Kanshebber Beste Animatiekortfilm ‘09: French Roast

Bekijk de kortfilm French Roast

Deel drie uit ons overzicht van de tien geselecteerde kortfilms.

Afbeelding uit French RoastFrench Roast is een knappe kortfilm van de Franse animator Fabrice O. Joubert. Het filmpje sleepte al op heel wat festivals de prijs voor beste animatie in de wacht, maar doet nu een gooi naar een prestigieuze Oscar.

Een fatsoenlijke man geniet in een cafeetje in Parijs van een dikke sigaar en een kopje koffie. Wanneer hij de rekening wil betalen, merkt hij dat hij zijn portefeuille kwijt is. Om wat tijd te winnen en een oplossing te vinden, bestelt hij snel een tweede bakje troost.

Filmposter French RoastMaar het tweede kopje wordt al gauw een derde, het derde een vierde en nog steeds heeft de arme man geen oplossing gevonden. Tot er een oud vrouwtje binnenkomt…

Met uitzondering van een paar zinnetjes (de ober die vraagt wat de man wil drinken) wordt er in French Roast geen woord gesproken. Niet dat het hoeft, want de personages en hun handelingen spreken voor zichzelf. De kortfilm is het werk van zes maanden voorbereiding van Joubert, gevolgd door de productie waar een team van 65 man van Pumpkin Studio een jaar lang aan werkte. Naar eigen zeggen was de maker zelf verbaasd over het resultaat dat je onderaan kan bekijken.

Aangezien er zo goed als geen dialoog is, moet French Roast het vooral hebben van de uitwerking van de personages en dat is iets wat volgens mij wel gelukt is.

Afbeeldig uit French RoastJe hebt de stijve zakenman die zich iets beter voelt dan de anderen, de gebochelde ober die zijn routineuze werk doet, de bedelende zwerver met de zwerm vliegen boven zijn hoofd, het oude , meelijwekkende vrouwtje en de domme, dikke agent die graag wijn drinkt. Die laatste mag dan misschien wel een beetje een waggelend cliché zijn, het past wel in de stijl van de kortfilm. Het idee van de camera die alleen horizontaal beweegt en het gebruik van de spiegel is erg goed uitgewerkt. Wat denken jullie?

[Update 30/11] Op vraag van de regisseur werd de kortfilm verwijderd omdat de minder goede kwaliteit zijn werk in een slecht daglicht zou plaatsen en dat is wel het laatste dat we willen. Binnenkort komt er een betere versie online, voor wie French Roast nog niet heeft kunnen bekijken.

[Update 1/12] French Roast is momenteel online te bekijken op de officiële website. Ook vind je onderaan enkele screenshots uit de kortfilm in hoge resolutie. (Met dank aan de maker Fabrice Joubert.)

[Update 10/12] Ondertussen kan je het filmpje onderaan weer helemaal bekijken.

Volledige kortfilm French Roast (of klik hier voor HD-versie op YouTube)

Enkele screenshots uit French Roast (klik voor hoge resolutie)

Screenshot uit French Roast Screenshot uit French Roast
Screenshot uit French Roast
Screenshot uit French Roast

Enkele schetsen van de hoofdpersonages (via CharacterDesign)

Personages uit French Roast

Benieuwd naar de andere geselecteerde kortfilms op de Oscar-shortlist voor Beste Animatiekortfilm 2009? Bekijk dan ook de berichten over The Cat Piano en Granny O’Grimm’s Sleeping Beauty.

Lees ook:Overzicht van alle Oscarkandidaten voor Beste Animatiekortfilm 2009
Lees ook:Nieuwe afbeelding uit Pixars La Luna
Lees ook:Reuzegrote afbeeldingen uit Sintel
Lees ook:Kanshebber Beste Animatiekortfilm ’09: The Cat Piano
Lees ook:Kanshebber Beste Animatiekortfilm ’09: Logorama

2 reacties op “Kanshebber Beste Animatiekortfilm ‘09: French Roast

  1. Locall

    Heerlijk filmpje!!! Personages zien er heel leuk en origineel uit… animatie is echt goed, verhaal is origineel en komisch! :D

      /   Beantwoorden  / 
  2. Seppe

    Update: Je kan French Roast nu in veel betere kwaliteit bekijken op de officiële website. Klik op de banner in het bericht om naar de kortfilm te gaan. (Een aanrader voor wie ‘m nog niet heeft gezien!)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.