De animatietechniek achter Alice in Wonderland

Neem een kijkje achter de groene schermen van Alice in Wonderland

Heel wat van jullie hebben ondertussen Alice in Wonderland al bezocht in de bioscoop. In dat geval heb je met je eigen ogen de magie van Underland kunnen bewonderen. In dit bericht vind je enkele interessante clips hoe deze fantasievolle wereld werd gecreëerd.

Een stukje uit de making-of van Alice in WonderlandHet beste aan Alice in Wonderland is zonder twijfel de prachtige wereld. Het verhaal bevat heel wat ruimte voor verbetering (zie recensie), maar visueel is de film van Tim Burton een pareltje. Van de kostuums tot de verbazingwekkende wereld, uiterlijk was de film gewoon af.

Het overgrote deel van de film werd echter opgenomen met een minimum aan decors en rekwisieten. Heel wat beelden in de film zijn het resultaat van computeranimatie en de onderstaande clips lichten een tipje van de sluier op die dit indrukwekkende productieproces omhult.

Een stukje uit de making-of van Alice in WonderlandJe ziet hoe sterspelers Johnny Depp (Mad Hatter), Mia Wasikowska (Alice), Helena Bonham Carter (Red Queen), Anne Hathaway (White Queen) en Crispin Glover (Knave of Hearts) hun ding doen voor het oog van de camera. De acteurs worden omgeven door groene schermen, zodat het gekleurde decor achteraf makkelijk met de computer kan worden bewerkt. Terwijl alle hoofdpersonages in hun speciaal daarvoor gemaakte kostuums rondlopen, zie je dat Glover uit de toon valt met zijn groene outfit en zijn grappige stelten. Voor de film werd alleen het hoofd van de acteur gebruikt, net zoals dat ook zo gebeurde met Matt Lucas voor de maffe tweeling Tweedledee en Tweedledum.

Een stukje uit de making-of van Alice in WonderlandHet eerste filmpje laat in verschillende lagen zien hoe de groene achtergrond na de opnames wordt vervangen door een volledig digitale wereld. De twee andere filmpjes werpen een blik achter de (groene) schermen en laten de acteurs aan het werk zien.

Een deel van deze special effects gebeurde door de animatiestudio van Sony Pictures ImageWorks, maar de volledige lijst met gespecialiseerde bedrijven is lang (een overzicht vind je op IMDb).

Als je Alice in Wonderland nog niet hebt gezien, wacht je misschien beter even met de onderstaande video’s te bekijken. De making-of bevat namelijk enkele scènes die stukjes uit de film verklappen. Bovendien verliest de wondere wereld een deel van de magie als je deze making-of voor de film bekijkt.

Computeranimatie in Alice in Wonderland

Alice in Wonderland making-of (deel een)

Alice in Wonderland making-of (deel twee)

(Via Walt Disney NL en TrailerAddict)

Lees ook:Anne Hathaway & Helena Bonham Carter in Alice in Wonderland
Lees ook:De dierenfotospecial van Alice in Wonderland
Lees ook:Nieuwe magische trailer voor Alice in Wonderland
Lees ook:Eerste trailer Tim Burtons Alice in Wonderland
Lees ook:Update Tim Burtons Alice in Wonderland

3 reacties op “De animatietechniek achter Alice in Wonderland

  1. Jeroen

    Sniff…dat is toch wel heeeel veel green screen. Burton houd nochtans zo van practical sets. :(

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hans W.

    Als Burton z’n huiskamer nou groen verft, kan-ie in het vervolgens alles thuis doen! Wel zo makkelijk…

      /   Beantwoorden  / 
  3. Tiso

    Arrgg.. door de muziek kan ik er niks van verstaan XD

    maar inderdaad veel te veel green screen..

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.