op “IBM verslaat Aardman

 1. TAZ

  ziet er goed uit.
  ze hadden er een reclamespotje van kunnen maken.

    /   Beantwoorden  / 
 2. DragonMaster

  Hmm ja, goed voor techniek en zo, maar dat filmpje van aardman is toch veel leuker om te bekijken.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.