Recensie Suske en Wiske & De Akelige Animatiefilm

Lees de recensie van Suske en Wiske & De Texas Rakkers

De teaser en de trailer van Suske en Wiske & De Texas Rakkers verschenen eerder al op deze website, maar ondertussen ligt de dvd van de animatiefilm al een tijdje in de winkelschappen. Tijd voor een recensie!

Vlaamse filmposter voor De Texas RakkersZelf ben ik niet naar de bioscoop gegaan om de bekende striphelden in 3D te bekijken, maar toen een vriend me vroeg of ik zijn dvd van Suske en Wiske & De Texas Rakkers wilde lenen, zei ik toch ‘ja’. Eerlijk gezegd was het meer een ‘euhmmmmmja’ want de trailer sprak me eigenlijk helemaal niet aan.

Toch geef ik (bijna) alles een kans en zo kwam het dat ik op een regenachtige avond 5022 seconden lang naar de eerste computeranimatiefilm van Suske en Wiske keek. Ik druk de tijd in seconden uit en niet in minuten omdat dit aantal beter overeenkomt met het aantal keren dat ik een zucht moest slaken.

Suske en WiskeZoals je in de trailer al kon zien (ook onderaan in dit bericht), is de animatie in de film niet meteen hoogstaand te noemen. Je moet erg je best doen om een personage te vinden dat op een normale, realistische manier stapt. Het is dan vast ook geen toeval dat scènes waarin de houterige figuren wandelen of lopen tot een minimum werden beperkt. Hetzelfde geldt voor de details: die zijn er bijna niet. Er wordt ingebroken en het hele huis ligt overhoop, maar nergens zit een vuiltje of een krasje.

Lambik op zoek naar detailsDe tv ziet er ondanks alles gloednieuw uit, de aarde zit nog netjes in de omgekieperde bloempot en het tafelkleed hangt nog steeds op de tafel die nochtans op z’n kant ligt. De outfitjes zit altijd strak, haren bewegen niet (iets wat alleen geloofwaardig overkomt bij Lambik) en de vacht van Tobias ziet er zo stijf uit dat hij vermoedelijk het resultaat was van een kruising tussen een hond en een pot haargel. Wist je trouwens dat het zand in Texas zo hard is als beton waardoor er geen voetafdrukken achterblijven?

Je zou haast denken dat ze de teletijdmachine van professor Barabas hebben gebruikt om terug te keren in de tijd waar computeranimatie nog in de kinderschoenen stond.

Miss Missy in actieNet zoals alle andere films is de plot nog belangrijker dan de animatie. De film is gebaseerd op het gelijknamige stripalbum van Willy Vandersteen. De geestelijke vader van Suske en Wiske schreef met De Texas-Rakkers (toen nog met een streepje) een avontuurlijk cowboyverhaal over een gemene bandiet Jim Parasijt die een middeltje heeft ontdekt om mensen te verkleinen. Tot zover klopt het verhaal met wat je ziet in de animatiefilm.

Lambik haalt inspiratie uit The MatrixMaar met de beste wil ter wereld kun je van een tiental strippagina’s nog geen lang avontuur maken, dus zochten de regisseurs Mark Mertens en Wim Bien hulp bij Guy Mortier, Dirk Nielandt en Eric Wirix. Het drietal buigt zich over het scenario en tientallen versies later is het resultaat nog steeds niet om over naar huis te schrijven. Het verhaal bulkt van de flauwe grappen die Vandersteen nog niet had durven bedenken in een dronken bui. Een slechte timing (té lange pauzes om het publiek te laten lachen) maakt het er alleen maar pijnlijker op.

Brokeback Mountain in De Texas RakkersZoals wel vaker het geval is bij animatiefilms die zich in de eerste plaats op een jonge doelgroep richten, bevat ook De Texas Rangers enkele grapjes en verwijzingen die alleen volwassenen begrijpen. Op de deurbel van Lambiks huis staat Vandersteen en op een wegwijzer staat een roze pijl naar Brokeback Mountain. Dat laatste is wellicht ook meteen het leukste uit de film. De rest is ronduit belachelijk of past helemaal niet in de film. Enkele voorbeelden: Lambik noemt Jerom “de lelijke broer van Shrek”, zangeres Miss Missy (de enige vrouw in de film met [opvallend grote] borsten) klaagt over slechte tijden in de muziekbusiness “door al dat downloaden en zo” . Het breken van de vierde wand is nutteloos (na de intro groeten de hoofdpersonages de kijkers een voor een) en over de scène waar een duellerende Lambik enkele kogels ontwijkt op Hollywood-achtige wijze à la The Matrix wil ik zelfs niet beginnen.

Tonnen reclame in De Texas RangersWat bovendien erg opvalt in de film is de onbeschaamd grote aanwezigheid van product placement, een steeds groter wordend kwaad in films en series. Soms wist ik even niet meer of ik naar een film zat te kijken of naar een commercial.

Busjes van Dreamland en Colruyt rijden traag voorbij en de camera staat meer dan eens gefocust op een boekje vol reclame voor Humo en Belgacom. Ik kan me geen enkele (animatie)film herinneren waar ik me zo hard aan de verborgen reclame heb geërgerd.

Maar het meest ongelofelijke aan deze film? Het gigantische prijskaartje van een slordige 9.000.000 euro. Negen miljoen euro!

Voorpagina van de strip De Texas-RakkersIk heb al zeker honderden (kort)films gezien van animatiestudenten die ontzettend veel beter waren en toch gemaakt werden met een budget dat tienduizend keer kleiner is. Als ik een Vlaamse animatiestudent was, zou ik hier meteen steun aanvragen bij het VAF (Vlaams Audiovisueel Fonds), daar gooien ze het geld blijkbaar zomaar naar buiten.

Aan de film hebben heel wat mensen meegewerkt en noch de regisseurs, noch de animators zijn groentjes. Wie verzint dan opeens “hé, laten we voor de grap een 3D-film maken“? Omdat 3D hot is? Is dit nou het resultaat van al dat geld en al die jaren werk? Wat is er mis met 2D? Een tekenfilm lijkt toch uitermate geschikt voor een stripadaptatie?

EindeEen grote productie van Skyline Entertainment, een internationale samenwerking tussen animatiestudio’s CoToon, LuxAnimation, Creative Conspiracy en CG Lux, maar niemand die lijkt te begrijpen dat computeranimatie niet meer dan een medium is? Slechts één van de vele middelen om een film te presenteren? Wanneer snapt men dat een 3D-film niet per definitie betekent dat je een hit te pakken hebt? Er verschijnen in de toekomst nog meer Suske en Wiske-films. Het lijkt me geen slecht idee om de volgende keer een groter deel van het budget aan het script en de computeranimatie te besteden. Waar die negen miljoen voor De Texas Rangers heen ging, blijft voor mij een groot geheim…

Meer informatie over de Vlaamse en Nederlandse stemmen in de film vind je in dit afzonderlijke bericht. Suske en Wiske & De Texas Rakkers is al vanaf 7 oktober 2009 beschikbaar op dvd. De film is ook verkrijgbaar op bluray, voor wie op zoek is naar nét dat tikkeltje meer kwaliteit, zeg maar.

Vlaamse trailer Suske en Wiske & De Texas Rakkers

Nederlandse trailer Suske en Wiske & De Texas Rakkers

Lees ook:Nederlandse en Vlaamse stemmen in Suske en Wiske & De Texas Rakkers
Lees ook:Nieuwe website, teaser en Nederlandse stemmen Sus & Wis
Lees ook:Suske en Wiske in 3D: De Texasrakkers
Lees ook:Little Luke & Lucy
Lees ook:De Texasrakkers vallen het buitenland aan

18 reacties op “Recensie Suske en Wiske & De Akelige Animatiefilm

  1. Tommy

    Die gigantische 9 miljoen zou eenmalig zijn las ik, de figuren zijn nu gedigitaliseerd.
    Toen ik de film in de bios zag, gelukkig gratis, maakte ik dezelfde bedenkingen. De hond Tobias die Humo leest was bij mij de druppel. Zeker als S&W is de zo kritische Humo dan nog 4 sterren krijgt, terwijl dit enkel weggelegd is voor arty farty shit.

    Moest er nog iets overblijven van Vandersteen, zou dat zich nu ronddraaien in zijn graf.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jeroen

    Bedankt Seppe, ik hoopte dat eindelijk iemand mijn gevoelens in woorden ging omzetten.
    Ik wist niet dat mijn ogen zo naar achteren konden draaien toen ik die matrix spoof zag.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Rex

    ouch… wat ziet dat er gigantisch slecht uit zeg.. ongelooflijk dat zoiets gemaakt kan worden.. als je dan inderdaad bedenkt hoeveel mensen er dan nog aan meewerken… is er dan niemand die zegt: hmmzz t zie ter eigenlijk niet uit jongens, laten we t maar niet doen…

      /   Beantwoorden  / 
  4. JellePelle

    Ik heb de film niet gezien (en volgens mij mag ik daar ook heel blij om zijn, zo te lezen). Ik kan dus ook niet oordelen over het verhaal en hoe ze dit vertellen.
    Maar een gigantische en kapitale fout die ze gemaakt hebben en die ik uit de trailer kan halen is de vertaling van 2d naar 3d. In de strips zie je de kuif van tante Sidonia bijvoorbeeld altijd van de zijkant. Door er een 3d model van te maken betekent dat, dat haar haar ineens 3 dimensies heeft, met als gevolg dat ze soms gewoon onherkenbaar wordt.
    Een ander probleem (en het grootste) zijn de ogen. Normaal is dit de ziel van je karakter, maar op 1 of andere manier zijn ze in de vertaling naar 3d compleet ziel- en karakterloos geworden, zoniet weerzinwekkend eng.

    Voor dat geld had je met gemak een prachtige 2d animatie film kunnen maken die de strips eer aan had gedaan. Waarmee je bovendien een grote groep nu (door al het 3d geweld) veelal werkloze of in de problemen geraakte 2d animatoren in de Benelux werk had kunnen verschaffen. Een gemiste kans dus!

      /   Beantwoorden  / 
  5. M

    Het VAF heeft natuurlijk maar een klein deel van die 9 miljoen opgehoest. De rest komt van andere landen en taxsheltering.

    Ik begrijp ook niet waarom het niet 2d kon zijn. Of in ieder geval fatsoenlijk geanimeerd. Belgische co-producties als Brendan en Les Triplettes des Belleville kunnen het toch ook met miljoenen minder?

      /   Beantwoorden  / 
  6. Suijkerwerk

    We kunnen er lang of kort over praten en de film zal niet perfect zijn (verre van dat waarschijnlijk, heb em niet gezien nl). Toch moet ik de Belgen een ding nageven: ze proberen het tenminste!

    Daar waar wij Nederlanders vaak blijven hangen in blotekontenfilms, zo is er tenminste durf bij de zuiderburen om een animatiefilm te ontwikkelen. Gezien de concurrentie vind ik dat gewoon lef hebben!

    Waar blijven de eerste Nederlandse 3D-animaties van onze eigen I.P’s? Ollie B. Bommel, Franka, David de Kabouter? En wat te denken van de Efteling? Waarom komen zij niet met Pardoes The Movie?

      /   Beantwoorden  / 
  7. Seppe

    @Suijkerwerk: In 2008 verscheen op deze site een bericht over een animatiefilm van de Efteling, maar ik heb er nadien nooit meer wat over gelezen. Vraag me af of het wat geworden is…
    Wat Suske en Wiske betreft: lef hebben is niet altijd voldoende. Om een bank te overvallen moet je ook lef hebben, maar over het resultaat zijn ook maar weinig mensen tevreden. :) (En over dat andere project verschijnt binnenkort een bericht.)

      /   Beantwoorden  / 
  8. Pieter

    Ik geef je overschot van gelijk. Als het mag, plaats ik hier ook even mijn recensietje(deze dateert weliswaar al van de zomervakantie).

    Hoewel de animatie op zich wel charmant overkomt, heb ik toch het gevoel dat de makers weer een kans hebben laten liggen om Suske & Wiske het eerbetoon te geven dat ze verdienen.

    Natuurlijk is dit een groot stukje Vlaams patrimonium dat behoefte heeft aan wat nieuwe lezers. Gezien de dalende kwaliteit van de laatste jaren en de al even dalende verkoopcijfers, haakt de jeugd stilaan af. Een computer-animatiefilm is de oplossing, dacht men bij Studio Vandersteen. Hoewel de Texas Rakkers één van m’n favoriete strips is, voelde ik hier maar amper de sfeer, die Vandersteen wel in zijn verhalen kon brengen. Zijn verhalen waren snel, humoristisch en vooral: het waren simpele verhaaltjes van 58 paginaatjes. Dit omzetten is een hele opdracht. Waarom ze dan ook nog eens het hele verhaal gaan omgooien van een klassieker zoals de Texas Rakkers, is mij een raadsel. Waar is de Teddy Boys Bende? Het idee van de vallende steen? En wiens idee was het om van Jim Parasijt een ijzeren robot te maken? Nog aan geërgerd: de taal. Ik heb niets tegen een beetje verkavelingsvlaams, maar die platte Antwerpse accenten, horen hier niet thuis…net zoals camions van Colruyt, Humo’s of Belgacom-reclame, of zelfs een licht schandalige verwijzing naar Brokeback Mountain…

    Buiten deze punten van kritiek, waren er ook natuurlijk nog pluspunten. Zoals al gezegd is de animatie behoorlijk charmant en voor een Belgische productie natuurlijk iets enorm groot. Zo is de treinscene erg knap. En Lambik staat natuurlijk altijd garant voor humoristische situaties. 2,5*/5

    PS: Heeft iemand zich ook geërgerd aan de uitspraak van Leen Vandersteen in een interview met Humo waar ze de verhalen van Hergé “summier” noemde?

      /   Beantwoorden  / 
  9. Florian

    Had de trailer al gezien toende film in de bioscoop kwam, en ze stootte me zodanig af dat ik niet ben gaan kijken. Inderdaad geen goed idee om hier een 3d-film van te maken. De illusie dat 2d verleden tijd is, is blijkbaar nog springlevend…

      /   Beantwoorden  / 
  10. Seppe

    @Pieter: Die uitspraak heb ik gemist. Durfde ze echt te zeggen dat Kuifje niet kan tippen aan Suske en Wiske?

      /   Beantwoorden  / 
  11. Pieter

    Hergé’s verhalen noemde ze alleszins “summier”. Als Kuifje dan “summier” is, is S & W zonder twijfel nietig en pietluttig…Kuifje zit vol met ingenieuze, politieke satires, terwijl S & W niet verder komt dan het versimpelen van één of andere volkslegende.

      /   Beantwoorden  / 
  12. Pieter

    Het “leuke” nieuws is dat ze van plan zijn om elk jaar zo’n verfilming uit te brengen. Zo zou de sequel op deze film de Kleppende Klipper of de Apenkermis of de Wolkeneters moeten worden. Ik vraag me af hoe ze dit gaan bolwerken?…

    1 jaar is een razendsnel tempo + ik heb het gevoel dat deze film het toch niet al te best heeft gedaan aan de kassa.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Seppe

    Afwachten geblazen… Maar sowieso hebben ze nog tonnen merchandising om geld uit te slaan.

      /   Beantwoorden  / 
  14. Ziggi

    nu ik deze recensie lees, verdient Seppe gewoon een standbeeld omdat hij gewoon groot gelijk heeft. ze hebben er hun voeten aan geveegd, en Suske en Wiske-films geen goede naam gegeven.

      /   Beantwoorden  / 
  15. een bewoner van Lollyland

    Ik denk dat ze het vooral voor kinderen gemaakt hebben. Als die er al mee blij zijn, denk ik dat dat al genoeg is. De ouders niet laten meegenieten zou dan nog wel het enige minpunt zijn. Voor een Belgisch project is dit echt goed gedaan! Okee, de animatie is wat knullig en het verhaal begint te vervelen. Ook die mislukte Jim Parasijt is er beter niet bij. Misschien wat afwijkend van de strip. GEWOON NIET KIJKEN ZOU DE BESTE OPTIE ZIJN!

      /   Beantwoorden  / 
  16. peter

    zou leuk zijn als er vaker van dit soort recensies komen.
    deze recesie zit wel vol met humor.

      /   Beantwoorden  / 
  17. Jules Vismale

    In de strip van De Texasrakkers van Suske & Wiske uit 1959 kwam een lange bandiet in voor die Slungel Slinger heette en even goed kon schieten als Jim Parasijt. Omdat sheriff Cooper fysiek en uiterlijk nogal sterk op de eerstgenoemde boef leek was het haast of beiden familie van elkaar waren! Niettemin was Cooper in de animatiefilm fysiek precies de tegenpool uit de strip daar hij een veel te lang en smal hoofd bezat, een gedrongen lichaam, net deed of hij gehandicapt was en hij was haast meer komisch om te zien dan echt gevaarlijk.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.