18 Oscarkandidaten voor Beste Animatiefilm

Wie wordt straks de opvolger van Toy Story 3? Ontdek in dit bericht alle animatiefilms die dit jaar voor het felbegeerde gouden beeldje strijden…

Dit jaar werden achttien animatiefilms ingediend voor de categorie Best Animated Feature Film. Dat heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences zopas bekendgemaakt. Als alle onderstaande titels geldig worden verklaard, betekent dat dat er dit jaar plaats is voor vijf nominaties.

Om helemaal geldig te zijn en een kans te maken op een nominatie, moeten sommige kandidaten uit deze shortlist wel nog voor het einde van het jaar verplicht in een bioscoop in Los Angeles draaien. Dat geeft de leden van de Academy de kans om alle films te bekijken en te oordelen of ze aan alle regels voldoen.

Achttien kandidaten voor de Oscar voor Beste Animatiefilm (in alfabetische volgorde):

The Adventures of Tintin
Alois Nebel
Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked
Arthur Christmas
Cars 2
A Cat in Paris
Chico & Rita
Gnomeo & Juliet
Happy Feet Two
Hoodwinked Too! Hood vs. Evil
Kung Fu Panda 2
Mars Needs Moms
Puss in Boots
Rango
Rio
The Smurfs
Winnie the Pooh
Wrinkles

De meest opvallende kandidaten in dit lijstje? Kuifje, Happy Feet en Mars, films die gemaakt werden met behulp van motion capture, iets wat volgens de recente regels van de Academy geen animatietechniek is omdat er niet frame per frame wordt gewerkt. (Hoewel dat in theorie correct is, staat die beslissing ter discussie omdat er bij zulke films net zo goed door een heel leger animators frame per frame aan het eindresultaat wordt gezwoegd – zie discussie).

Welke animatiefilms een kans maken op een Oscar, weten we op 24 januari 2012. Dan worden de nominaties bekendgemaakt. De winnaar kennen we op 26 februari 2012.

Laat de weddenschappen beginnen! Wie wordt genomineerd? Wie wint?

Lees ook:Geen Oscar voor de Smurfen
Lees ook:Nieuwe regels voor Oscars voor Beste Animatie
Lees ook:Sorry Spielberg, Kuifje is geen animatiefilm
Lees ook:Animatiefilms azen ook op muzikale Oscar
Lees ook:20 geanimeerde Oscarkandidaten

11 reacties op “18 Oscarkandidaten voor Beste Animatiefilm

  1. esteban

    Ik ben van mening dat er gescheiden categorieën horen te zijn. Best Animated Feature, vanzelfsprekend voor animatiefilms. Maar ook Best Motion Capture Feature en Best Motion Capture Performance. Animators bij Motion Capture, hoeven namelijk geen personages van 0 tot leven wekken. Momenteel worden die animators namelijk ook helemaal niet opzij geschoven, ze worden mogelijk beloond in de technische categorieën.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik Butter

      Tjah hoeveel motion capture films zijn er nu? niet genoeg denk om ze appart een nominatie te geven… moet eerlijk zeggen dat ik kuifje liever niet tussen de genomineerde animatie films had gezien.
      Het is gewoon gefilmd als een echte speelfilm en maakt weinig gebruik van wat animatie nou echt te bieden heeft.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Erikvdb

      Let op je terminologie, er is een verschil tussen ‘motion capture’ en ‘performance capture’. Ik vind dat performance capture, waarbij -zoals het woord al zegt- de hele performance van de acteur (lichaam, gezicht, spraak) wordt gebruikt, inderdaad een aparte categorie moet krijgen.
      Motion capture is vaak puur referentie, zoals je ook videoreferentie kan gebruiken om te rotoscopen. Denk bijvoorbeeld ook aan Rango, die wat dat betreft niet onder discussie staat, maar wel zowat 1 op 1 de bewegingen van Johnny Depp en co. heeft overgenomen aan de hand van videomateriaal.
      En wat doet The Smurfs in deze categorie, die voor de helft real-life is?

      De grens is ondertussen zo vaag dat het lastig is om de films nog op waarde te schatten. Zeker dit jaar, waar er voor mij niet echt 1 film bovenuit steekt. Tintin is wat mij betreft wel de meest baanbrekende animatiefilm uit het rijtje, maar het zou wel eens net als Avatar destijds naast de daadwerkelijke prijzen kunnen grijpen.

        /   Beantwoorden  / 
  2. esteban

    Verscheidene nominaties uit 1 film (betr. prestatie) kan ook een oplossing bieden. Iets wat bv. bij “Best Music” of “Best Song” ook vaak genoeg het geval is. Of het aantal nominaties beperken tot 3 in geval van te weinig kandidaten. Betr. Kuifje ben ik het niet eens met de opmerking betr. animatie, maar ik ben het wel eens dat hij niet in het rijtje hoort gezien het om motion capture gaat. Ongeacht het feit dat daar ook animators aan te pas komen die hier en daar inderdaad frame per frame moeten gaan werken. Het is niet hetzelfde als eigenhandig alles uit het niets tevoorschijn toveren.

      /   Beantwoorden  / 
  3. esteban

    In het geval van ‘Kuifje’, ‘Avatar’ en ‘A Christmas Carol’ kunnen we écht wel over acteerprestaties spreken. Een pak intenser zelfs om dat neer te zetten, op de BR van ‘A Christmas Carol’ kan je de film bekijken in de motion-pakjes-versie. Als er daarna nog twijfel is …

      /   Beantwoorden  / 
  4. TAZ

    the adventures of tintin: secret of the unicorn maakt volgens mij kans op 1 of meerdere oscars en dat zou meer dan terecht zijn.
    wat mij betreft mogen ze nou beginnen met de vervolgfilm maar peter jackson heeft het nu natuurlijk heel erg druk met de 2 the hobbit films en die krijgen nu natuurlijk voorrang uiteraard.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Rob

    Al bij al geen erg sterk jaar voor animatie vind ik persoonlijk. Ik heb enkele van de kleine releases wel nog niet gezien, maar in het geval van de groten; Cars 2, Happy feet 2, Kungfu Panda 2, Hop, dat is een flauw jaar naar mijn mening. Gelukkig kwamen er uit andere hoek wel mooie films zoals Rango, Tintin en het Monster van Parijs. Ik wed: Rango, Rio, Cars 2, Tintin en 1 indiefilm. Of gaan ze er maar 3 nomineren? Winnaar: Tintin. (Wel jammer dat we geen competitie tussen Tintin en een echte Pixar kunnen zien.)

      /   Beantwoorden  / 
  6. Doc

    Geen anime, zelfs geen Karigurashi no Arrietty.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Hans W.

    Nu de grenzen tussen live-action en gemocapte cgi vervagen, wordt het voor de Academy misschien tijd om die hele categorie Best Animated Feature eens goed te bekijken en te heroverwegen. De discussie was er al toen films als “Monster House” en “Happy Feet” werden gemaakt. “Avatar” had meer animatie dan “Alvin and the Chipmunks”, maar werd niet genomineerd in de animatie-categorie. Dit jaar hebben we ook weer de Smurfen en de Chipmunks, die voor een groot deel uit live-action bestaan. En in veel (aktie) live-action films zit tegenwoordig computeranimatie zonder dat we het door hebben.
    Als je bovenstaand lijstje bekijkt, zitten er maar vier echte 2D (handgetekende) animatiefilms bij. “Alois Nebel” lijkt me een grensgevalletje. Als je het genuanceerd zou willen doen, zou je bijna vier categoriën kunnen maken: 2d-animatiefilms (zoals Winnie the Pooh), 3d-animatiefilm (zoals Cars 2), mocap-cgi (Tintin) en combinaties van live-action en cgi (Alvin and the Chipmunks). Maar ach, met nog meer Oscars duurt zo’n avond nog langer…
    Overigens mag “Rango” van mij volgend jaar met het beeldje weglopen.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Joris

    Wow, het was echt een mager jaar. Ik neem aan dat Karigurashi no Arrietty, Monstre a Paris en Le Chat du rabbin de volgende ronde pas meedoen omdat ze nog niet in LA hebben gedraaid?

    Geef Mars needs Moms het beeldje maar, kunnen we ten minste nog lachen.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Tünde

    Ik hoop A Cat in Paris of Rango, die brachten weer eens iets anders in de bioscoop.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.