Astro Boy brengt animatiestudio Imagi in moeilijkheden

Animatiestudio Imagi heeft geldproblemen

Imagi, de animatiestudio achter films als TMNT en Astro Boy, heeft geldproblemen. De Chinese studio sloot zijn animatieafdeling in de VS en de toekomst van een aantal nieuwe animatiefilms hangt aan een zijden draadje.

Promotieafbeelding voor de animatiefilm TMNTIn 2007 kende Imagi Animation Studios een onverwacht succes met TMNT, de avontuurlijke animatiefilm over de nieuwe belevenissen van Donatello, Leonardo, Michelangelo en Raphael, de vier Teenage Mutant Ninja Turtles. De strippersonages bleven dankzij verschillende tekenfilmseries en heel wat games na al die jaren erg populair. De 34 miljoen dollar die Imagi in TMNT pompte, bracht wereldwijd net geen 100 miljoen op.

De recentste productie van de studio is Astro Boy, gebaseerd op de manga (Japanse strips) van Osamu Tezuka.

Promotieafbeelding voor Astro BoyHet verhaal draait om een jonge robot met enorme krachten en kan na zestig jaar nog steeds op een grote fanclub rekenen. Toch sloeg de nieuwe adaptatie niet echt aan bij het publiek. Ondanks een budget van 65 miljoen dollar, werd Astro Boy in Amerika een flop. De film bracht daar slechts iets meer dan 19 miljoen op.

Waar TMNT bijna drie keer meer opbracht dan het productiebudget, deed Astro Boy helemaal het tegenovergestelde. In Amerika wijten heel wat liefhebbers van de film dit aan de povere promotie door distributiemaatschappij Summit Entertainment, maar een zwakke marketing kan niet de enige oorzaak zijn.

Afbeeldingen uit Gigantor (ook wel Tetsujin-28)De financiële tegenvaller zorgde in de Verenigde Staten voor negatieve gevolgen. Het kantoor van de Chinese animatiestudio in Los Angeles moest onlangs de deuren sluiten en dertig werknemers -bijna allemaal animators- verloren hun baan, met uitzondering van enkele leidinggevende personeelsleden.

Voor de animatie in de volgende films, zal Imagi International een beroep doen op andere studio’s (lees: uitbesteden aan goedkopere studio’s). Het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor in Hongkong heeft, liet ook weten dat het op zoek gaat naar nieuwe financiële partners.

Teaserposter voor de animatiefilm GatchamanDe animatiefilms die nog op het todolijstje staan van Imagi, hangen nu aan zijden draadje: Gatchaman (een film waarin superhelden het opnemen tegen buitenaardse wezens, gebaseerd op de gelijknamige Japanse anime), Cat Tale (een verhaal over enkele honden die een kat als kind krijgen) en Gigantor (een film over een jongen en de oorlogsrobot die zijn vader heeft gemaakt, gebaseerd op de Japanse manga Tetsujin 28-go).

Volgens een woordvoerder gaan de projecten gewoon door, maar dat lijkt erg twijfelachtig als het bedrijf niet snel een nieuw kapitaal bijeen kan sprokkelen.

Trailer voor Gigantor / Tetsujin-28

(Via WSJ, AGB en BOM, Imagi en FOA)

Lees ook:Astro Boy naar het grote doek
Lees ook:Animatiestudio Imagi houdt ermee op
Lees ook:Productie Astro Boy terug hervat
Lees ook:Astro Boy voor en na de concept art
Lees ook:Nieuwe filmposters en releasedatum Astro Boy

7 reacties op “Astro Boy brengt animatiestudio Imagi in moeilijkheden

  1. Nancy

    en dat terwijl astroboy mij eignelijk best nog wel meeviel :-D

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hans W.

    Zag de film op het afgelopen HAFF en verwachttte het ergste, maar was toch enigszins prettig verrast. Maar begrijp ook wel dat de film geen succes is geworden. Geen verrassende wendingen en zo; een nogal voorspelbaar verhaal. Toch was ik erg gecharmeerd van de ‘vertaling’ van 2D naar 3D, en de animatie was ook okay. Jammer dat Pixar inmiddels een standaard heeft gezet waar nog maar weinig studio’s aan kunnen tippen…

      /   Beantwoorden  / 
  3. Tom

    Ik was ook ernstig verrast door Astro Boy op het HAFF. Veel cliché’s, maar dat maakte me eigenlijk geen bal uit want op zich was het gewoon een ouderwets leuke film die er ook nog eens goed uitzag.

    Veel pers is het daarover trouwens gelukkig met me eens.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Andy

    Wow die trailer van T28 ziet er best mooi uit! Vooral de “mensen” zien er buitengewoon realistisch uit.

      /   Beantwoorden  / 
  5. sjon

    heb hem niet gezien, maar ben het wel van plan. hopelijk valt hij mij niet the hard tegen.

      /   Beantwoorden  / 
  6. TAZ

    Gatchaman is gebasseerd op de japanse tekenfilmserie strijd der planeten uit de jaren 70 en ik had ook opgevangen dat ze van TMNT nog een vervolgfilm willen gaan maken.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Maria

    De Astro Boy is de beste film die ik tot nu gezien heb :D Ik wil graag dat er een vervolg komt :)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.