Winsor McCay Award voor Børge Ring

Nederland mag trots zijn, want een van de prestigieuze juryprijzen van de Annie Awards gaat naar de Oscarwinnende tekenfilmmaker Børge Ring.

Dit jaar zijn er zo’n dertigtal categorieën waarin de leden van de ASIFA (International Animated Film Society) kunnen stemmen op hun favoriete animaties uit films, series, games en reclamespots. Alle nominaties voor de huidige, 39e editie van de Annie Awards vind je in ons vorige bericht.

Daarnaast zijn er ook drie Juried Awards. Dat zijn bijzondere prijzen die niet door de leden, maar door de jury wordt gegeven aan mensen of studio’s die zich op verdienstelijke wijze hebben ingezet voor animatie, zowel qua creativiteit als op het gebied van technologische vernieuwingen.

De Winsor McCay Award gaat dit jaar naar drie veteranen voor hun indrukwekkende carrière en bijdrage aan de animatiewereld: kunstenaar Robert Searle, tekenaar Walt Peregoy (die de achtergronden van Sleeping Beauty maakte) en Børge Ring. Die laatste is een Deense animator die op dertigjarige leeftijd naar Nederland kwam en onder meer werkte voor de Marten Toonder Studio. Daarnaast maakte hij ook een aantal eigen kortfilms, zoals de Oscarwinnende tekenfilm Anna & Bella (bovenaan afgebeeld).

De June Foray Award wordt uitgereikt aan Art Leonardi, voor de belangrijke impact die hij had op animatiekunst en -sector. Als animator en character designer werkte hij aan talloze cartoons, zoals Bugs Bunny van Warner Bros. en Pink Pather van United Artists.

De Special Achievement Award is voor Depth Analysis, een bedrijf dat zich specialiseert in de ontwikkeling van MotionScan, een nieuw systeem dat betere kwaliteit moet opleveren voor de motion-capturetechniek (32 HD-camera’s filmen acteurs met 30 frames per seconde, wat een beter 3D-model moet opleveren). Meer over hun techniek vind je hier.

(Met dank aan Hans voor de tip)

Lees ook:Nieuwe Annie Awards voor Studentenanimatie
Lees ook:Ratatouille grote leider in nominaties Annie Awards 2008
Lees ook:Prijzenregen voor animatiefilms
Lees ook:Bekijk de livestream van Annie Awards 2012
Lees ook:Wallace, Gromit en Annie

3 reacties op “Winsor McCay Award voor Børge Ring

  1. M

    Pink Panther is niet van Warner Bros., maar van United Artists. Hij werkte eraan voor Friz Freleng’s bedrijf (DePatie-Freleng), dat vanaf 1964 op zelfstandige basis voor beide studio’s werkte :)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Seppe

      Oeps, inderdaad. Wat moest ik zonder jouw arendsoog. Bedankt voor de correctie.

        /   Beantwoorden  / 
  2. TAZ

    inderdaad, de geestelijke vader van the pink panther is blake edwards.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.