Animatiefilm Rapunzel krijgt stoerdere titel? [update]

Het lijkt erop dat de volgende animatiefilm van Walt Disney een stoerdere titel krijgt om ook jongens aan te spreken. Je vindt ook een nieuwe versie van een afbeelding uit de film. [Update] Vers van de pers: nóg een nieuwe mogelijke titel.

Rapunzel is gebaseerd is op het bekende sprookje van de broers Grimm over het meisje met de weelderige haardos. De nieuwe animatiefilm van Walt Disney zou binnenkort wel eens een nieuwe titel kunnen krijgen. Er wordt gespeculeerd dat de studio iets wil doen aan het meisjesachtige imago van de film. The Princess and the Frog, die bij ons momenteel in de bioscoop draait, richt zich met het vrouwelijke hoofdpersonage Tiana veeleer op een doelgroep met een meerderheid aan X-chromosomen. Het is dus aannemelijk dat het volgende project een breder publiek moet bereiken. Om ook jongens, mannen en macho’s aan te spreken, zou de titel mogelijk een stoerdere titel krijgen.

Welke titel dat zou kunnen zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn wel enkele aanwijzingen door de registratie van enkele opvallende domeinnamen. Zo legde Walt Disney recent de hand op de volgende namen voor potentiële websites:

thethiefandthetower.com
thethiefandthetowermovie.com
thethiefandthetower-movie.com

thehiddentowermovie.com
thehiddentower-movie.com

Toegegeven, The Thief and the Tower en The Hidden Tower klinken heel wat stoerder dan Rapunzel. De klemtoon zou hiermee verschuiven naar de toren waar ze opgesloten zit of naar de boef die haar vindt. Mocht de titel worden gewijzigd, verliest de film in een klap ook wel de naamsbekendheid van het sprookje. Voorlopig is het dus afwachten wat de volgende zet van de studio is.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de animatiefilm van naam verandert. Eerder heette de film Rapunzel Unbraided, wat vrij vertaald iets grappigs oplevert als: Rapunzel Ontvlecht.

Stemactrice Mandy Moore ziet haar nieuwe rol als Rapunzel wel zitten, zo blijkt uit onderstaand fragment. Het nieuwe plaatje in dit bericht komt uit het jaarraport van de studio. De afbeelding lijkt sterk op de knappe schets die in december verscheen, maar ziet er iets meer digitaal uit en minder handgetekend. Rapunzel maakt gebruik van een nieuwe techniek die de computerbeelden een meer artisanaal 2D-karakter moet geven.

[update 6 februari 2010]

Zopas raakte het nieuws bekend dat er nog extra domeinnamen werden geregistreerd:

thesecrettower.com
thesecrettower-movie.com
thesecrettowermovie.com

The Secret Tower zou volgens de bron tot nu toe de beste kanshebber zijn omdat de titel mysterieuzer en algemener klinkt dan de andere voorstellen.Wordt ongetwijfeld vervolgd…

[update 7 februari 2010]

Nog meer speculatie! Ook de domeinnamen Tangled (tangled-movie.com) and The Switch (theswitch-movie.com) werden geregistreerd, al heeft die laatste wellicht weinig met de animatiefilm te maken. Een insider beweert nu dat Tangled voorlopig bovenaan het lijstje staat met nieuwe titels voor Rapunzel. Een definitief resultaat wordt de komende weken verwacht wanneer een teaser of trailer opduikt. Zal de marketing het halen of niet?

[update 13 februari 2010]

De kogel is door de kerk: Rapunzel heet voortaan Tangled. Meer informatie in dit bericht.

Mandy Moore over Rapunzel

(Via DisneyPixar en StitchKingdom)

Lees ook:Mogelijk vervolg voor topfilm Finding Nemo?
Lees ook:Rapunzel en Flynn in vliegende vaart
Lees ook:Rapunzel goes viral: Double Tower
Lees ook:Nieuw plaatje van Rapunzel en haar maatje
Lees ook:Concept art: De wapperende lokken van Rapunzel

24 reacties op “Animatiefilm Rapunzel krijgt stoerdere titel? [update]

 1. Paultje

  Wat ongelofelijk dom als ze de titel gaan veranderen………..

  Overigens is PatF mooi gemaakt maar ik vond m leuk, niet geweldig
  en de muziek was ok
  geen meezingers/meedromers…

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rex

  Ik denk dat het wel een slimme zet zou zijn. The Princess and the Frog is duidelijk volledig gericht op meisjes, dat kan je idd al uit de titel alleen al afleiden.

  Door de titel van Rapunzel iets stoerder te maken zullen ze denk ik een breder publiek lokken.

  Heb vandaag ook The Princess and the Frog gezien. Vond m erg mooi gemaakt (wat een prachtige belichting hebben alle karakters!) en dr. Facilier is een coole nieuwe aanwinst aan de disney-schurken. Maar voor mij stal Charlotte zeker de show, wat een geweldig personage :)
  Het is niet mn meest favoriete disneyfilm maar zeker een hele goeie om 2d opnieuw leven in te blazen.
  Het heeft iig alle ingredienten van een good ol’ Disneyfilm met een leuke twist op het bekende verhaal.

  Sowieso is de animatie geweldig en zijn de backgrounds ontzettend mooi. Zeker een bezoekje aan de bioscoop waard!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Rex

  En nog eevn als reactie op het plaatje van Rapunzel. Ziet er echt heel mooi uit!
  Het is idd niet het vlijmscherpe van de 3d films maar heeft een wat zachtere uitstraling, heel schilderachtig maar wel met perfecte belichtingen enzo.. erg gaaf. Ben heel benieuwd hoe dit eruit ziet in de uiteindelijke film. De karakters komen zo wel nog meer tot leven.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Paultje

  en juist om die belachelijke reden dat iets voor meisjes zou zijn
  gaat The snow queen nu niet door……

    /   Beantwoorden  / 
  1. Seppe

   En waar heb je dat gehoord?

     /   Beantwoorden  / 
    1. Seppe

     Als dat klopt, zou dat inderdaad wel erg jammer zijn. En stom. Ik spreek even wat meer bronnen aan om te horen of er meer informatie is. In ieder geval bedankt voor de link, Paultje.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Paultje

      graag gedaan

      hij werkt zelf ook voor disney en plaatst wanneer ie iets mag zeggen het gelijk op zijn blog

        /  
 5. Vianerd

  Lol, The Hidden Tower is een gebied op Neopets. xD

  Ben zelf niet echt een voorstander van titels die veranderd worden om jan en alleman de bios in te krijgen, maar het ziet er tot nu toe zeer veelbelovend uit, dus ik ben wel enthousiast. Ik hoop alleen niet dat het verhaal te Shrek-achtig word… (ik bedoel met dat hele parodie op sprookjes-gedoe)

    /   Beantwoorden  / 
 6. Seppe

  Update: ‘The Secret Tower’ is een nieuwe mogelijkheid als alternatieve titel voor de animatiefilm.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Florian

  Wordt ‘Rapunzel’ (of ‘the Secret Tower’ of …) nu eigenlijk CGI of niet? Er is al zoveel gezegd, dat ik het niet meer zeker weet…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Seppe

   Rapunzel is en blijft een computeranimatie. Maar de film wordt met een speciale techniek gemaakt die ervoor moet zorgen dat hij er iets minder kunstmatig uitziet. De bovenstaande afbeelding moet je alvast een idee geven, maar het blijft nog steeds wachten op de eerste teaser/trailer om het effect van die techniek op de film te zien.

     /   Beantwoorden  / 
 8. Edgar Schaake

  De nieuwe titel van Rapunzel is waarschijnlijk “Tangled”. Dit melden een aantal anonieme bronnen binnen Disney. Het zou deze komende week bekend worden gemaakt, aangzeien de eerste teaser trailer voor de film in première gaat met de release begin maart van Alice in Wonderland en ook op de komende Amerikaanse DVD van The Princess and the Frog te vinden zal zijn.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Seppe

   Inderdaad, dat blijkt inderdaad ook een mogelijkheid. Ik heb het bericht geüpdatet. Wat een gedoe over de pure marketing, zeg. Niet bepaald de positieve aandacht die de filmmakers wellicht in gedachten hadden…

     /   Beantwoorden  / 
 9. peter

  de snow qween niet door dat is jammer

    /   Beantwoorden  / 
 10. Paultje

  tangled?

  wat afgrijselijk……….

    /   Beantwoorden  / 
 11. Rex

  What?! The Snowqueen gaat niet door? zucht… Ik hoop dat ze t dan even in de kast leggen en er later nog ens op terugkomen want het leek me een mooi verhaal. De Artwork die we al konden zien was iig erg mooi.

  Maar oke, misschien dat ze idd niet meteen in een ‘meisjes-hokje’ geplaatst willen worden. Ik hoop dat er iig een goed alternatief komt dan.

    /   Beantwoorden  / 
 12. Edina

  Wat is er nu in hemelsnaam tegen “meisjesfilm” met een verwijzing naar een vrouw in de titel? in de jaren 90′ deden de zgn. ‘meisjesfims’ van Disney het erg goed, terwijl de zgn ‘jongensfilm’ “Treasure Planet” uit 2002 (?) flopte!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rex

   Het is natuurlijk wel zo dat het woord ‘Princess’ of ‘Queen’ niet veel jongens naar de bios lokt. Heeft niks met het verhaal of de film zelf te maken maar het woord is gewoon niet aantrekkelijk voor jongens. Het verwachtingspatroon van een film met zo;n titel is idd dat het een meisjesfilm is.
   Ik vraag me af of als ‘The Princess and the frog’ anders had geheten (‘The Frog Prince’ of bijv. ‘A frog’s kiss’) het dan een breder publiek had getrokken en meer geld in het laatje had gebracht.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Edina

    Ik denk dat het wel alles te maken heeft met vooroordelen. Helaas. Bij Disney bestaan er geen jongens-en meisjesfilms, alleen familiefilms! het is maar helemaal de vraag of TPatF alleen maar niet een breder publiek trok vanwege de titel. Men is gewoon niet meer gewend aan traditionele animatie. Was het dan wel een probleem met “Mulan” “Pocahontas” en “The little Mermaid”. Toch allemaal verwijzing naar vrouwen in de titel!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Seppe

     Hoi, Edina. Ik ben het met je eens dat ze bij Disney alleen maar familiefilms voor ogen hebben, maar ze kunnen er ook niet omheen dat het publiek steeds vaker wordt opgesplitst volgens geslacht. Het is geen toeval dat een familiefilm als Alvin and the Chipmunks 2 opeens drie vrouwelijke personages opvoert, om zo ook de oestrogeenrijke doelgroep meer aan te spreken. Ik vind het zelf ook een jammere zaak dat dit een steeds groter wordende rol blijkt te spelen, maar de marketingjongens hebben het vast bij het rechte eind als ze beweren dat ze met een ‘geslachtsneutrale’ titel een grotere doelgroep bereiken…

       /   Beantwoorden  / 
 13. Edgar Schaake

  Het is toch Tangled geworden:

  http://www.facebook.com/DisneyAnimation?ref=mf#!/photo.php?pid=3369110&id=23245476854

  Omdat de film niet het sprookje van Rapunzel volgt, maar een afgeleide is daarvan, kiest Disney nu liever voor de titel Tangled, wat gevlochten of in de war betekent. Ik weet niet of ze hier nou goed aan doen, maar we zullen het zien. Met het schrappen van The Snow Queen en newt lijken Disney en Pixar momenteel voor veilig te kiezen, met de komst van Toy Story 3, Winnie the Pooh, Cars 2 en waarschijnlijk Monsters Inc. 2. Waar blijft de originaliteit? Dat moet dan van The Bear abd the Bow komen, de enige nieuwe frisse Pixar titel.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Seppe

   Jep, ik las het ook net. Ik blijf het een flauwe verandering vinden. Maar goed, zometeen verschijnt een nieuw bericht over dit hete onderwerp. :)

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.