Oh Willy genomineerd voor Cartoon d’Or

Oh Willy, een Belgisch-Nederlandse coproductie, maakt kans om verkozen te worden tot de Beste Korte Animatiefilm van Europa. Ontdek alle genomineerden…

De Cartoon d’Or is een prijs voor de Beste Korte Animatiefilm van Europa. De prestigieuze award wordt jaarlijks uitgereikt en kende in het verleden inmiddels beroemde winnaars als Nick Park, Sylvain Chomet en Michael Dudok de Wit. De prijs gaat naar de beste van de beste animaties, want om een kans te maken moet je filmpje gewonnen hebben op een van de geselecteerde festivals in Europa. Met Oh Willy… zit er tussen de vijf genomineerden dit jaar ook weer een animatie van eigen bodem.

Oh Willy…, geregisseerd door Emma De Swaef en Marc Roels, is een coproductie van Beast Animation, il Luster, Polaris Film en Vivement Lundi (Belgie, Nederland, Frankrijk). Het verhaal draait om de zwaarlijvige Willy. Wanneer zijn moeder op sterven ligt, gaat hij terug naar het nudistenkamp waar hij een groot deel van zijn jeugd doorbracht. De terugkeer doet heel wat oude herinneringen weer opborrelen. Visueel is dit de opvallendste kandidaat, want het mooie stop-motionfilmpje werd gemaakt met wol, vilt en andere stoffen onderdelen.

Edmond Was a Donkey van Franck Dion, geproduceerd door Papy3D Productions, Arte France en L’office national du film du Canada (Frankrijk, Canada). De korte animatiefilm vertelt het verhaal van een man die gepest wordt. Enkele collega’s op zijn werk zetten hem een paar ezelsoren op en dat is het moment waarop Edmond zijn ware aard ontdekt.

Flamingo Pride van Tomer Eshed, geproduceerd door Talking Animals en HFF Konrad Wolf (Duitsland). Het komische laatstejaarsfilmpje van de Duitser draait om een heteroseksuele flamingo die zich niet thuis voelt bij zijn roze soortgenoten die allemaal overtuigd homo zijn. Wanneer hij op een dag een knap ooievaarswijfje ontmoet, wil hij zichzelf bewijzen.

Tram van Michaela Pavlatova, geproduceerd door Sacrebleu Productions en Negativ Film (Frankrijk, Tsjechië). Het grappige tekenfilmpje van de regisseuse draait om de fantasie van een door seks geobsedeerde trambestuurster. Tram won vorige maand nog in Annecy het Kristal voor de Beste Korte Film.

Zing van Kyra Buschor en Cynthia Collins, geproduceerd door Filmakademie Baden-Württemberg (Duitsland). De twee Duitse filmstudenten vertellen een verhaal over de Grim Reaper die over leven en dood beslist door met zijn zeis de levensdraden van mensen door te hakken. Zijn dagelijkse sleur wordt doorbroken door een schattig meisje dat op een dag bij hem aanbelt, niet wetende dat ze op zijn dodenlijst staat.

De winnaar wordt op 13 september 2012 bekendgemaakt in Toulouse. Vorig jaar ging de Europese animatieprijs naar The Little Boy and the Beast, geregisseerd door Uwe Heidschötter en Johannes Weiland van Studio Soi (The Gruffalo).

Trailers voor de genomineerde filmpjes

Lees ook:Oh Willy… pakt de Cartoon d’Or
Lees ook:Oh Willy, Ernest & Célestine strijden om César
Lees ook:Ernest & Célestine wint César
Lees ook:Belgische en Nederlandse winnaars op Stuttgart
Lees ook:Beestige kortfilm wint Cartoon d’Or 2011

5 reacties op “Oh Willy genomineerd voor Cartoon d’Or

  1. DragonMaster

    Goed nieuws voor de sector! Maakt ie een kans?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Seppe

      Volgens mij wel, al heb ik nog niet alle nominaties gezien. Visueel springt het sowieso meteen in het oog tussen de vooral met de computer geanimeerde filmpjes. In Oh Willy zitten dromerige stukjes (met een leuk, harig monster) en de wollige personages en sets zijn erg mooi gemaakt. Zoals steeds zal het afhangen van de jury. Als die liever pure slapstick ziet, maar Flamingo Pride een grotere kans. Afwachten maar!

        /   Beantwoorden  / 
  2. Gijs Grob

    zeer terechte nominatie. Nou maar hopen dat de film ook wint!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Tünde

    Ben ook errug benieuwd! Oh Willy… was erg mooi, ook qua techniek heel interessant inderdaad. Alleen Tram en Zing heb ik niet gezien, maar Tram scheen heel goed te zijn (moet ook wel als je de grote prijs op Annecy wint natuurlijk). Edmond Was a Donkey vond ik persoonlijk prachtig maar ik heb ook een heeeleboel mensen gesproken die het niks vonden. Flamingo Pride was wel grappig, maar viel me een beetje tegen na alle positieve meningen die ik van tevoren voorbij had zien komen.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Erik Butter

    Ik vind dat Oh Willy moet winnen, had m op het haff gezien en hij was erg mooi vergelijk dat maar is met die neppe cg ongein. Door die pluizigheid heeft het echt een eigenheid gekregen. Oh willy is veel authentieker dan de rest, iets wat naar mijn mening wat vaker gewaardeert mag worden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.