Geen Oscar voor de Smurfen

De geanimeerde Smurfen maken geen kans op een Oscar.

The Smurfs was één van de achttien animatiefilms die ingediend werden als kandidaat voor de Oscar voor de Beste Animatiefilm. De animatieafdeling van de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences bestaat blijkbaar uit een verzameling Gargamels, want die heeft beslist dat de film geen kans maakt om genomineerd te worden.

Daar zijn immers enkele voorwaarden aan verbonden. De Academy verklaart: “Een animatiefilm is een film die langer dan 40 minuten duurt en waarbij de bewegingen en handelingen van de karakters gemaakt werden met een techniek die frame per frame werkt. Motion capture is geen animatietechniek. Daarbij moet het grootste deel van de hoofdpersonages geanimeerd zijn en moet de animatie drie vierde van de tijd in de film aanwezig zijn.”

The Smurfs zou naar verluidt niet aan die eisen voldoen en wordt bijgevolg gediskwalificeerd. Over Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked, een andere film waarbij computeranimatie met live action wordt gecombineerd, wordt met geen woord gerept. Overigens mogen motion-capturefilms als Happy Feet Two, Mars Needs Moms en The Adventures of Tintin (voorlopig?) wél gewoon meedingen naar de animatieprijs.

Toch is de Oscarrace nog niet helemaal over voor The Smurfs. Niets houdt de Oscar-leden immers tegen om The Smurfs als een van de 265 films te nomineren voor de Beste Film van het jaar…

Sony Pictures Animation zal er in elk geval niet van wakker liggen, want de studio werkt al aan minstens één vervolg. Als er geen andere animatiefilms afvallen, is er dit jaar plaats voor vijf nominaties. Welke animatiefilms een kans maken op een Oscar, vernemen we later op 24 januari 2012.

(Via TheWrap)

Lees ook:18 Oscarkandidaten voor Beste Animatiefilm
Lees ook:Nieuwe regels voor Oscars voor Beste Animatie
Lees ook:Sorry Spielberg, Kuifje is geen animatiefilm
Lees ook:Oscarnominaties voor de Beste Animatiefilms
Lees ook:Motion capture: Animatie van de toekomst?

4 reacties op “Geen Oscar voor de Smurfen

  1. Tom

    Ze kunnen ook nog voor beste special effects en beste muziek enzo gaan.

    Interessanter vind ik hier trouwens dat men motion capture niet als animatietechniek beschouwd. Zou dat uitsluitsel bieden in de slepende discussie?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Seppe

      De regel ‘Mocap is geen animatie’ werd in juli 2010 toegevoegd, maar dat hield blijkbaar niemand tegen om zulke films in te dienen. Het zou me niet verbazen als Spielbergs Tintin straks dus tóch een nominatie krijgt.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Hans W.

        Bovendien zullen ze die regel op zeker moment moeten gaan veranderen. ‘Pure’ mocap bestaat namelijk niet; er moet altijd meer of minder aan geanimeerd worden. Op een gegeven moment zie je niet meer wat mocap is en wat geanimeerd is. Bij “Tintin” snap je dat Bobbie geanimeerd is en bij Kuifje mocap gebruikt is, maar dan ook alleen maar omdat je weet dat je een hond in een motion capture-pakje niet al die dingen kunt laten doen. Het komt niet doordat er ineens een totaal andere bewegingskwaliteit is.
        Het hele begrip ‘animatiefilm’ zal bij de Academy geherdefinieerd moeten worden.

          /   Beantwoorden  / 
  2. TAZ

    ik hoop enigzins ook dat the adventures of tintin: secret of the unicorn een nominatie.
    het harde werk van steven spielberg en peter jackson aan de film mag daarvoor best beloond worden vindt ik.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.