Animatiestudio Imagi houdt ermee op

De animatiestudio sluit zijn deuren. Gatchaman ten dode opgeschreven?

Vorige week schreven we nog over de moeilijkheden waarin Imagi Animation Studios zich bevond, maar ondertussen is het doek gevallen voor het bedrijf. De Chinese animatiestudio had in 2007 wereldwijd succes met TMNT (een nieuw avontuur voor de Teenage Mutant Ninja Turtles), maar deed in 2009 met Astro Boy helemaal het tegenovergestelde. Die animatiefilm bracht nog geen derde op van het budget van 65 miljoen dollar.

Dat was de druppel voor Imagi, die in september 2009 bekendmaakte dat het een verlies leed van 93,4 miljoen dollar. Het bedrijf, dat begon als producent van kunstmatige kerstbomen (!), ziet nu de ooit zo rooskleurige toekomst vol hoogtechnologische computeranimatie die het voor ogen had, smelten als sneeuw voor de zon. Moederbedrijf Imagi International Holdings trekt de stekker uit de animatiestudio en ruim 300 animators verliezen hun baan. Bij het Hongkongse gerecht wordt een curator benoemd die zich over het pijnlijke faillissement zal buigen.

Het bedrijf liet weten dat het nog steeds nieuwe films zal blijven ontwikkelen, maar de animatie aan andere studio’s zal uitbesteden. Ondanks de pijnlijke ironie dat een bedrijf uit China moet outsourcen, zijn er blijkbaar nóg goedkopere landen waar ze animatie produceren. (Korea misschien?) Over de films die Imagi nog op het todolijstje had, werd officieel niets losgelaten.

Het eerstvolgende project van de studio was Gatchaman. Die superheldenfilm zou in 2010 verschijnen, dus we mogen wellicht aannemen dat de productie ervan het verst gevorderd is. Met een flinke portie geluk kan die film alsnog afgewerkt worden in een andere studio. Afwachten maar en hopen op een positieve boodschap in het volgende fortune cookie van de afhaalchinees.

(Via ABC, ANN, Felixip, SHH)

Lees ook:Astro Boy brengt animatiestudio Imagi in moeilijkheden
Lees ook:Flitsend nieuwe teaser voor Gatchaman
Lees ook:Gatchaman: de animatiefilm die je nooit zal zien?
Lees ook:Teaser trailer en nieuwe afbeeldingen van Gatchaman
Lees ook:Astro Boy naar het grote doek

Eén reactie op “Animatiestudio Imagi houdt ermee op

  1. Paultje

    best zonde
    want astroboy is zwaar onderschat

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.