Aardman animeert voor kinderen met kanker

Bekijk de korte animatiefilm One of a Kind

Wat gebeurt er als je als kind een tumor in je hoofd hebt zitten of als de dokters kankercellen vinden in je jonge lichaam en je naar het grote ziekenhuis wordt gestuurd? One of a Kind, een ontroerende animatie van Aardman, biedt het antwoord voor kinderen die getroffen worden door de ziekte.

Afbeelding uit de kortfilm One of a KindOmdat er in heel wat ziekenhuizen alleen saaie foldertjes liggen met informatie over kanker, vond radiologe Jancis Kinsman dat het tijd werd om iets aantrekkelijks voor kinderen te maken. Iets dat leuk is om naar te kijken, maar ondertussen ook een heldere boodschap overbrengt. Haar idee voor een educatief animatiefilmpje werd uitgewerkt door regisseuse Emma Lazenby en Aardman Animations verzorgde de animatie.

De kortfilm One of a Kind (wat elk kind is) probeert in eenvoudige en verstaanbare taal uit te leggen wat er precies in het ziekenhuis met je gebeurt wanneer je een stralingsbehandeling ondergaat. Wat in het begin allemaal heel eng lijkt met al die grote machines, lijkt achteraf helemaal niet zo vreselijk. De kortfilm werd voor, maar ook mét kinderen gemaakt, want aan het woord hoor je zes patiëntjes uit Bristol. Zij doen voor de kijker hun verhaal over wat ze zelf ervaren tijdens de radiotherapie.

Paultje en de Draak, de aangrijpende kortfilm van AnikeyHoewel de aandoenlijke stemmen van de jonge kinderen hun effect niet missen, kan deze kortfilm niet tippen aan de Nederlandse productie Paultje en de Draak. Met die tekenfilm slaagde Anikey erin om een aangrijpend verhaal te vertellen over een jonge kerel die als een dappere ridder het symbolische gevecht aangaat met de monsterlijke ziekte. Een visueel pareltje zonder woorden, maar begeleid door prachtige muziek en met de juiste beelden op het juiste moment.

Meer informatie over de kortfilm vind je op deze website.

Kortfilm One of a Kind (2010)

(Via BBC News)

Lees ook:You’re Fired!: animatie voor Wereld-MS-dag
Lees ook:Undone: een prachtige allegorie voor alzheimer
Lees ook:Paultje en de Draak online!
Lees ook:Korte animatiefilm: Migropolis
Lees ook:Tv-tip: Paultje en de Draak

Eén reactie op “Aardman animeert voor kinderen met kanker

  1. Junaid

    Woah ik moest inderdaad meteen aan Paultje denken toen ik dit las

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.