Comedy Central zwicht voor dreigementen

south-parkcens

Het nieuws circuleert al sinds donderdag, maar dat maakt het niet minder droevig. De South Park aflevering 201, het vervolg op 200 van vorige week, is zwaar gecensureerd door Comedy Central, naar aanleiding van dreigementen die op een forum voor radicale moslims geplaatst werd.

200 speelde met de overmatige gevoeligheid die sommige moslims ervaren over het afbeelden van hun profeet, Mohammed. Deze werd voortdurend net niet in beeld gebracht, en kaartte hiermee de ridicule aard van de situatie aan. Ook verwees de aflevering naar de eerdere South Park aflevering Super Best Friends uit 2001, waar Mohammed als lid van een goddelijk superheldenteam werd afgebeeld. In die tijd was er nog geen cartooncontroverse en werd er nooit enig bezwaar tegen de afbeelding van de profeet gemaakt. 200 eindigde op een cliffhanger waarin Mohammed wel of niet tevoorschijn zou kunnen komen. 201 heeft afgelopen week laten zien hoe dit afliep. Althans, een soort van.

stoneparkerMatt Stone en Trey Parker, het bekende team achter de animatieserie, hadden van tevoren gezworen er in het geheel mee door te gaan, erop wijzend dat het bijzonder hypocriet zou zijn om elke mogelijke ideologie te beledigen, behalve degenen die met geweld dreigen. Zo leverden zij afgelopen week de aflevering bij Comedy Central in. Deze censureerde vervolgens de profeet weg en bliepte grote stukken tekst eruit, waaronder een monoloog over angst en intimidatie. De aanleiding was een mannetje dat op het niet erg bekende Revolution Muslim forum een dreigend en mild overdreven bericht plaatste, waarin hij Parker en Stone herinnerde aan ‘hoe het met Theo van Gogh afliep’.

spcensNaast het bovengenoemde censuur werd de aflevering ook niet op internet gezet. Sterker nog, de gestreamde versies van 200 en Super Best Friends verdwenen ook spontaan van de website van de televisiezender. Herhalingen van 201 en andere genoemde afleveringen werden vervangen met andere herhalingen en uitzendingen van de nieuwe aflevering werden ook in andere landen gestopt.

Tel hier ook nog eens bij op dat Kurt Westergaard, de geplaagde cartoonist van de Deense krant Jyllands-Posten, die al jaren geen leven heeft vanwege een tekeningetje van een baardige man, er nu maar het bijltje bij neer gooit en voorgoed stopt met tekenen. Het is meer dan een beetje droevig.

Tekeningen maken, hoe halen ze het allemaal in hun hoofd?

(Via southparkstudios.com)

Lees ook:Comedy Central onder vuur door nieuwe Jezus-serie
Lees ook:South Park verlengd tot in 2016
Lees ook:South Park-serie gaat door tot in 2013
Lees ook:Elke aflevering van South Park online én gratis
Lees ook:Eerste aflevering De Kijkdoos nadert voltooiing

7 reacties op “Comedy Central zwicht voor dreigementen

  1. Seppe

    Censuur is altijd een trieste zaak, maar gezien de gevoeligheid van dit onderwerp in de moslimwereld, is deze zet van Comedy Central wat mij betreft helemaal geen verrassing. Ik vrees dat er nooit een tijdperk zal komen waarin er met alles kan en mag gelachen worden. Maar goed, dat maakt het natuurlijk alleen maar uitdagender om het wél te doen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jeroen

      Wat het in dit geval wel erg maakt is het feit dat de makers het er nog eens extra wouden induwen dat ze de profeet mohamed vroeger al gebruikt hadden en het toen allemaal ok was. Hun hele punt word gewoon niet begrepen door enkele van die radicalen, ze doen dus echt NIETS maar dan ook NIETS dat de moslimwereld als een belediging zou kunnen opvatten.

      Ik heb hun standpunt rond die Deense cartoon op een manier altijd wel begrepen (ze overdreven natuurlijk maar ik denk dat dit een beetje in hun natuur & opvoeding ligt, culturele verschillen) maar dit kan ik gewoon niet begrijpen, op geen enkele manier.

      Het feit dat alle andere goden in deze aflevering en die vorige (super best friends) het allemaal veel harder te verduren hadden…meh, gewoon meh.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Thijs

    droevig gedoe dit..

    en het valt me sowieso echt zwaar tegen van Comedy Cental.

      /   Beantwoorden  / 
  3. John Doe

    Nou, nu kun je dus wachten op christenextremisten die terruer gaanzien als manier om hun zin te krijgen (oh wacht, dat doen ze al in Noord-Ierland), of Joods extremisten (oh nee, die gooien al bommen op Palestijnen) en terroristische Boeddisten! (Hmmmm…)

    Dit soort gezwicht voor die overgevoeligheid, zonder enige reeele dreiging (niemand kan meer politicus worden want Kennedy en Fortuin zijn vermoord…), is natuurlijk belachelijk. Waar ligt de grens? STrks is er iemand gevoelig omdat er een karakter in een serie John heet, en schiet een hele universiteit leeg. Nooit meer een John op TV, het gevolg?

    Volgens mij moeten ze in een heleboel groepen die zich met terreur bezig houden maar eens het voetbal introduceren. Dan kunnen ze lekker als hooligan aan de slag en elkaar de hersens inslaan. Dan is die woede tenminste gericht op mensen die het ook leuk vinden om boos te zijn en terug te vechten.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Roy

    Ik heb zojuist de (gecensureerde) aflevering gezien en het is echt te belachelijk voor woorden. De halve aflevering is weggebliept! En ik altijd maar denken dat het internet juist de aangewezen plek was voor vrijheid van meningsuiting….

      /   Beantwoorden  / 
  5. stijn

    die moslims moeten eens zelfspot krijgen. dat hebben de christenen en joden ook. want als kyle voor de miljoenste keer voor kutjood wordt uitgescholden krijg je ook geen joden die moeilijk gaan doen. de islam is het christendom van 500 jaar geleden. de islam is een geloof dat stil staat en maar eens met de tijd mee moet gaan. in de koran staan geen rare dingen zoals wilders wel zegt maar hele normale dingen net als in de bijbel. alleen de vertaling van moslimleiders is niet goed. zo staat er in de koran niks over hoofddoekjes en zijn ze juist zeer open over seks. de arabieren en iraniers doen alleen maar moeilijk. deze zieke mensen verpesten deze wereld.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.