Tien korte animatiefilms strijden om een Oscarnominatie

Ontdek de kortfilms die de Beste Animatiekortfilm van 2009 willen worden

Ontdek de Nederlandse kandidaat in het overzicht van de tien geselecteerde kortjes die allemaal kans maken om de beste animatiekortfilm van 2009 te worden.

De Oscars zijn dit jaar aan de 82e editie toeDe shortlist is bekend! Uit 37 inzendingen werden de namen van de kortfilms bekendgemaakt die kans maken op de Oscar voor Best Animated Short Film. De tien geselecteerde kortfilms die strijden om een nominatie zijn (in alfabetische volgorde):

The Cat Piano van Eddie White en Ari Gibson

French Roast van Fabrice O. Joubert

Granny O’Grimm’s Sleeping Beauty van Nicky Phelan

The Kinematograph van Tomek Baginski

The Lady and the Reaper van Javier Recio Gracia

Logorama van Nicolas Schmerkin

A Matter of Loaf and Death van Nick Park

Partly Cloudy van Peter Sohn

Runaway van Cordell Barker

Variété van Roelof van den Bergh

Afbeelding uit Granny O'Grimm's Sleeping BeautyNet als bij de andere categorieën nomineert een groep uitverkorenen (het Short Films and Feature Animation Branch Reviewing Committee) uit de bovenstaande lijst vijf kortfilms die uiteindelijk strijden voor een felbegeerde Academy Award.

De zoektocht naar de opvolger van La Maison en Petits Cubes van Kunio Kato is hiermee officieel gestart.

De korte (want ze mogen niet langer duren dan veertig minuten) animatiefilms voldeden aan alle strengen eisen om deel te mogen nemen aan de prestigieuze wedstrijd. Zo zijn reclamespotjes, een geanimeerde aftiteling en (onuitgezonden of nieuwe) afleveringen van televisieseries niet toegelaten.

Partly Cloudy van Peter SohnZoals verwacht (het begint haast een traditie te worden) vind je in de selectie ook enkele kortfilms van bekende studio’s.

Pixar was in het verleden al goed voor drie Oscars (Tin Toy, Geri’s Game en For the Birds) en vijf nominaties (Luxo Jr., Mike’s New Car, Boundin’, One Man Band en Lifted). Peter Sohn krijgt nu de kans om met Partly Cloudy in de winnende voetsporen te treden van zijn collega’s William Reeves, John Lasseter, Jan Pinkava en Ralph Eggleston.

Nick Park, regisseur bij Aardman, maakt dit jaar kans op een vierde Oscar. Op zijn schouw staan namelijk al drie gouden beeldjes voor zijn Creature Comforts en de twee avonturen van Wallace & Gromit: The Wrong Trousers en A Close Shave.

Afbeelding uit Variété van Roelof van den BerghTussen de kanshebbers prijkt helemaal onderaan op de lijst (een feit dat louter te danken is aan de titels beginletter van Variété en helemaal niet aan de kwaliteit) ook een knappe kortfilm van eigen bodem. Op die manier lanceert de Nederlandse animator Roelof van den Bergh het productiehuis il Luster tussen de grote namen van de andere animatiestudio’s.

De winnaar van de 82e editie van de Academy Awards worden op 2 februari 2010 bekendgemaakt.

De komende dagen besteden we in enkele afzonderlijke berichten aandacht aan alle geselecteerde kortfilms. Hou Animatieblog deze week dus extra in de gaten!

(Via Oscars.org)

Lees ook:Kanshebber Beste Animatiekortfilm ’09: Partly Cloudy
Lees ook:Overzicht van alle Oscarkandidaten voor Beste Animatiekortfilm 2009
Lees ook:Tien korte animatiefilms strijden om een Oscar
Lees ook:Verhaallijn Partly Cloudy bekend!
Lees ook:Wallace en Gromit bestaan twintig jaar

2 reacties op “Tien korte animatiefilms strijden om een Oscarnominatie

  1. Tünde

    Wat leuk dat Roelof ertussen staat! Zal ik ‘m mee feliciteren tijdens de les volgende week :-) Ik had wel gehoord dat ‘ie geselecteerd was voor de nominaties maar dat ‘ie ook echt genomineerd is, is natuurlijk super!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Seppe

      Een kleine opmerking op je reactie: Écht genomineerd is hij nog niet, maar uit de 37 inzendingen belandde hij wel al op de shortlist (en terecht!). Uit die lijst worden later 5 kortfilms genomineerd die uiteindelijk kans maken op de Oscar. Wel een leuk toeval dat je van hem les krijgt. :)

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.