The Lion King en Akira zijn filmiconen

The Lion King en Akira werden door Empire uitgekozen als filmicoon

Twee tekenfilms prijken in het lijstje met filmiconen van filmmagazine Empire.

Het Britse magazine Empire publiceerde deze week een overzicht van vijftig beroemde filmbeelden. Onder de naam Picture Perfect: Iconic Movie Stills presenteert de website van het filmblad vijftig afbeeldingen die tot de verbeelding spreken. Stuk voor stuk uit wereldberoemde films. Aliens, Ben Hur, A Clockwork Orange, Forrest Gump, The Shining, Gladiator, The Graduate, Psycho, Reservoir Dogs, Taxi Driver, The Godfather en heel wat anderen prijken in het lijstje met beroemde shots, maar laten er tussen al die grote filmklassiekers ook twee animatiefilms zitten.

Filmposter The Lion KingUit alle mogelijkheden koos Empire toevallig de tekenfilm eruit die ik als kleine knaap kapot heb gekeken: The Lion King. Door het vele terugspoelen zat er op het einde zelfs sneeuw op de versleten videoband, een probleem dat het digitale tijdperk vandaag gelukkig allang heeft opgelost.

Toen ondergetekende nog een broekie was, bracht Walt Disney heel wat tekenfilms uit. The Little Mermaid, The Rescuers Down Under, Beauty and the Beast, Aladdin, Pocahontas, The Hunchback of the Notre Dame, Hercules, Mulan, Tarzan… Bijna elk jaar kwam er een nieuwe titel uit om van te smullen. Laten we hopen dat The Princess and the Frog het begin is van een nieuwe tijdperk waar tekenfilms opnieuw bloeien.

Hoe dan ook, ik kan me best vinden in de keuze van Empire. De scène waar de jonge Simba wordt voorgesteld aan de andere bewoners van het dierenrijk is er inderdaad eentje om niet vergeten. Al is het moment op Pride Rock in de film uiteraard nóg indrukwekkender met de fantastische muziek erbij.

Filmposter AkiraDe tweede animatiefilm die met een screenshot in de galerij werd opgenomen is Akira. De Japanse prent uit 1988 staat nog steeds bekend als een van de eerste grote films in de animestijl. De sciencefictionfilm richt zich met zijn inhoud echter niet tot dezelfde doelgroep als The Lion King, vooral de vele gewelddadige scènes maken deze film niet geschikt voor gevoelige kijkers.

Toch blijft Akira een mijlpaal in de animegeschiedenis door de technische kunstjes die voor het eerst werden vertoond zoals vloeiende bewegingen en lipsynchronisatie. De plannen zijn er al jaren, maar de kans is groot dat Akira binnenkort een verfilming met echte acteurs krijgt, iets wat de laatste tijd erg typisch is in Hollywood.

Wat denken jullie? Koos Empire er enkele terechte filmiconen uit of hadden jullie liever andere animatiefilms in de selectie gezien?

De twee ‘iconic movie stills’ volgens Empire

Legendarische scène uit The Lion King Legendarische scène uit Akira

(Via EmpireOnline, zie nummer 1 en 29 in de galerij)

Lees ook:The Lion King wordt omgezet in 3D
Lees ook:Warner Brothers wil Akira absoluut verfilmen
Lees ook:Raad de juiste film verborgen in dit schilderij
Lees ook:Nieuwe Wall-E trailer (niet langer te bekijken)
Lees ook:A Matter of Loaf and Death: Production Stills

14 reacties op “The Lion King en Akira zijn filmiconen

  1. Jeroen

    Hey Seppe, rare vraag maar hoe oud ben jij? :)
    Ik veronderstel dat je zo rond mijn leeftijd zit/zelfde generatie 22-25 jaar.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Seppe

      Dan zit je er pal op, Jeroen. Ik ben geboren in ’85. :)

        /   Beantwoorden  / 
  2. Jeroen

    Ok, leuk om te weten!! Ik ben van 87, altijd leuk om een animatiefan van dezelfde generatie te kennen die zowat opgegroeid is met dezelfde films.

      /   Beantwoorden  / 
  3. M

    Niet slecht voor een remake, weet iemand toevallig of dit specifieke shot ook in Kimba the White Lion zat? Ik weet dat die aap en (specifieke shots op) pride rock zijn overgenomen, maar het zou natuurlijk zuur zijn als dit shot ook gewoon uit Kimba komt, zeker na de manier waarop Disney hiermee is omgegaan

      /   Beantwoorden  / 
    1. Seppe

      Ik weet het niet 100% zeker, maar ik dacht dat Kimba in gevangenschap werd geboren, dus de kans is groot dat dit een originele scène is.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Rex

      Remake? The Lion King was een origineel geschreven verhaal van de Disneystudios. Geen sprookje, bestaand boek, mythe of legende.

      Misschien dat er enkele overeenkomsten zijn met Kimba (ik ken deze film verder niet maar gaat dus ook over een leeuw?) maar the Lion King is een eigen verhaal en zeker geen remake….

        /   Beantwoorden  / 
      1. Rex

        hhmmzz nadat ik mn bericht geschreven had ben ik toch ens gaan zoeken naar Kimba the white lion… En kom tot mn verbazing idd materiaal tegen wat erg veel op the lion King lijkt…
        Zou The lion king dan geen origineel verhaal zijn geweest? hhmmzzz maar t zou toch geen remake zijn lijkt me… ik ga dit ens ff verder uitzoeken… tot die tijd: vergeet wat ik gezegd heb ;)

          /   Beantwoorden  / 
        1. Rex

          Oke heb me er iets meer in verdiept. Hoewel er inderdaad veel gelijkenissen zijn kan je het amperm een remake noemen. Qua verhaal heeft het niets met elkaar te maken, in Kimba gaat het meer om de band tusen mens en dier waar in the lion king er totaal geen mensen voorkomen.
          Ik las ergens iets over het design van Kimba en Simba.. beide een zwart deel bj de oren en een een plukje haar voor op t hoofd.. nou goh.. welpjes hebben altijd die zwarte delen op het oor en vrijwel iedere dierlijk mannetje in animatiewereld heeft een plukje haar voor op t hoofd, daarmee geef je aan dat het een dier is met een vacht zonder dat je ieder haartje los hoeft te tekenen of de outline vanhet karakter helemaal plukkerig hoeft te maken.

          MAar goed, wel erg veel gelijkenissen met elkaar… maar zeker geen remake.

            /   Beantwoorden  / 
        2. M

          In de vroege productie was er wel degelijk sprake van dat the Lion King een remake zou worden van Kimba. De originele designs van Simba waren wit. Zijn originele naam was zelfs Kimba (Roy Disney noemde hem in het begin zo). De werktitel van The Lion King was The Jungle King, dezelfde naam als Kimba in het Japans heeft. Waarschijnlijk is dit allemaal verandert omdat Disney de rechten niet kon krijgen. Om mysterieuze redenen waren zowel de home-release van Kimba in 1993 als de release van the Lion King ineens uitgesteld.

          In het vroege stadium refereerde marketingmensen en de stemacteurs naar een ‘Kimba-remake’. Natuurlijk is het verhaal niet hetzelfde, maar welke disney adaptatie is wel trouw aan het originele verhaal? Wat dit anders maakt, is dat Disney wil doen overkomen alsof dit hun eerste originele verhaal is, in plaats van toe te geven waar ze het vandaan hebben. Ze beweerden zelfs ineens dat NIEMAND van Kimba had gehoord bij Disney, terwijl de animators stills gebruikten om te vergelijken. Gelijkenissen zoals personages en composities zijn niet louter toeval.

            /   Beantwoorden  / 
  4. Seppe

    Een remake is het niet, maar er zijn wel erg veel gelijkenissen om over een uniek en origineel verhaal te spreken. Toen ik er vroeger voor het eerst over las, was ik ook verbaasd door de vele overeenkomsten die -laten we eerlijk zijn- allemaal nét iets te toevallig zijn. Maar dat neemt niet weg dat Disney een eigen stijl en ideeën in de film heeft verwerkt.
    .
    Hoe dan ook, vijftien jaar later kan ik The Lion King nog steeds waarderen. Plagiaat of niet. :)

      /   Beantwoorden  / 
  5. Jeroen

    Ik noem het geen plagiaat, ik noem het geinspireerd door.. :)

      /   Beantwoorden  / 
  6. luc

    Heel leuk hoor the lion king. Maar zo zoet sappig en politiek correct. Eigenlijk alle Amerikaanse grote mainstream animaties hebben dat. Het zijn films waar de hele familie zonder problemen naar toe kan. Leuk hoor maar het kan ook anders namelijk bijv, AKIRA!!! Wat is dit een vette film. Volgens mij was dit in nederland de eerste Anime film die in de bioscopen draaide en dus voor mij ook de eerste anime die ik op groot scherm heb gezien. Alleen de openings scene WOW de snelheid, actie, adrenaline spat van het doek! Wat ik enorm waardeer van Anime is dat er voor elke doelgroep er wel een animatie is! Akira staat er dus terecht in wat mij betreft.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rex

      Ik vind het ‘politiek correcte’ of zoetsappige wel meevallen bij the Lion King. Het gaat bij de Disneyfilms vaak om de relatie tussen personages en dat vind ik juist erg goed, iets wat veel andere films juist missen. Ontroering brengen, mensen raken, niet alleen actie maar wat meer diepgang in de personages.

      Daarnaast heb ik persoonlijk niet erg veel met anime… het merendeel van de film zit je naar stilstaande tekeningen te kijken waar alleen de mond van beweegt of een traan in t oog trilt.. vind ik geen animatie.
      Maar goed, ik weet dat er ontzettend veel fans zijn dus voor ieder wat wils.

        /   Beantwoorden  / 
      1. luc

        Daar ben ik het toch niet helemaal mee eens. Het gaat misschien bij the Lion King wel om de relaties van de personages maar ik vind het wel vaak op een heel versimpelde en Z/W manier verbeeld. Bij Anime zit er juist heel veel diepgang in de karakters. Vaak merk je aan de karakters dat ze iets meedragen wat niet uitgesproken word en wat pas later duidelijk word. Dit geld natuurlijk niet voor alle Anime maar wel de Anime waar ik naar kijk.

        En Punt 2 klopt gedeeltelijk maar alleen als je te top produkties van Disney vergelijkt met de vele low quality Anime die er bestaat. Maar je moet Disney natuurlijk vergelijken met de top produkties uit de Anime wereld zoals GITS films.
        En dan zit het toch op een redelijk gelijk niveau.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.