The Passenger: Het knappe resultaat van acht jaar zwoegen

Bekijk de kortfilm The Passenger

Bekijk de kortfilm die een Australische animator acht jaar van zijn leven kostte.

Een van de eerste schetsen voor The PassengerChris Jones werkte vroeger als freelance illustrator voor kinderboeken, maar toen hij afstudeerde van de universiteit in Melbourne met een diploma Industrial Design, ging hij aan de slag als computer game artist bij Beam Software (dat later Infogrames werd, dan Atari en nu Krome). Daar werkte hij drie en een half jaar, maar eigenlijk wou hij in de filmindustrie werken.

Na een bezoekje aan SIGGRAPH (een jaarlijkse congres met aandacht voor computeranimatie), besloot hij dat het een goed idee zou zijn om een filmpje te maken voor in zijn showreel (een portfolio met clips van zijn werk). Op die manier zou hij misschien opgemerkt worden en een nieuw baantje krijgen.

Afbeelding voor The PassengerMet niet meer dan een vaag idee over ‘iets vreemds dat op een bus gebeurt’ en map op zijn computer met de naam Stinky, ging hij aan de slag en werkte hij het idee verder uit. Hij baseerde zijn hoofdrolspeler op een personage dat hij eerder had gemaakt. Ondertussen was het idee voor een demofilmpje uitgegroeid tot dat voor een heuse kortfilm.

Een jaar later diende hij zijn ontslag in om van zijn spaargeld te leven en zich voltijds op zijn project toe te leggen. Een keuze die hij achteraf gezien niet meer zou maken…

Afbeelding uit The PassengerWat er nadien gebeurde is nog het beste te lezen op de making-of die de Australische animator publiceerde op zijn website. Een opeenstapeling van meevallers en tegenslagen deden zich in de volgende jaren voor. Van computerprogramma’s die niet willen meewerken, gebrek aan inspiratie en momenten waarop hij het allemaal niet meer waard vond, tot enthousiaste buien en creatieve successen.

Alle leuke en minder leuke herinneringen heeft hij uitgetikt en zo te zien heeft hij alles ondertussen verwerkt, want het uitgebreide overzicht is op een humoristische manier geschreven.

Afbeelding uit The PassengerZijn grootste overwinning is ongetwijfeld dat hij alles helemaal zelf heeft gedaan in het productieproces. Alles werd door zijn eigen handen en oren gemaakt, van de eerste schets tot de laatste muzieknoot. Al geeft hij achteraf zelf toe dat hij het nooit meer zou doen, omdat het allemaal veel te lang duurde voor het uiteindelijke resultaat van nog geen tien minuten. Gelukkig heeft het resultaat hem enkele mooie prijzen opgeleverd en werd zijn filmpje op heel wat festivals vertoond.

Afbeelding uit The PassengerJe kunt The Passenger nog steeds op dvd kopen, maar sinds een maand staat de kortfilm ook online. Of je nu zelf van plan bent om een animatiefilmpje te maken of gewoon geïnteresseerd bent naar de belevenissen van de animator, zijn overzicht van acht lange jaren zwoegen is een heuse aanrader.

Iets schijnbaar eenvoudigs als het verzinnen van een goede titel en de voor- en nadelen van financiële steun, Chris Jones kan er van meepraten. Zijn logboek is een interessante making-of vol met voorbeelden van zijn eerste schetsen, mislukte animatieclips en puike geluidsfragmenten van zijn composities. Momenteel is hij als freelance animator aan het werk, maar hopelijk zien we in de toekomst nog meer animatiewerk van zijn hand.

Meer informatie over de maker en zijn kortfilm op www.chrisj.com.au.

Kortfilm The Passenger van Chris Jones

Lees ook:Korte animatiefilm: Aqua
Lees ook:Scheren met een banaan doe je zo
Lees ook:Kortfilm over vijfde dag na vliegtuigcrash
Lees ook:Mysterieuze monsters uit Frankrijk
Lees ook:Del Toro: Trollhunters, Puss 2 en Panda 3

2 reacties op “The Passenger: Het knappe resultaat van acht jaar zwoegen

  1. Rex

    haha wat cool gedaan zeg!
    ziet er echt heel vet uit..

      /   Beantwoorden  / 
  2. luc

    Wow, als je het over doorzettingsvermogen hebt!!!
    Super leuk filmpje maar ik kan me het wel voorstellen dat hij mixed feelings heeft over het hele proces en de jaren die het hem gekost heeft.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.