Floris Kaayk creëert bizarre werelden van de toekomst

Floris Kaayk Floris Kaayk stond al in de belangstelling sinds hij in het 3e jaar van zijn opleiding The Order Electrus maakte. In 2006 studeerde hij af met zijn eindfilm Metalosis Maligna, hij won vele awards als nieuw talent zijnde en laatst besteedde Kunststof TV nog aandacht aan hem.

Eigenlijk koos Kaayk niet direct voor een animatiestudie omdat hij animatie nou zo leuk vond. “Ik had niet zo veel met kunst doordat mijn ouders dat juist wel hadden. Maar toen zag ik al die computers op de open dag van het St. Joost in Breda en was ik verkocht.” De computerliefhebber maakt films vanuit zijn favoriete techniek: live action gecombineerd met 3D computeranimatie. “Je kunt met computeranimatie een hele eigen, vervreemdende wereld creëren, dat is het interessante eraan.” De techniek en vertelwijze die hij toepaste bij The Order Electrus bevielen hem goed. Door critici in de animatie wereld werd zelfs gesteld dat Kaayk zijn eigen, op zichzelf staande genre had gecreëerd. Een genre wat hij zelf ‘fictieve voorlichtingsfilm’ noemt, om het toch maar een naam te geven. Overigens heeft Kaayk geen duister beeld van de toekomst, het zijn slechts fantasieën die hij verbeeldt.

Floris Kaayk creëert bizarre werelden van de toekomst

“Ik moest na The Order Electrus een afstudeerfilm maken en ik was op zoek naar een thema. Ik heb een voorliefde voor mechanische constructies en industriële vormen, dus ben ik in eerste instantie op internet gaan zoeken naar allemaal dingen die met ziektes te maken hebben. Ik kwam erachter dat metalen implantaten, die dus in menselijke lichamen worden gestoken, ook ziektes kunnen veroorzaken door middel van een infectie. Metalosis Maligna is eigenlijk een parodie op documentaire films, want daar heb ik het op gebaseerd. Het heeft alle stijlkenmerken van een documentaire: langzame camerabewegingen, veel statief shots… Eigenlijk niet heel erg spectaculair, en dat leent zich dan juist wel weer om die computeranimaties daarin heel erg spectaculair te laten terugkomen en dat maakt het ook overtuigend.” Kaayk maakte een testje door zichzelf op een digitale foto een geamputeerde arm met rare bobbels te geven, waarbij je niet zag dat wat nou computerwerk en wat nou echt was. “Daar was ik heel erg enthousiast over en toen dacht ik: ja, het gaat wel lukken. Het gaat veel tijd kosten, maar het gaat wel lukken.” In totaal kostte het hem zeven maanden fulltime werk, ook de weekenden.

Floris Kaayk creëert bizarre werelden van de toekomst

Zijn nieuwste project heet The Origin of Creatures, een verhalende kortfilm waar hij subsidie voor heeft gekregen en drie jaar mee bezig is geweest. Het vertelt het verhaal over een kolonie van gemuteerde lichaamsdelen die een nest bouwen. Door slechte communicatie van de wezens wil dat echter niet echt slagen… Kaayk vertelt dat hij er duidelijk voor heeft gekozen het verhaal niet weer in de vorm van een documentaire te vertellen, omdat hij niet steeds hetzelfde trucje wil herhalen. Hij bouwde voor deze nieuwe film een enorme set die nog steeds te zien is op de tentoonstelling De Fantasiefabriek. The Origin of Creatures heeft onlangs zijn première genoten en wordt dit jaar opgestuurd naar festivals, dus hopelijk kunnen we ‘m snel bekijken. Tot die tijd kun je je vergapen aan The Order Electrus en Metalosis Maligna:

The Order Electrus (2005)

Metalosis Maligna (2006)

(Via Kunststof TV, FlorisKaayk, BartJilesen, Cinema)

Lees ook:Trailer Industrial Light & Magic: Creating the Impossible
Lees ook:Trailer voor Ray Harryhausen: Special Effects Titan
Lees ook:Bekijk de storychangers-stream nu
Lees ook:Korte documentaire: Life After Pi
Lees ook:Zo Mooi Als Jij met Nederlandse animatie

0 reacties op “Floris Kaayk creëert bizarre werelden van de toekomst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.