Animatiestudio’s brengen 3D dit jaar naar je huiskamer

In 2010 brengen animatiestudio's 3D naar je huiskamer

2009 was de aanzet, maar 2010 wordt helemaal het jaar van 3D. Meer en meer bioscopen, elektronicabedrijven, televisiezenders en verschillende grote animatiefilm-studio’s omarmen de nieuwe techniek. Wat mag je dit jaar verwachten?

Coraline verscheen ook in 3D op dvd en Blu-ray2010 staat vooral in het teken van 3D. In 2009 verschenen er al een aantal films in 3D in de zalen (Monsters vs Aliens, Coraline, Up) en steeds meer bioscopen maken de overstap om ook de nieuwe generatie films aan te bieden. Het wereldwijde en gigantische succes van de recente 3D-film Avatar zorgt er ook voor dat de driedimensionale techniek in een ware stroomversnelling komt.

IMAX kondigt de productie van een nieuwe 3D-camera aan en allerlei televisiezenders (zoals Discovery en ESPN) maken plannen om een deel van hun programma’s in 3D uit te zenden. Natuurlijk kunnen de elektronicagiganten niet achterblijven, want zonder geschikt distributiekanaal is de consument niets.

De jonge Carl uit Up koos in de bios voor een aparte brilDe CES, voluit de Consumer Electronics Show, is een jaarlijkse bijeenkomst in Las Vegas waar grote en kleine spelers op de elektronicamarkt hun nieuwste technologische snufjes voorstellen. Dit jaar kondigden marktleiders als Panasonic, Samsung, Sony, Toshiba, JVC en LG hun nieuwste televisiesets aan die in staat zullen zijn om 3D weer te geven. Of het nu LCD’s, plasmaschermen of (O)LED-tv’s zijn, elk merk pakt dit jaar uit met hun nieuwste generatie flatscreens. Of iedereen straks thuis met een 3D-brilletje naar tv kijkt valt nog af te wachten, maar de mogelijkheid zal er snel genoeg zijn.

Cloudy with a Chance of Meatballs binnenkort op Blu-ray 3DHet zal dan ook geen verrassing zijn dat ook heel wat animatiestudio’s op de 3D-hype springen. Bij de dvd- en Blu-rayrelease van Coraline zat ook een 3D-versie die je kon bekijken met een rood/groen-brilletje. Een leuke poging van de makers om de niet-bioscoopbezoekers kennis te laten maken met 3D, maar helaas werd hiervoor een verouderde techniek gebruikt waarbij onder andere heel wat kleuren verloren gaan. Dat staat in schrille tegenstelling met de 3D-beelden die je vandaag in de bioscoop op en voor je neus krijgt. Die technologische beperking is de reden waarom andere studio’s hun films op dvd of Blu-ray enkel in 2D uitbrachten. Daar komt binnenkort dus gauw verandering in. Met de opkomst van de nieuwe televisieapparaten bereiden heel wat studio’s zich voor op de evolutie die 3D-tv’s en Blu-ray 3D-schijfjes naar de huiskamer brengt.

Toy Story 1, 2 en 3 binnenkort allemaal in 3D te bekijkenWalt Disney kondigde nu al aan dat A Christmas Carol, Alice in Wonderland en Toy Story 3 dit jaar verschijnen op Blu-ray 3D, ook al moeten die laatste twee titels eerst nog in de bioscoop verschijnen. De films zullen op het einde van 2010 worden uitgebracht in het nieuwe formaat. Het zou me niet verbazen als ook heel wat andere animatiefilms (met name die van Pixar) op het nieuwe medium worden gereleaset, zeker nadat Toy Story en Toy Story 2 onlangs werden omgezet naar 3D. Zelfs de tekenfilm Beauty and the Beast verschijnt dit jaar in een gloednieuw 3D-jasje.

Alle Shreks verschijnen binnenkort ook in 3DSony komt in de zomer van 2010 al met een Blu-ray 3D van Cloudy with a Chance of Meatballs, niet toevallig rond dezelfde tijd dat het bedrijf zijn nieuwe Bravia tv’s en Blu-rayspelers lanceert.

Ook DreamWorks kijkt naar de toekomst. De studio werkt momenteel samen met Samsung aan de nieuwe technologie. Alle volgende animatiefilms zullen in 3D verschijnen (How to Train Your Dragon, Shrek 4, Kung Fu Panda 2,…) en terwijl je dit leest zijn ze druk bezig om de oude Shreks van een extra dimensie te voorzien.

Dit is uiteraard nog maar het prille begin van de aankomende vernieuwingen in het 3D-landschap en hun effect op de volgende animatiefilms, maar als de grote studio’s de overstap maken, volgen de kleinere wat later vanzelf. Zolang 3D een meerwaarde biedt en niet louter als pretparkattractie wordt gebruikt, kijk ik de evolutie graag tegemoet.

Wat denken jullie? Wie kijkt er uit naar de nieuwe technologie met een extra dimensie? Zal de 3D-thuisbioscoop aanslaan of niet? Kunnen de kleinere tv-schermen op tegen de reuzen in de bioscoopzalen?

Interview met DreamWorks-baas Jeffrey Katzenberg over 3D

(Via CES, IndianTV, SitchKingdom, Slashfilm, FoxBusiness en MarketSaw)

Lees ook:Ga met je vrienden gratis naar Toy Story 1 en 2 in 3D!
Lees ook:Trailer kondigt Blu-rays van Toy Story 1 en 2 aan
Lees ook:Trailer Industrial Light & Magic: Creating the Impossible
Lees ook:Beauty and the Beast en The Lion King in 3D
Lees ook:Pixar brengt nieuwe kortfilmcompilatie uit

8 reacties op “Animatiestudio’s brengen 3D dit jaar naar je huiskamer

  1. Pieter

    Leuk voor 5 minuten. Anderzijds heeft de film een donkere gloed over zich met zo’n vuile bril.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Rex

    Ik ben vrij sceptisch over al het 3d gebeuren.. Vind het leuk.. maar om nu thuis met een brilletje films te gaan kijken.. :S lijtk me helemaal niks.

    het beeld word idd donker, alle kleuren zijn donkerder… je hebt vlekken opp je bril, je hebt weer extra dingen in huis die je moet opbergen of makkelijk kapot kunnen als je er per ongeluk op gaat zitten of laat vallen…
    kweet niet…

    Khad toevallig de Coraline dvd bekeken met het 3d brilletje wat erbij zit,, dat gaat helemaal al nergens over! het hele beeld is groen/geel!
    die rood/groene brilletjes zijn echt onzinnig.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Tiso

    Arme bioscoop.. 60 jaar geleden was het precies
    hetzelfde en ze falen nu gewoon weer in de
    epische strijd tegen de TV :(

      /   Beantwoorden  / 
  4. Tommy

    Falen? De bioscoop trekt echt geen duizenden bezoekers per dag omdat er 3D draait hoor. Zolang er mooie films komen, komer er bezoekers. Bioscopen bieden ‘een avondje’ film, geen film?

      /   Beantwoorden  / 
  5. Hans W.

    Ik denk dat 3D in de huiskamer niet tegen te houden is. Dat zal dan niet met een blauw/rood of groen/rood-brilletje zijn, maar iets dat er veel beter uit ziet en geen hoofdpijn geeft. Philips heeft een paar jaar terug al een televisie ontworpen waarop je 3D kon zien zonder brilletje, en dat zag er fantastisch uit! (Helaas wordt die televisie nu alleen nog maar voor horeca-gelegenheden etc. geproduceerd; waarom weet ik niet…) Maar de nieuwe technieken zijn niet tegen te houden.
    Ik heb het gevoel dat deze 3D-rage in de bioscopen ook een heel andere is dan die uit de jaren ’50 en ’70 (weten jullie nog? Jaws 3D!? Een ramp!)
    “Avatar” zou er wel eens voor kunnen zorgen dat 3D in de bioscoop zal blijven bestaan, naast de ‘gewone’ films. En ik voorspel dat er binnen een paar jaar iets zeer acceptabels voor de huiskamer wordt bedacht op dat vlak.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Rex

    ik vind t op zich wel goed dat ze 3d in de bios hebben, het is iets nieuws wat mensen ook juist naar de bios trekt. maar als het dan strax ook weer thuis kan… :S

    kweetniet… maar goed, uiteindelijk zal ik er ook in meegaan als hetzover is maar kzit er nie techt op te wachten.

    als het tv’s zonder bril zijn is het iig wel een stu interressanter, kzie mezelf niet thuis met een grote bril naar de tv kijken :S

      /   Beantwoorden  / 
  7. Seppe

    Ook al komen er straks tv-sets die ook 3D weergeven zonder dat je er een brilletje voor nodig hebt, is er nog steeds één ding waar je als thuisgebruiker niet aan kan tippen: de omvang. Een flink deel van de reden waarom je je echt in de film waant, komt door de omvang van het scherm waar je naar kijkt. Zelfs op een ‘kleine’ tv van 60″ zul je thuis zien dat de 3D op een gegeven afstand van het scherm stopt. (Al zijn er natuurlijk ook wel meer en meer mensen die een volledige kamer opofferen aan een thuisbioscoop met projector.)

      /   Beantwoorden  / 
  8. shrekkweetniewadde

    he bah de toekomst staat voor de deur. en iedereen weet dat als je hem niet binnen laat, dat er mee naar je hoofd wordt gesmeten. 3D kan leuk zijn maar blijft niet lang boeien. het werd 5 jaar geleden misschien wel als mirakel gezien, maar nu is het de normaalste zaak van de wereld.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.