Animatieblog verslaat Cartoon Forum

Daan Velsink speelde drie dagen lang de ogen en oren van Animatieblog op Cartoon Forum, waar tientallen animatieseries werden voorgesteld. Dit is het verslag.

Vrijdag 14 september werd in Toulouse het Cartoon Forum 2012 afgesloten. Op het driedaagse evenement werden 69 concepten voor geanimeerde televisieseries uit vijftien Europese landen gepresenteerd aan zenders, investeerders, distributeurs, (co)producenten en andere geïnteresseerden.

Jaarlijks worden er honderden projecten ingezonden voor Cartoon Forum. De producenten van de geselecteerde projecten krijgen de kans met hun pitch aandacht te genereren van financiers, zenders en distributeurs. De selectie van projecten wordt daags tevoren aan de meer dan 250 investeerders op papier voorgesteld. Zij kunnen aangeven in welke ideeën ze de meeste interesse hebben. Aan de hand van deze intekening worden de projecten ingedeeld in zalen van verschillende grootte, van groot naar klein: de Blue room, Pink room en Purple room. Telkens zijn er dus drie pitches van 40 minuten tegelijkertijd gaande in de drie verschillende zalen, met het populairste idee in de grootste zaal. En dat 23 keer gedurende drie dagen.

Naar welke pitch de bezoekers daadwerkelijk gaan kijken, is voornamelijk afhankelijk van de trailers die tijdens de croissant show gepresenteerd worden. Tijdens een klassiek Frans ontbijt van koffie, jus d’orange, croissants en pains au chocolat aan lange tafels in een grote hal, krijgen de meer dan 800 bezoekers trailers van 15 tot 20 seconden te zien van elk concept dat die dag gepresenteerd wordt. Zo kan het voorkomen dat een concept waarvoor slechts vijf geïnteresseerden intekenden, en daardoor in de 120 zitplaatsen tellende Purple room is geprogrammeerd, met de trailer zoveel indruk maakt dat er meer dan 200 mensen op afkomen, van wie een deel staand of op andermans schoot de presentatie beluistert. Dit overkwam de Deens-IJslandse coproductie Space Stallions.

Opvallend is dat de top tien van meest bezochte presentaties wordt gedomineerd door Franse producties. De absolute nummer 1 is een coproductie tussen het Franse TeamTO en het Belgische Thuristar, genaamd My Knight and Me van Joeri Christiaan, waar we eerder over rapporteerden.

De op één na best bezochte presentatie was die van lokale studio TAT Productions van de komische 3D-televisieserie The Jungle Bunch – To the Rescue!, welke werd opgepikt door distributeur PGS nadat ze op Annecy een hoop interesse hadden gegenereerd. Uiterst opmerkelijk is dat zowel de nummer 3, Jamie’s Got Tentacles, als de nummer 4, Steve, geproduceerd worden door het Franse Samka Productions, die je zou kunnen kennen van Marsipulami en Invisible Network of Kids. Hiervan is Steve duidelijk het originelere idee. De serie gaat over Steve, een bleek en puisterig vogelbekdier dat zijn dagelijkse pubersores aan zijn webcam vertelt. De serie mengt CGI (Steve) met live action (de rest van de wereld). De Belgische tak van Eyeworks produceert mee aan de serie.

Naast My Knight and Me en Steve vinden we Belgische coproducenten terug bij de pitches van Tuktulik (Walking the Dog), Wubby School (Eugene and Louise), Winnie the Witch and Wilbur (Ultra Pictura), Zoo Station (Skyline Entertainment) en de 26 minuten tellende televisiespecial The Scent of Carrots (La Boîte Productions). We zullen in een later bericht enkele van deze concepten nader uitlichten.

Van de 69 voorgestelde projecten was iets meer dan de helft in 2D. Veel projecten proberen ook internet en mobiele content bij het concept te betrekken. Dit jaar waren er opvallend veel projecten voor een volwassen of adolescent publiek. Bijvoorbeeld de eerder genoemde Space Stallions, een parodie op animatieseries als He-Man en Thundercats. De serie is gebaseerd op een afstudeerproject van de Deense Animation Workshop. Zeven studenten maakten samen een fake trailer voor een animatieserie waarin ze de kitsch van de typische jaren tachtig animatieseries op de hak nemen. De trailer ging viral (hier te bekijken) en heeft sinds januari meer dan een half miljoen views verzameld.

Andere projecten voor een volwassen publiek waren About Love, een serie waar in elke aflevering op komische wijze het liefdesleven van mensen uit een specifieke cultuur behandeld wordt; It Must Be, een brutale, komische sketchshow over het leven van de negenjarige Jean-Kevin en zijn bizarre leefomgeving die elke aflevering eindigt met een demotiverende moraal; en het bijzondere Yeah! Yeah! Yeah! Yeah! dat een geanimeerde documentaire van de rockmuziek is, waar elke aflevering een ander jaar centraal staat, van 1956 tot vandaag.

Welke series uiteindelijk ook echt gemaakt gaan worden, blijft de vraag. Duidelijk is dat My Knight and Me een goede kans maakt. Die serie zullen we dus sowieso voor je blijven volgen. Daarnaast geven wij als tip het Britse Chop Chop mee, van Studio AKA. De serie voor peuters heeft een originele stijl en de aandoenlijke personages zijn uiterst smeuïg geanimeerd. Dat geeft de serie een onweerstaanbare charme.

(Tekst: Daan Velsink – Afbeeldingen in dit bericht komen uit Space Stallions, My Knight and Me, Jamie’s Got Tentacles, The Jungle Bunch en Chop Chop)

Lees ook:Animatieblog bezoekt Cartoon Forum
Lees ook:Korte animatiefilm: Chop Chop
Lees ook:Aardman brengt serie over Kung Fu kippen
Lees ook:My Knight and Me bestormt Cartoon Forum
Lees ook:The Scrameustache

3 reacties op “Animatieblog verslaat Cartoon Forum

  1. TAZ

    dat is goed nieuws voor animatieblog.

      /   Beantwoorden  / 
  2. DragonMaster

    Ik vond die trailer voor Space Stallions echt geweldig. Hopelijk zien we die serie in de toekomst op de televisie. Leuk verslag.

      /   Beantwoorden  / 
  3. peter

    goed gedaan animatieblog.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.