Gratis Belgische animaties in Gent

Vandaag start het Gentse onderdeel van het Anima-festival, met onder meer gratis voorstellingen boordevol animaties van Belgische bodem. Een aanrader voor alle mensen die van animatiefilms houden en minstens één oog hebben.

Naar jaarlijkse gewoonte komt een deel van het fantastische Anima-festival ook naar de stad Gent. Vier dagen lang worden er verschillende programma’s vertoond die de voorbije week in Brussel heel wat kijkers lokten. Het aanbod van deze zogenaamde decentralisatie bestaat uit voorstellingen met animaties voor kinderen en volwassenen, met zowel avondvullende films als programma’s die uit allerlei korte animatiefilms bestaan.

Het volledige overzicht van alle animaties vind je op de website van Sphinx Cinema, maar hier zijn alvast vijf (volwassen) aanraders:

Dit is Belgisch (29 februari, 3 en 4 maart, 18.00u)

Drie gratis (!) voorstellingen, verspreid over drie dagen. Samen goed voor bijna veertig verschillende, korte animaties van Belgische bodem. Een uiteenlopende selectie van reclamefilmpjes, muziekvideo’s, tests voor een serie en natuurlijk erg veel korte films.

Tatsumi (woensdag 29 februari, 20.00u)

Een animatiefilm over de Japanse striptekenaar Tatsumi. De biografische film geeft niet alleen een interessante kijk op het leven van een ‘mangaka’, maar bestaat bovendien uit geanimeerde adaptaties van enkele van zijn verhalen.

Cartoon d’Or (woensdag 29 februari, 22.00u)

Een knappe verzameling met de laureaten van de Cartoon d’Or, een prijs voor de beste korte animatiefilm van Europa. Je krijgt de winnaar te zien (The Little Boy and the Beast, een prachtig filmpje over een jongen wiens moeder in een monster is veranderd) en de vijf andere genomineerden. Onder hen ook de Nederlandse kortfilm Pivot.

Animeernacht (donderdag 1 maart, 20.00u)

Drie blokken vol uiteenlopende, korte animatiefilms. Leuke commercials, aparte videoclips, maffe kleianimaties, ontroerende tekenfilmpjes en grappige computer-animaties… dit avondprogramma bevat het allemaal. Ook de recente Oscarnominatie A Morning Stroll ontbreekt niet.

Colorful (zaterdag 3 maart, 20.00u)

Japanse tekenfilm over een geest die een tweede kans krijgt op een aards leven: hij mag terugkeren in het lichaam van een veertienjarige jongen die net zelfmoord heeft gepleegd. Dat is het begin van een zoektocht naar de reden van de wanhoopsdaad, maar tegelijk ook een kans om te leren genieten van het leven.

Het programmaboekje kun je hier downloaden (pdf-bestand).

(Afbeelding bovenaan komt uit het Belgische tekenfilmpje Les Yeux de la tête)

Lees ook:Nacht van de Geanimeerde Wansmaak komt naar Amsterdam
Lees ook:Césarnominaties voor Beste Animatiefilm
Lees ook:Geanimeerd Kortfilmfestival start in Leuven
Lees ook:Nederlands Film Festival is dit jaar extra geanimeerd
Lees ook:Go Short focust dit jaar op stop motion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.