Le Roi et L’Oiseau tweemalig te zien in Amsterdam

Aan Le Roi et L’Oiseau (1980), in het Engels beter bekend als The King and the Mockingbird, werd meer 30 jaar gewerkt. Een unieke kans om de film op groot scherm te zien doet zich volgende week voor.

“Het magnum opus van de Franse animatie” wordt de lange animatiefilm Le Roi et L’Oiseau van Paul Grimault genoemd. Dat wil ook wel natuurlijk, met meer dan 30 jaar productie. Daar zit een interessant verhaal achter: Grimault begon in de jaren 40 aan de film, er werd in 1948 begonnen met de productie. Vier jaar later bracht de producent een onaffe versie van de film uit onder de naam The Shepherdess and the Chimney Sweep. Deze versie werd genomineerd voor een BAFTA voor Beste Animatiefilm en inspireerde grote filmmakers als Isao Takahata van Studio Ghibli.

Maar regisseur Grimault was het niet met deze nominatie eens: de film kon nog veel beter! Hij werkte nog eens 20 jaar door, tot de film opnieuw werd uitgebracht in 1980. Dat is de versie die volgende week in Filmhuis Cavia te zien zal zijn. Overigens was Studio Ghibli zo onder de indruk van de film dat zij in 2006 ook nog eens een Japans gedubde versie in de Aziatische bioscopen uitbrachten.

Losjes gebaseerd op een Hans Christian Andersen-sprookje vertelt Le Roi et L’Oiseau over een scheel kijkende koning met een groot ego en sterke totalitaire trekken. Maar natuurlijk heeft de koning ook een zwakke plek, namelijk voor het perfecte herderinnetje dat op één van de schilderijen in het kasteel afgebeeld is. Op een nacht komt zij, met nog een aantal andere karakters uit schilderijen, tot leven en begint een ingewikkelde maar prachtig geanimeerde achtervolging. Zal het herderinnetje uit de klauwen van de koning gered worden?

Le Roi et L’Oiseau wordt in het Frans vertoond in Filmhuis Cavia te Amsterdam op donderdag 17 en vrijdag 18 november, beide dagen om 20.30u. Er is geen ondertiteling, maar van het filmhuis heb ik begrepen dat er zo weinig in gesproken wordt dat dit niet hinderlijk is. Bovendien, een kaartje kost maar €4 en houders van een Cineville-pas kunnen zelfs voor nop naar binnen! Meer informatie is te vinden op de website van Filmhuis Cavia.

Trailer Le Roi et L’Oiseau

(Via Movie Critic)

Lees ook:David O’Reilly en Julia Pott op groot scherm in Amsterdam
Lees ook:Korte animatiefilm: Dripped
Lees ook:The Reluctant Dragon in Filmhuis Bussum
Lees ook:Win een prachtige avond over Sneeuwwitje [update]
Lees ook:Het Levende Bos in Filmhuis Bussum

Eén reactie op “Le Roi et L’Oiseau tweemalig te zien in Amsterdam

  1. Hans W.

    Schitterende film, dus ga dat allemaal zien als je hem nog niet kent!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.