Aardman verwijdert “foute” grap uit The Pirates!

Politieke correctheid slaat toe. Een grap over een melaatse wordt geschrapt uit de nieuwe, geanimeerde piratenkomedie van Aardman.

Als je een trouwe lezer bent, dan heb je ongetwijfeld al de leuke voorsmaakjes bekeken van The Pirates! In an Adventure with Scientists, de nieuwe stop-motionfilm van Aardman Animations. In dat geval heb je wellicht ook gezien dat er een grap werd gemaakt over een boot vol melaatsen (zie video onderaan).

Een grap waarbij de arm afviel van een melaatse, viel niet in goede aarde bij gezondheidsorganisaties zoals “Lepra Health In Action” en de “International Federation of Anti-Leprosy Associations”.

Het eerste wat wegvalt bij lepralijders, is blijkbaar hun gevoel voor humor. Na enkele protestbrieven (een dolle vrouw schreef zelfs naar presidentvrouw Michelle Obama om de film in Amerika te laten boycotten!) laat Aardman weten dat de bewuste grap wordt aangepast. Op welke manier is niet duidelijk. Mogelijk wordt de clip eruit geknipt of nog snel veranderd.

Een nobele beslissing van de animatiestudio (lepra is goed te genezen en komt praktisch alleen nog maar in enkele ontwikkelingslanden voor, waar de film mogelijk niet eens verschijnt). Toch is het triest dat – door het gebrul van enkele kortzichtige individuen die alles serieus nemen – de politieke correctheid wint van een een onschuldige, visuele grap.

En nu? Nu is het gewoon nog even wachten op verontwaardigde reacties van mensen met één oog, mensen met één been, mensen met maar één arm, mensen met een wilde baard, mensen met een neus van kurk, mensen die gevoelig zijn voor aangespoelde walvissen, piraten die vroeger uitgelachen werden, mensen die nog steeds niet verwerkt hebben dat dodo’s uitgestorven zijn, mensen die watervrees hebben, mensen die motorboten verkopen en die het niet fijn vinden dat er alleen zeilschepen in de film zijn te zien, mensen met maffe pruiken, Britse monarchen die wél van zeerovers houden en wetenschappers die niet langer belachelijk gemaakt willen worden.

Het enige wat dan straks nog overblijft, is een korte film over een groepje gezonde en netjes getrimde kleifiguurtjes die zich inzetten voor het goede doel. Dat wordt vast lachen.

De piraten enteren een lepraboot (zie 00:48)

Lees ook:Het leuke jaaroverzicht van 2009 in animatie door JibJab
Lees ook:Aardman maakt reclame veel leuker
Lees ook:Ben Stiller is een smurf. Ben Affleck ook.
Lees ook:Korte animatiefilm: Far Away
Lees ook:Aardman op dreef met schapen

9 reacties op “Aardman verwijdert “foute” grap uit The Pirates!

  1. Calypso

    Helemaal met het commentaar eens – het puriteinse US of A laat weer eens van zich horen.

    Als het niet in de trailer had gezeten was het waarschijnlijk nooit door deze groeperingen opgemerkt geweest.

    Beste manier om hier als Aardman mee om te gaan: een balkje over de bewuste scene met “mild and cartooneske humor removed by demand of a few organisations”.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tünde

      Dat was ook meteen het eerste wat ik dacht: als het niet in de trailer had gezeten had niemand er ooit iets over gezegd…

        /   Beantwoorden  / 
  2. Pieter

    Hoe zegt men dat weer? Political Correctness gone mad!

      /   Beantwoorden  / 
  3. DragonMaster

    Dat is echt belachelijk. Kan wel begrijpen dat aardman die discussie liever vermijdt. Stomme, negatieve publiciteit rond een film die zo te zien alleen maar positieve commentaar verdient.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Ronald

    Inderdaad een staaltje politieke correctheid op z’n best. Toch is negatieve publiciteit OOK publiciteit. Ik snap dat het niet leuk is, maar het commentaar van die Lepra-stichtingen kunnen de film nét dat beetje extra bekendheid geven.
    Het heeft de DaVinci Code ook geen windeieren gelegd dat het Vaticaan de film wilde laten verbieden…

      /   Beantwoorden  / 
  5. Doc

    Hopelijk betreft die aanpassing dta de grap nog duidelijker wordt getoond :)

      /   Beantwoorden  / 
  6. 5tarvin

    maar ondertussen hebben ze wel weer publiciteit en aandacht
    die “Lepra Health In Action”
    en daar doen ze het voor

    want als je goed nadenkt is het juist positief voor hun want dan zien mensen (wel in stopmotion) hoe slecht die ziekte is

    maarja trieste mensen behoud je altijd

      /   Beantwoorden  / 
  7. Tjaco Cuppen

    Hahaha…right on the button!(HARRR)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.