Twee posters voor de nieuwe Ghibli-films

Twee oprichters van de studio presenteren allebei een nieuwe animatiefilm.

Studio Ghibli is ongetwijfeld de bekendste animatiestudio uit Japan die ook buiten de landsgrenzen een goede reputatie heeft. Vandaag werden de twee nieuwste films officieel aangekondigd, waarmee in een klap de jarenlange geruchten werden bevestigd. Twee toppers en oprichters van de studio pakken volgend jaar allebei uit met een eigen project.

Kaze Tachinu (The Wind Rises)

Hayao Miyazaki – bekend van films als Spirited Away, Princess Mononoke en My Neighbour Totoro – werkt aan een film die gebaseerd is op het leven en het werk van oorlogsvliegtuigenmaker Jiro Horikoshi.

Voor het Japanse leger ontwierp hij heel wat toestellen die gebruikt werden in de Tweede Wereldoorlog. Het bekendste model is de Mitsubishi A6M Zero; een klein, maar verrassend snel en wendbaar jachtvliegtuig waarmee de Amerikanen in de Stille Oceaan werden aangevallen. Naar verluidt wilde hij oorspronlijk alleen maar een prachtige machine maken, maar werd zijn uitvinding later een moordmachine waar hij moeilijk trots op kon zijn. Dat tragische aspect zou ook in de film worden verwerkt.

Voor de film wordt de Kaze Tachinu-manga die Miyazaki tekende gebruikt, net als het verhaal van de gelijknamige roman van Tatsuo Hori over Horikoshi. Miyazaki bedacht het idee, schreef het scenario en zal ook regisseren. Joe Hisaishi componeert de filmmuziek.

Kaguya-hime no Monogatari (The Tale of Princess Kaguya)

Isao Takahata – bekend van films als My Neighbors the Yamadas, Pom Poko en Grave of the Fireflies – werkt aan een film die gebaseerd is op een beroemd verhaal uit de Japanse folklore: Taketori Monogatari, ook wel bekend als The Tale of the Bamboo Cutter.

Daarin vindt een oude man op een dag een baby in een stralende bamboeplant. De jonge meid, gezegend met een uitzonderlijke schoonheid, blijkt later een prinses van buitenaardse afkomst te zijn.

Regisseur Takahata bedacht het verhaal en schreef het scenario samen met Riko Sakaguchi. Het is dertien jaar geleden dat Takahata nog een film maakte; My Neighbors the Yamadas verscheen in 1999. Net zoals voor die film onthult de poster dat de regisseur opnieuw die zelfde zachte, waterverfachtige stijl zal hanteren. De filmmuziek wordt gecomponeerd door Shinichiro Ikebe.

Uitzonderlijk is dat beide animatiefilms dit jaar in Japan op dezelfde dag in de zomer van 2013 worden verwacht. Het is van in 1988 geleden (met Totoro en Fireflies) dat de twee Ghibli-boegbeelden allebei een film uitbrachten in hetzelfde jaar, laat staan op dezelfde dag. Takahata en Miyazaki hebben het respectievelijk al 77 en 71 keer zomer zien worden. Zou deze dubbele portie een symbolisch afscheid kunnen zijn? Het Japanse publiek wordt in elk geval verwend.

(Via ANN – Bekijk de posters in hogere resolutie door erop te klikken)

Lees ook:Takahata’s nieuwe film uitgesteld
Lees ook:Miyazaki met pensioen
Lees ook:Ghibli-docu in de maak
Lees ook:Voorsmaakje Ghibli-docu
Lees ook:Trailer Ghibli-docu

3 reacties op “Twee posters voor de nieuwe Ghibli-films

  1. DragonMaster

    Twee meesters die weer iets maken! Dat schept erg hoge verwachtingen. Ziet er mooi uit en klinkt goed. Ik ben erg benieuwd.

      /   Beantwoorden  / 
  2. 5tarvin

    hulde aan ghibli

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hansje

      Wat hij hierboven zegt.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.