Als animatieblogger vind ik het fantastisch dat er tegenwoordig zo veel animatiefilms worden gemaakt, maar het lijkt me best moeilijk om door al die bomen het bos nog te zien. We geven zoals je weet een overzicht van alle toekomstige animatiefilms in de bioscoopagenda, maar omdat de lijst langer en langer wordt, lijkt het me handig om voor de grootste filmstudio’s even een apart overzicht te maken met wat extra uitleg over wat de toekomst brengt. Vooruit met de geit dan, laten we beginnen met één van de spannendste: de animatiefilms van Walt Disney Animation Studios en Pixar Animation Studios, beiden onderdeel van The Walt Disney Company.
Ik kort de animatiestudio’s voor de gemakkelijkheid af als Disney en Pixar. Hoewel ze dus beiden deel uitmaken van The Walt Disney Company werken ze volledig onafhankelijk van elkaar.
Enchanted (Disney)
We beginnen met Disney’s Enchanted, die je vanaf 13 december kan bekijken in de bioscoop. Deze film wordt een mix van animatie en live-action over een prinses die door het toedoen van een gemene koningin in het ietwat onsprookjesachtige New York terechtkomt. Er wordt eindelijk weer gezongen in deze klassieke sprookjesfilm met een twist onder begeleiding van muziek van Alan Menken. De traditionele 2D-animatie die de studio lange tijd opzij heeft laten liggen, zou nu misschien wel het begin kunnen zijn van een nieuw gouden tijdperk. (website, trailer, de slechteriken, de animatie)
Wall-E (Pixar)
Op 30 juli 2008 mogen we de veelbesproken en veelbelovende Pixar animatiefilm verwachten genaamd Wall-E. Het verhaal speelt zich af in een verre toekomst waar de kleine robot Wall-E nog het enige levend wezen op aarde is. De eenzaamheid speelt hem parten tot hij op een dag de futuristische robot Eve ontmoet. De computergeanimeerde film schept hoge verwachtingen omdat het een semi-stille film wordt, omwille van de scherpe maatschappijkritiek, en omdat er voor het eerst een live-action acteur in meespeelt. (website, trailer, extra video, stemmen, viral site)
Bolt (Disney)
In het najaar van 2008 brengt Disney de animatiefilm Bolt, misschien beter bekend onder de vorige titel American Dog, in de filmzalen. De naamsverandering heeft te maken met een verandering van regisseurs: Chris Sanders stapte na enige tijd uit het project en werd vervangen door Chris Williams (Mulan, Emperor’s New Groove). Williams veranderde niet alleen de naam maar ook een groot deel van de inhoud waardoor de meningen over deze Disney-productie nú al verdeeld zijn. De film gaat over Bolt, een bekende acteur/hond die dagelijks op zijn wenken wordt bediend op de tv-set van zijn superheldenshow in het zonnige California. Hij is zich niet bewust dat hij in het echte leven geen superhond is en wanneer hij door een speling van het lot in het verre New York belandt, heeft hij letterlijk en figuurlijk een hele weg te gaan. John Travolta, Thomas Haden Church en Woody Harrelson lenen hun stem aan deze Disney animatiefilm. (wiki)
The Nightmare Before Christmas 3D (Disney)
En dan is er volgend jaar nog het mysterie of de Digital 3D-versie van Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas (Disney) eindelijk naar Nederland en België komt. Dit jaar hebben we er helaas niets van gezien dus dat laat ons twee opties: óf het is verschoven naar volgend jaar omdat dan de ontwikkeling van 3D cinema’s in de lage landen vervolledigd is óf het feest gaat helemaal niet door. Of het nu uit pure wanhoop of ontkenning is, ik gok op een release rond Halloween 2008. (trailer, website, extra informatie)
Up (Pixar)
We zijn ondertussen aangekomen bij de vooruitzichten voor het jaar 2009. Pixar brengt in juni 2009 de computergeanimeerde film Up uit. Een 70-jarige man trekt op avontuur met een jonge padvinder en haalt het nodige kattenkwaad uit. Dit coming-of-old age verhaal zou zich meer op een volwassen publiek richten en met een script van Bob Peterson (Finding Nemo) ziet ook deze productie er veelbelovend uit. (extra informatie)
John Carter of Mars (Pixar)
In tegenstelling tot de normale gang van zaken, brengt Pixar in hetzelfde jaar een tweede film uit: John Carter of Mars. Deze film wordt het eerste deel uit een geplande trilogie, naar de sciencefiction boekenreeks Barsoom van Edgar Rice Burroughs. Pixar zal voor het eerst een film maken met een evenredige mix van live-action en animatie. Het verhaal gaat over John Carter, een dierenarts die op de planeet Mars terechtkomt en zich moet verweren tegen grote groene monsters. (extra informatie)
Rapunzel (Disney)
Rapunzel is dan weer een veelbelovend 2D/3D project van Disney. De informatie over deze film is schaars en ook over de releasedatum heerst nog wat verwarring. Imdb vermeldt een release in juni 2009 terwijl Wikipedia de datum heeft verschoven naar juni 2010. Rapunzel zal de eerste Disneyfilm zijn in 18 jaar die weer gebaseerd is op een klassiek Europees sprookje. Gebaseerd op het sprookje dus, want er wordt een flinke draai aan gegeven doordat twee hedendaagse tieners in het klassieke verhaal worden verplaatst door een verveelde heks. (video, animatie)
The Princess and the Frog (Disney)
Eind 2009 komt de meest prestigieuze Disney animatiefilm van de laatste jaren eraan: The Princess and the Frog. Volgens insiders zou dit dé film zijn die het nieuwe gouden tijdperk van Disney vertegenwoordigt. De animatie is naar (oude) traditie volledig in 2 dimensies getekend. Ron Clements en John Musker staan in voor de regie. Dit succesvol duo heeft zijn strepen al lang verdiend met topfilms als Aladdin en The Little Mermaid. De animatiefilm wordt op zijn minst spraakmakend omdat er voor het eerst in de geschiedenis van Disney een Afro-Amerikaanse prinses in voorkomt. The Princess and The Frog vertelt het klassieke sprookje van de kikkerprins gesitueerd in het woelige New Orleans van de jaren ‘20. In deze context zal er alleszins een swingende soundtrack aan vast zitten. (imdb)
A Christmas Carol (Disney)
Disney vult de kerstperiode van 2009 verder aan met de seizoensgebonden klassieker A Christmas Carol. Robert Zemeckis en zijn team van performance capture specialisten bewerken het Charles Dickens verhaal tot een Digital 3D ervaring. Jim Carrey heeft alvast getekend voor de rol van Ebenezer Scrooge. Het samenvallen van A Christmas Carol en The Princess and the Frog kan een verplaatsing voor laatstgenoemde betekenen. (imdb)
Toy Story 3 (Pixar)
2010 wordt het jaar van Pixars Toy Story 3. Lee Unkrich, co-regisseur van Toy Story 2, zal de regie op zich nemen. Tom Hanks en Tim Allen zullen opnieuw hun opwachting maken als de stemmen van Woody en Buzz. Ik heb persoonlijk niet zo veel zin in een derde deel maar Pixar kennende worden we waarschijnlijk verrast door deze ‘trequal’. (extra informatie)
Naast het officiële overzicht wil ik nog even vermelden dat Tim Burton naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe stop-motion animatiefilm zal maken voor Disney, maar dit is nog niet bevestigd en hierdoor is er geen datum bekend.
Rooskleurige toekomst
Tot hier de toekomst van de Walt Disney Animation Studios en Pixar Animation Studios. We kunnen concluderen dat Pixar zich blijft profileren als de computeranimatiespecialist binnen The Walt Disney Company en het bedrijf gaat nog steeds voor inhoud, kwaliteit en vernieuwing. De stappen richting het live-action gebied zorgen voor een spannende ontwikkeling waar misschien wel een mooie (bijkomende) toekomst in ligt. Disney is strategisch op het goede pad: de toekomstige animatiefilms zijn stuk voor stuk ambitieuze projecten die voornamelijk teruggrijpen naar de klassieke sprookjes. Kwaliteit wordt weer wat belangrijker en dit zal vermoedelijk veel te maken hebben met de invloed van Pixar topman John Lasseter.
Over twee maanden zal deze lijst weer wat gedateerd zijn. Een ideale gelegenheid dus om het animatieblog nu bij je favorieten te plaatsen, zo blijf je zeker van alles op de hoogte!
Lees ook:
- Bioscoopagenda animatiefilms Nederland
- Bioscoopagenda animatiefilms België
Lees ook:Trailer kondigt Blu-rays van Toy Story 1 en 2 aan
Lees ook:Toch Toy Story 3? En twéé Pixars per jaar?
Lees ook:‘Lifted is grappigste Pixar-short ooit’
Lees ook:Angst en beven in de animatiewereld
Lees ook:Prachtig eerbetoon aan story artist Joe Ranft
Bedankt voor deze mooie check-up!
Helaas werkt het filmpje van Rapunzel waar naar gelinkt wordt niet meer.
Ik heb het Rapunzelfilmpje teruggevonden op Dailymotion, het ziet er wel wat rommeliger uit, maar je krijgt een indruk van wat het kan worden. Als je dus terug op de post klikt krijg je het filmpje te zien.
De theater manager in het complex waar ik werk (Utopolis Mechelen) verwachtte de Nightmare before Christmas toch nog dit jaar in 3D. Jammer genoeg volgen de andere bioscoopgroepen de 3D trent niet, waardoor zulke projecten mss nog even op de baan geschoven worden, jammer, want de techniek is echt verbluffend (Meet the Robinsons)
@Tommy: je zegt ‘op de baan geschoven’ dus er is dan nog hoop hoera
Lopen de 3D voorstellingen eigenlijk goed in Mechelen? Ik ben wel benieuwd want het is toch de eerste zaal in België die dat doet.
@ Wendy, is het dat Rapunzelfilmpje dat “een eeuw” geleden was uitgelekt maar al even snel verdween? Dat met het eekhoortje op haar schoot? “I don’t believe in magic.”
Daar had ik eveneens een héél goed gevoel bij, namelijk. Plots leek hun beschrijving (“een schilderij dat tot leven komt”) niet meer zo gek. Verdomd veelbelovend!
Ik wist trouwens niet dat ‘A Christmas Carol’ via Disney zal gebeuren.
@Esteban: idd, dat Rapunzelfilmpje is het kort stukje van een hele tijd geleden.
En Zemeckis werkt (na Beowulf) samen met Disney voor al zijn nieuwe motion capture projecten. Via deze samenwerking heeft Disney nu zowat op alle vlakken van de animatie vertegenwoordiging. Enkel stop-motion is nog wat vaag, maar daar komt Tim Burton dan weer voor op de proppen.
http://animatie.blog.nl/motion_capture/2007/02/06/zemeckis_verkoopt_motion-capture_bedrijf_aan_disney
Bedankt voor de link. Dat nieuws heb ik gemist.
Ik vind het geweldig zo’n overzicht. Was van kind al een disney fan. Zal wel alle dvd’s van disney willen hebben. Bedankt voor de update!