Hoogtepunten Anima 2009 bekend

Het is weer zover: van 20 tot 28 februari kan je in Brussel terecht voor de 28ste editie van het animatiefestival Anima. Ook dit jaar staat er een heleboel interessants op het programma. Onderstaand persbericht geeft al enkele hoogtepunten vrij die we kunnen verwachten.

Persbericht: Maak je klaar voor de beste animatiefilms tijdens ANIMA 2009!

* Anima 2009 pakt dit jaar opnieuw uit met een bijzondere avant-première. Het festival opent met ‘Ponyo on the Cliff by the Sea’ de allernieuwste film van Hayao Miyazaki (Spirited Away), een Japanse anime voor jong en oud over een jongetje en zijn vriendschap met een prinsessen-goudvis. De film zat in september ‘08 in competitie op het Internationaal Filmfestival van Venetië.

* Samenwerking met Brussel Stripstad
Wegens de jarenlange traditie die België heeft met strips, heeft de Stad Brussel het jaar 2009 uitgekozen tot jaar van de strip. Van strip naar animatiefilm … het is een kleine stap, maar een de ideale aanleiding om tijdens Anima 2009 de wereld van de strips extra in de verf te zetten. Op het programma staan avant-premières, cultfilms en een tentoonstelling “Van hokje naar scherm”. Er wordt ook een “Cosplay”-wedstrijd georganiseerd waarbij de deelnemers zich in hun favoriete stripfiguur verkleden. De meest inspirerende lookalikes maken kans op een van de vele prijzen.

* Avant-premières
Acht nieuwe langspeelfilms in competitie, een nieuw avontuur van “Wallace and Gromit”, drie onuitgegeven films van “Naruto” en de allereerste beelden van langverwachte films als “Paniek in het Dorp” en “Guust Flater”, zullen in avant-première te ontdekken zijn.

* Hommage aan Ralph Bakshi (Fritz the Cat) (in samenwerking met het Koninklijk Filmarchief)
Deze Amerikaanse regisseur schreef in 1972 filmgeschiedenis met de eerste animatiefilm “voor volwassenen”: Fritz the Cat, gebaseerd op de gelijknamige stripfiguur van undergroundtekenaar Robert Crumb. Bakshi’s films zijn ongetwijfeld verplicht voer voor elke animatieliefhebber.

Uiteraard heeft Anima 2009 veel meer te bieden. Het festival toont een 200-tal internationale lange en korte films, videoclips en reclamespots in of buiten competitie, een Belgische competitie en focus op de Belgische productie. Samen vormen ze een overzicht van wat er het afgelopen jaar in de animatiefilmwereld is gebeurd, zowel artistiek, experimenteel of als puur entertainment.

Bill Plympton is te gast op Anima 2009, samen met Samuel Lord Black, Steven Woloshen, Tomm Moore (Brendan) en talrijke andere gasten. De retrospectieven mengen vrolijk alle genres: zo staan de hipste films uit het prestigieuze Computer Animation Festival SIGGRAPH 2008 zij aan zij met animatiefilms uit Zagreb, een special rond de animatiejaren van Channel 4 of de eerste films van grote Franse animatiefilmers als Ocelot, Girerd en Laguionie.

Nieuw zijn de ochtendvoorstellingen, de Anima-matinees met voordelige prijzen voor groepen. Ook worden voor het eerst “open screenings” georganiseerd voor Belgische kortfilms die niet in de officiële selectie werden opgenomen en zo een zekere visibiliteit krijgen. Een ontmoeting met Bill Plympton, een masterclass door Kyle Balda (ex Pixar), kinderworkshops, de professionele Futuranima-dagen, de onmisbare Animeernacht, de Gouden Cartoon, een slotevenement met Vjay-performances,… maken van Brussel de meest geanimeerde rendez-vous van het jaar.

Het festival gaat door in Flagey, in Brussel. Er zijn ook antennes in Vlaanderen en Wallonië.

Lees ook:Strips en animatie op Anima 2009
Lees ook:Peur(s) du Noir opent Anima 2008 te Brussel
Lees ook:Miyazaki’s laatste film opent Anima
Lees ook:Patema Inverted
Lees ook:Anima Festival brengt 10 dagen animatieplezier naar Brussel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.