Terkel is een lekker botte verademing

 

Terwijl een flauwe film als Open Season momenteel in enorme stapels in de dvd-winkels ligt, met gigantische promo-beren en al, gaat een ècht leuke animatiefilm waarschijnlijk aan iedereen voorbij: Terkel in de shit. Ik schreef in juli al over deze Deense animatiefilm, die héél even in de bioscopen te zien was. Nu is Terkel eindelijk op dvd uit. Maar je moet 'm waarschijnlijk zoeken in de winkel. Helaas… want deze hilarische computeranimatiefilm breekt met alle fatsoensnormen die Hollywood zich heeft toegeëigend, en is daarmee een heerlijke frisse en verrassende film.

Onverantwoord
Terkel in de shit ziet er qua kleurtjes en figuurtjes uit als een olijke kinderfilm, maar verantwoord is-ie allerminst. Het bloed vloeit rijkelijk (ooit bloed gezien in een Amerikaanse animatiefilm?), sigaretten en drank zijn geen taboe, verwijzingen naar seks evenmin, en de film is herhaaldelijk grofgebekt. Het is precies de combinatie van olijke figuurtjes in vrolijke kleurtjes en de grofheid die ijzersterk is. Als je naar Terkel in de shit zit te kijken, laat je je eigenlijk voor de gek houden – je denkt naar een kinderfilm te kijken, en elke groffe grap komt daardoor dubbel zo hard aan.

Hartverzakking
Terkel in de shit is animatie absoluut niet hoogstaand, en het verhaal is heel simpel, maar de kracht van de film zit 'm erin dat-ie zich afzet tegen de zoetsappigheid van de meeste animatiefilms. In Amerika lijken alleen nog maar animatiefilms met schattige dieren met grote ogen gemaakt te kunnen worden. Alles moet lief en vertederend zijn, met een wijze levensles en vooral niets aanstootgevends. Voor iedereen die een beetje moe wordt van die Amerikaanse eenvormigheid, ent het opgevoerde moralisme, is Terkel een verademing. En als je wilt weten wat ik bedoel… kijk dan eens naar het hilarische fragment hieronder. Jawel, in Terkel zitten ook liedjes. Met teksten waar ze bij Disney een hartverzakking zouden krijgen.

(Enneh… de Nederlands ingesproken versie van Terkel in de shit is trouwens zeer te pruimen. Ik ben doorgaans niet zo dol op nasynchronisaties, maar petje af voor de Nederlandse versie van deze Deense film!)

 

Lees ook:Terkel op z’n Italiaans: grote bananen
Lees ook:Grofgebekte animatiefilm met heel veel bloed
Lees ook:Totaal gemist: Terkel in de shit
Lees ook:Nog een trailertje voor Shrek the Third (gaap)
Lees ook:Foute panda’s in animatieserie Wulffmorgenthaler

Eén reactie op “Terkel is een lekker botte verademing

  1. Lodewijk

    Helemaal gelijk in. Leuke film, die inderdaad vele grenzen breekt. Niet echt opvoedkundig geschikt voor jonge kinderen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.