Is Bitzer de nieuwe Rataplan?

De Shaun the Sheep-serie loopt nu al ruim een week op BBC1 (elke werkdag om kwart voor vijf 's middags). De serie is prachtig gemaakt, met (zoals gebruikelijk bij Aardman) veel oog voor detail, sterkte karakters en een lekker absurd gevoel voor humor. Een dagelijkse traktatie voor fans van Aardman, Shaun en claymation in het algemeen.

Op hun beurt lijken de animatoren van Aardman echter ook fans te zijn… de serie vertoont opmerkelijke overeenkomsten met andere animatieseries en strips.

Bitzer
Neem de herdershond Bitzer. Een beetje een dommig type, maar wel enorm plichtsgetrouw. Doet-ie je ergens aan denken? Kijk dan eens naar zijn buitenproportioneel grote neus… ik ken maar één andere hond die zo'n neus heeft: Rataplan, uit Lucky Luke. Kijk eens naar het plaatje hiernaast… zie je de gelijkenis? Ook het karakter heeft wel een beetje dezelfde trekjes.

De boer
In Shaun the Sheep loopt ook een boer rond. Een naam heeft hij niet; Aardman noemt hem simpelweg The Farmer. In de aflevering 'Still Life', waarin de boer gaat schilderen, zit een scène waarin Bitzer het schilderij verpest. Hij kliedert er iets op, en probeert het vervolgens uit te vegen, maar maakt het daarmee alleen maar erger. Een grapje dat rechtstreeks uit Bean – The Ultimate Disaster Movie lijkt te komen. Opeens viel het me op dat de boer sowieso sterke gelijkenis vertoont met de geanimeerde Mr. Bean uit de animatieseries. Niet qua uiterlijk, maar wel qua gemompel. De boer loopt constant te praten, maar hij gebruikt geen woorden: het zijn slechts klanken en kreten. De manier waarop hij dat doet, heb ik maar één keer eerder gehoord: door Rowan Atkinson als de geanimeerde Mr. Bean.

Inspiratie
Leuk om te zien waar de Aardman-animatoren hun inspiratie vandaan halen. Sommige mensen zien het meteen als een verwijt als er iets van de ene serie in de andere is te herkennen. Ik zie dat eerder als een soort eerbetoon aan andere makers – vooropgesteld natuurlijk dat je niet alles nadoet. Shaun the Sheep is een buitengewoon originele serie, vol typische Aardman-vondsten, met her en der een verwijzing naar andere mooie dingen. Leuk om te zien!

Lees ook:Opnames Shaun-film gestart
Lees ook:Teaser Shaun-film
Lees ook:Shaun the Sheep pakt uit op internet
Lees ook:Shaun the Sheep naar de bios
Lees ook:Shaun the Sheep: 40 afleveringen!

2 reacties op “Is Bitzer de nieuwe Rataplan?

  1. mascha halberstad

    Hoi Ferry,

    mijn naam is Mascha Halberstad en ik heb een nieuwe animatieserie gemaakt voor Villa achterwerk VPRO.
    De serie heet:de Grote Hummimummi Karaoke Show
    Je kan kijken op http://www.hummimummi.nl
    en ook op mijn site http://www.superfelix.nl
    Maar ik zou het leuk vinden als je ofwel een recensie ofwel een berichtje kan plaatsen.
    Want ik wil de serie graag wat aandacht geven.
    Als je er niks aan vindt moet je het zeker niet doen maar mocht je het leuk vinden…nou ja ik hoor t wel…
    Groeten Mascha Halberstad

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.