Annecy 2012 gaat van start

Maandag gaat het jaarlijkse Franse festijn der animatie Annecy weer van start. Hier enkele hoogtepunten.

Het befaamde Annecy festival heeft dit jaar weer een uitgebreid programma met vele premières in de aanbieding. Disneys langverwachte Paperman gaat, zoals we eerder schreven, voor het eerst in première op het festival, voorafgaand aan de making-of van Wreck-It Ralph en tijdens de openingsceremonie. Tijdens die ceremonie draait ook The Suicide Shop, een film van Franse bodem die we al meer dan twee jaar met grote nieuwsgierigheid volgen en waarvan we de work in progress-voorstelling tijdens Annecy twee edities terug bezochten. De opening is alleen op uitnodiging toegankelijk maar natuurlijk laten we je uit eerste hand weten hoe de film was.

Bezoekers krijgen ook een blik op films die nog in de maak zijn. Naast kijkjes in de processen van welbekende titels als Brave, The Lorax, The Pirates! en Hotel Transylvania zijn ook zeker de minder grote langspeelfilms de moeite waard vanwege de variatie in techniek, concept en stijl. Foosball van Argentijnse bodem bijvoorbeeld, over de spelers in een tafelvoetbaltafel, en de mooi vormgegeven Franse stripverfilming My Mom Is in America, She Met Buffalo Bill.

Verrassende presentaties van langspeelfilms in productie zijn Aya de Yopougon, dat zich afspeelt op de straten van Abijan aan de Ivoorkust, en Extraordinary Tales, een serie van vijf aan elkaar geregen animaties gebaseerd op klassieke verhalen van Edgar Allan Poe. We zijn benieuwd te zien wat de toekomst ons gaat brengen. Oh, en mocht je benieuwd zijn hoe Marsupilami tot zijn 3D design is gekomen in HOUBA! On the Trail of the Marsupilami, dan zal de regisseur het je samen met enkele teamleden alvast vertellen tijdens de making-of van de film op vrijdag.

Leuk te vermelden is het retrospectief Börge Ring, Animator and Jazz Musician, een eerbetoon aan de Deens-Nederlandse animator Börge Ring, met zowel zijn kortfilms als een documentaire over de man zelf. Speciale series van themaprogramma’s zijn er over Ierse animatie, dat dit jaar in de kijker staat, en een drieluik over de liefde. Geen zin in brave animatiefilms? Dan is er altijd nog Politically Incorrect en natuurlijk Spike & Mike’s Sick and Twisted Festival of Animation.

Annecy vindt plaats van 4 tot en met 9 juni te Annecy, Frankrijk. Meer informatie over het festival en de programmering is te vinden op de website van het festival.

Lees ook:Stem op je favoriete filmpje voor Annecy
Lees ook:Hou-bah! Eerste blik op de Marsupilami
Lees ook:Hoeba Hoeba: Marsupilami krijgt animatiefilm
Lees ook:Eerste trailer voor Marsupilami-film
Lees ook:Bewonderingswaardigheden op Anima 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.