Miyazaki met pensioen

Miyazaki

The Wind Rises is de laatste animatiefilm van de bekende Japanner.

MiyazakiDe 72-jarige regisseur Hayao Miyazaki heeft zijn laatste bioscoopfilm gemaakt. Dat werd vandaag bekendgemaakt op het Filmfestival van Venetië, waar Miyazaki’s recentste film Kaze Tachinu (The Wind Rises) wordt vertoond. Studio Ghibli-topman Koji Hoshino maakte het nieuws bekend en kondigde aan dat er volgende week in Japan een officiële persconferentie volgt met Miyazaki zelf.

Als getalenteerde animator en medeoprichter van Studio Ghibli is Hayao Miyazaki zonder twijfel een van de bekendste (animatie)filmmakers – niet alleen in Japan, maar wereldwijd. De tekenfilm Spirited Away, die Miyazaki zelf schreef en regisseerde, is de enige Japanse prent die ooit een Oscar voor Beste Animatiefilm won.

Spirited AwayMiyazaki regisseerde verschillende succesfilms, zoals Ponyo, Howl’s Moving Castle, Princess Mononoke, Porco Rosso, Kiki’s Delivery Service, My Neighbor Totoro, Castle in the Sky, Nausicaä of the Valley of the Wind en Lupin the Third: The Castle of Cagliostro. Daarnaast maakte hij ook tv-series (waaronder Future Boy Conan) en talloze korte films en spotjes (bijvoorbeeld voor het Ghibli Museum).

De aankondiging dat Miyazaki zijn laatste bioscoopfilm heeft gemaakt, betekent een mijlpaal voor de (Japanse) animatiegeschiedenis, maar hoeft niet uit te sluiten dat hij niet aan andere (kortere) projecten kan meewerken.

Zijn 77-jarige collega Isao Takahata (ook medeoprichter van Studio Ghibli) legt op dit moment de laatste hand aan de nieuwe tekenfilm Kaguya-hime no Monogatari (The Tale of Princess Kaguya). Over de twee mannen en hun werk is ook een nieuwe documentaire in de maak.

(Via ANN)

Lees ook:Simpsons eren Miyazaki
Lees ook:Ghibli’s volgende prent is een autobiografie
Lees ook:Miyazaki’s fantasievolle wereld in lego
Lees ook:Hayao Miyazaki kiest het luchtruim
Lees ook:Teaserposters Kaze Tachinu

5 reacties op “Miyazaki met pensioen

  1. peter

    dankje Miyazaki voor alle geweldige animatie films die u gemaakt heeft.
    miyazaki is een legende in de animatie wereld.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hansje

    Miyazaki rocks! Jammer dat-ie stopt, maar ik snap het ook wel, op die leeftijd. Ben erg benieuwd naar die docu over hem en Takahata. Maar dat zal nog wel even duren voordat die af en te zien is, vrees ik.

      /   Beantwoorden  / 
    1. 5tarvin

      ja of niet ^^
      ghibli leeft nog voort maar heeft toch een verlies dan

        /   Beantwoorden  / 
  3. DragonMaster

    Hij heeft dit in het verleden al vaker gezegd, dus misschien keert ie nog eens terug als ie een briljant idee heeft. Hij heeft in ieder geval al een mooie verzameling anime gemaakt!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Lienne

    Miyazaki is 1 van mijn grootste inspiraties! Ik zal zijn films missen…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.