Ultrakort-films 2013 bekend

Welke vier Nederlandse korte animatiefilms kregen groen licht?

Ultrakort is een mooi initiatief van het Nederlands Filmfonds en bioscoopketen Pathé, waarbij in samenwerking met SNS REAAL Fonds geld wordt vrijgemaakt voor vier korte animatiefilms van Nederlandse bodem. Die korte films, van maximaal twee minuten lang, kunnen elk afzonderlijk een realiseringsbijdrage van maximum 50.000 euro krijgen.

Het resultaat wordt in de zomer als voorfilm gekoppeld aan de release van een bekende speelfilm. Zo zijn de makers meteen zeker van een groot bioscooppubliek; vorig jaar bereikten de filmpjes in totaal bijna twee miljoen kijkers. Daarnaast worden de strakke filmpjes ook vaak geselecteerd voor filmfestivals.

Uit alle inzendingen werden vier filmpjes geselecteerd door een commissie. Die bestond uit Guido van Driel (Filmfonds), Willem Thijssen (animatie-intendant Filmfonds) en Rink Klaassen (manager programmering Pathé). Onderaan vind je een overzicht van de vier winnaars die in de zomer van 2013 in de bioscoop worden verwacht. In alfabetische volgorde:

Mac ‘n’ Cheese: Supermarket

Roy Nieterau, Tom Hankins en Gijs van Kooten maken een vervolg op de internethit rond de personages Mac en Cheese. Deze keert proberen ze hun vakantiedroom te realiseren door een baantje bij de lokale supermarkt te nemen. Meer informatie over de korte film vind je in dit uitgebreidere bericht.

Pommes Frites

De korte film van regisseur Balder Westein speelt zich af op 11 november, de dag van Sint-Maarten, en volgt de belevenissen van drie onschuldige kinderen die van deur tot deur gaan. Op technisch vlak een hele uitdaging, want er wordt een mix van verschillende animatietechnieken gebruikt. Meer informatie vind je in dit uitgebreidere bericht.

Trampoline

Regie en scenario van Maarten Koopman, productie door Musch & Tinbergen V.O.F. De korte film wordt als volgt omschreven: “Binnen het kader van het bioscoopscherm wordt een trampoline gespannen, waarop mens en dier zich vermaken. Vanonder het trampolinescherm bekijken wij geamuseerd hun capriolen, totdat…”

Wild

Regie van Bastiaan Hooimeijer, scenario door Harry Arling, productie door Happy Ship V.O.F. Het verhaal van de korte film werd samengevat als “Of: hoe je als blinde natuurbarbaar vooral je omgeving niet uit het oog moet verliezen.” Meer informatie over de korte film vind je in dit uitgebreidere bericht.

(Via Filmfonds / plaatjes uit Mac ‘n’ Cheese: Supermarket en Pommes Frites)

Lees ook:Ultrakort – Mac ‘n’ Cheese: Supermarket
Lees ook:Mac ‘n’ Cheese: Supermarket
Lees ook:Nieuwe Ultrakort-films (update)
Lees ook:Eerste beelden Ultrakort 2013
Lees ook:De Ultrakort-films voor 2012 zijn bekend

Eén reactie op “Ultrakort-films 2013 bekend

  1. DragonMaster

    Klinkt leuk. Ik ben benieuwd naar de resultaten die in de zomer in de bios komen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.