Mars Needs Moms verschijnt meteen op dvd

Mars Needs Moms, de recente animatiefilm waarin een jongen zijn moeder uit de handen van de marsmannetjes wil redden, verschijnt niet langer in de bioscoop.

Een week geleden meldden we hoe de nogal catastrofale opbrengst van Mars Needs Moms ervoor zorgde dat Walt Disney niet langer geïnteresseerd was in de Yellow Submarine-remake van Robert Zemeckis.

Behalve de inbreng van deze regisseur hebben beide animatiefilms gemeen dat ze met behulp van motion capture (zouden) worden gemaakt. Dat is een techniek waarbij bewegingen van acteurs worden omgezet naar digitale personages.

Vandaag laat Disney weten dat het ruimteavontuur niet langer in de bioscoop verschijnt in Nederland en België. Een datum voor de dvd-release wordt later aangekondigd. De prent is een financiële opdoffer voor de studio (het productiebudget was 150 miljoen dollar), maar echt verrassend is de flop niet. Het was slechts een kwestie van tijd voordat het publiek de vaak enge resultaten die de techniek oplevert, de rug zou toedraaien.

Ik heb nooit begrepen waarom de studio het leuke verhaal van Berkeley Breathed met motion capture wilde maken. De studio bewijst dat ze in deze tijd zowel knappe films in 2D (Winnie the Pooh) als in 3D (Rapunzel) kan maken. Waarom dan kiezen voor een techniek die – wat het nabootsen van menselijke personages betreft – nog steeds niet op punt staat? Als je in een film, die zich op kinderen richt, meer sympathie koestert voor de monsterlijke, buitenaardse ontvoerders dan voor de (afgrijselijke) menselijke hoofdpersonages, dan klopt er iets niet. De mocaptechniek is wat mij betreft een ideaal middel om vreemde wezens menselijke trekjes te geven (zie de Na’vi in Avatar), maar niet om menselijke personages als een vreemde versie van zichzelf neer te zetten.

Afbeeldingen, trailers en meer informatie over de animatiefilm vind je in deze berichten.

Lees ook:Breathed reageert op flop Mars Needs Moms
Lees ook:Mars Needs Moms zinkt Yellow Submarine
Lees ook:Eerste trailer voor Mars Needs Moms
Lees ook:Dan Fogler binnenkort te zien in Mars Needs Moms
Lees ook:Eerste afbeelding uit Mars Needs Moms

7 reacties op “Mars Needs Moms verschijnt meteen op dvd

  1. peter

    deze zal ik echt nooit kijken

      /   Beantwoorden  / 
  2. Tünde

    Wauw, dat is een drastische beslissing. Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd als ie zó slecht is dat ze bioscoopreleases schrappen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Erikvdb

    Tsja, wij mensen zijn nu eenmaal heel goed in het herkennen van de kleinste onnatuurlijkheden bij onze eigen soort. De reden dat Mocap zo goed werkt bij bijv. Avatar is omdat de beweging menselijk genoeg is om ons emotioneel bij het karakter te betrekken, maar het karakter ‘vreemd’ genoeg is om door de imperfecties van de techniek heen te kijken (met name qua gezichtsanimatie). Of je moet het echt zorgvuldig aanpakken en alles zo realistisch mogelijk maken (Benjamin Button en in zekere mate zelfs Zemeckis’ Beowulf)
    Ik denk dat bij Mars Needs Moms de cruciale fout is gemaakt om de menselijke karakters net een wat meer cartoony uiterlijk te geven, waardoor de film regelrecht de uncanny valley ingegooid wordt. Voor mij reden genoeg om niet heel veel meer van de film te hebben gezien, maar het zou me niks verbazen als bijvoorbeeld de marsmannetjes op zich niet eens zo slecht geanimeerd lijken te zijn.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hans W.

      Bij “Monster House”, waar de menselijke designs nog meer ‘cartoony’ zijn, vind ik de mocap overigens wel werken.

        /   Beantwoorden  / 
  4. Tom

    Mooi.

    Maareh, op zich is er niets mis met MoCap, zolang het maar word gedaan door de juiste mensen. En zoals reeds is bewezen, zijn dat niet de mensen achter de producties van Zemeckis. Al vond ik Monster House nog best oké. Maar uitzonderingen zijn bevestigingen van de regel dus..tja.

      /   Beantwoorden  / 
  5. peter

    nu maar hopen dat het goed gaat met spielbergs kuifje

      /   Beantwoorden  / 
  6. peter

    ga je de dvd datum nog plaatsen als het bekend is

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.