Filmrecensie Surf’s Up: Awesome Dude!

 

Ik heb niet zo veel met de hedendaagse surfcultuur. Stoere surfdudes, woorden als cool en awesome, zwemshorts met bloemetjespatronen, het vangen van hoge golven: het laat me eerlijk gezegd koud. Een moeilijke taak dus voor de documentairemakers van Surf’s Up om mij van deze film te laten genieten.

Verhaal
Sony Pictures Animations Surf’s Up is een animatiefilm over surfende pinguïns in ware documentairestijl. We zijn getuige van de 10de Big Z Memorial Surf-Off, een wedstrijd ter ere van Big Z, ooit een groots surfkampioen die zijn leven heeft gegeven aan de hoge golven. We volgen Cody Maverick, een jonge, overenthousiaste surfer uit Antarctica die niets liever wil dan zijn droom waarmaken: even groot worden als Big Z en de Memorial winnen.

Wanneer de (walvis)boot van een talentscout op Antarctica landt, krijgt Cody eindelijk de kans van zijn leven. Aangekomen op het zonovergoten eiland waar de wedstrijd plaatsvindt, ontmoet hij de oude, teruggetrokken Geek (Jeff Bridges), de lieftallige Lani (Zooey Deschanel) en de immer begaaide surfer Chicken Joe (Jon Heder).

Mockumentary
Dit genre van film wordt ook wel een mockumentary genoemd. De inhoud is vanzelfsprekend volledig verzonnen en men drijft op subtiele wijze de spot met het onderwerp, in dit geval de surfsport. Deze (voor animatiefilm unieke) invalshoek komt goed over en je krijgt als kijker het gevoel betrokken te zijn. Er wordt rechtstreeks richting camera gecommuniceerd en natuurlijk blijft de camera af en toe iets langer lopen dan gepland zodat je de ware aard van het beestje ontdekt.

Pinguïn overload
“Hebben we nog niet genoeg pinguïns gezien?” is een veelvoorkomende vraag als het gaat over Surf’s Up. Een genuanceerd antwoord is hier op zijn plaats: natuurlijk is het niet origineel en ik vind het spijtig dat er niet voor een ander dier of de mens is gekozen. Anderzijds wordt in Happy Feet bijvoorbeeld uitgebreid gebruik gemaakt van de humoristische uitstraling en dito gedrag van de pinguïn, Surf’s Up gebruikt die schattige look amper en leunt meer op verhaal en personages wat er uiteindelijk voor zorgt dat het element pinguïns naar de achtergrond verschuift.

Don’t judge a book … 
Als ik een Nemo, Rémy, Balou of Belle bekijk, dan spelen deze personages al snel in op mijn emoties. Ze hebben met andere woorden enkel door hun uiterlijk een effect op mij. Als ik een vergelijking maak met Cody, Geek of Lani uit Surf’s Up, heb ik hier geen enkel gevoel bij. De look spreekt me niet aan en is naar mijn mening te vlak. Maar doorheen de film verandert mijn nonchalance stilaan in empathie. Ik kan me door het verhaal en de sterke achtergronden steeds meer inleven.

En zo komen we dus bij naar mijn mening het sterkste punt van deze animatiefilm: het verhaal achter de personages. Mede door de interviewstijl van de film krijg je een geloofwaardig beeld van de hoofdrolspelers: “wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze het?” om het op zijn ‘Jambers’ te zeggen.

Ook het stemmenwerk speelt een belangrijke rol in dit gegeven. Vooral Jeff Bridges (Geek), Shia LaBeouf (Cody), Zooey Deschanel (Lani) en Mario Cantona (Mikey) leveren uitstekende, geloofwaardige stemmen.

Een grijns op je gezicht
De documentaire invalshoek maakt Surf’s Up ook een grappige film. Hoewel ik nooit luidop heb gelachen, stond er vaak een grijns op mijn gezicht. Wat het geheel een beetje tegenwerkt zijn enkele overbodige scènes (die veelal Chicken Joe bevatten) en de ietwat afgezaagde nieuwsreportages.

Conclusie
Surf’s Up is een grappige, vlotte animatiefilm met een terechte kritiek op de hedendaagse prestatiemaatschappij. Het is de zoveelste pinguïnfilm, maar wel één met een degelijk verhaal en een leuke invalshoek. En dan heb ik nog niets gezegd over die prachtige golven! Kortom: Awesome Dude!

 

Trailer Surf's Up 

Lees ook:
- Surf's Up animatie in documentaire-stijl
- Surf's Up eindelijk goed stemmenwerk
- Nederlandse en Vlaamse stemmen Surf's Up

Lees ook:Nederlandse en Vlaamse stemmen Surf’s Up
Lees ook:Nieuwe plaatjes uit Surf’s Up
Lees ook:Surf’s Down
Lees ook:Surf’s Up: animatie in documentaire-stijl
Lees ook:Surf’s Up in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.