Utrecht bruist deze week van de animatie

Deze week neemt het Holland Animation Film Festival Utrecht over, met een gloednieuwe datum en locatie.

Vijf dagen vol met animatiefilms staan er op de planning. Met wereldpremières, korte films, webanimaties, internationale competities voor bioscoopfilms, de nieuwste ontwikkelingen, thematische programma’s en retrospectieven, talkshows, masterclasses, lezingen, een educatief programma…

Dit jaar vindt het Holland Animation Film Festival grotendeels plaats in het gezellige Louis Hartlooper Complex, wat naast mooie bioscoopzalen ook nog eens de gelegenheid tot eten biedt, waardoor je de gehele dag in de bioscoop kan blijven hangen.

Interessant dit jaar is het onderdeel HAFFgames, in samenwerking met de Dutch Game Garden en het vakblad Control. Vrijdag zal in het teken staan van animatie in games, met presentaties en filmvoorstellingen maar ook interactieve programma’s. Zo komen wederzijdse invloeden tussen games en animatiefilms, het vraagstuk “Hoe kun je nou eigenlijk mooi animeren voor een game?” en geanimeerde scènes in games aan bod.

Naast games is er dit jaar wederom aandacht voor een andere verwante van animatie, namelijk de strip. Op zaterdag vindt de KunstStripBeurs voor de derde maal als onderdeel van het HAFF in de Janskerk plaats. Meer dan 70 stripmakers zullen er aanwezig zijn om hun werk te verkopen. Bovendien wordt het nieuwe stripboek Filmfanfare er gepresenteerd, dat voor veel commotie zorgde toen filmregisseurs als Dick Maas zich hardop bij de media afvroegen of de rechten hier wel voor geregeld waren.

Om toch weer even terug te gaan naar animatiefilm, er is ook een focus op China, waar het festival al jaren een hechte band mee heeft. Onder de naam ‘Independent China’ wordt werk vertoond van de nieuwe generatie eigenzinnige filmmakers en beeldend kunstenaars, die de laatste twee decennia in China flink aan de weg timmeren. Met opvallend bevlogen aandacht voor de culturele geschiedenis van het land vertellen jonge filmmakers verhalen met een zekere vrijheid van aanpak, het moeiteloos variëren tussen verschillende technieken en geestdriftig onderzoek naar materialen.

Meer zin om gewoon lekker films te kijken? Dat kan ook prima, met zes internationale competitieblokken, vier Europese studentenanimatie competitieblokken en andere programma’s zoals dat van de Cartoon d’Or. Naast de welbekende blockbusters draaien er ook bijzondere langspeelfilms zoals Le Tableau (opmerkelijke CGI-vormgeving), A Monster in Paris en Wrinkles (over Alzheimer).

Het Holland Animation Film Festival gaat door van 28 maart tot en met 1 april 2012 op verschillende locaties in Utrecht. Informatie en kaartverkoop kun je vinden op de website.

(De afbeelding hierboven is afkomstig uit de film Cai Wei van Yang Huang en Ye Zhao.)

Lees ook:Avond over animatie en games in Amsterdam
Lees ook:Dutch Game Awards bekronen ook animatie
Lees ook:HAFF: Webcompetitie van start en festivalselecties gemaakt
Lees ook:2 juni 2012: Zwols Animatie Film Festival
Lees ook:Aanmelden Holland Animation Film Festival ‘08

0 reacties op “Utrecht bruist deze week van de animatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.