Papieren sumoworstelaars in stop-motion

Bij meer lezen krijg je te zien wat er zou gebeuren als een animator het sumoworstelen had uitgevonden. Stop-motion in Japanse stijl, dat geeft uiteraard vonken.

Iedereen kent sumoworstelen wel, de Japanse vorm van worstelen waarbij twee (meestal flink uit de kluiten gewassen) tegenstanders het tegen elkaar opnemen en proberen om elkaar als eerste uit de ring te duwen. Minder bekend is het (kinder)spelletje dat in dezelfde periode ontstond. Het Japanse tijdverdrijf heet Kamisumo, vrij vertaald ‘papieren sumoworstelen’. Hoe werkt Kamisumo dan? Elke speler vouwt uit een stukje papier zijn eigen, stoere worstelaar. Vervolgens plaats je beide figuurtjes in de ring en begin je op de ondergrond van de ring te tikken zodat de schokken je worstelaar laten bewegen. Wie er in slaagt zijn tegenstander buiten de ring te drijven door middel van de uitgekiende mini-aardbevingen is de winnaar. Wie zich daar maar moeilijk iets kan bij voorstellen klikt gewoon hier of hier even voor een voorbeeldje.

Iets is pas populair als er ook een parodie op wordt gemaakt, moet Shigeru Okada hebben gedacht en meteen maakte de animator een stop-motionfilmpje waarin een onschuldig spelletje Kamisumo uitmondt in een grootse strijd. De stijl is vergelijkbaar met de bekende Japanse anime waarbij ze ook vaak epische gevechten houden. De YouTube-pagina van Okada is ook een bezoekje waard, je vindt er nog meer stop-motion en je krijgt een blik achter de schermen hoe de figuren van papier tot leven komen. Zelf eens een partijtje Kamisumo uitproberen? Dan vind je op deze websites hoe je in een paar minuten aan de slag kunt.

Okada’s visie op Kamisumo vind je onderaan in het bericht of hier.

Lees ook:Papieren personages, stop motion en de kracht van muziek in Elio
Lees ook:Het ontstaan van Asics in vouwpapier
Lees ook:Tweede Lemony Snicket in stop-motion?
Lees ook:Download Stop Motion Magazine nummer drie
Lees ook:Go Short focust dit jaar op stop motion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.