Belgische Cinéart is Beste Europese Distributeur

De Belgisch-Nederlandse distributeur Cinéart wint op Cartoon Movie. Ook de makers van de knappe animatiefilm Zarafa werden gehuldigd.

CARTOON is de grootste organisatie voor animatie in Europa. Het driedaagse Cartoon Movie-forum geeft animatiefilmmakers de kans om nieuwe projecten aan potentiële producenten, distributeurs en investeerders voor te stellen. Elk jaar worden ook de beste regisseurs, producenten en distributeurs van de Europese animatiesector verkozen.

Het Belgische Cinéart, een onafhankelijke filmdistributeur die sinds kort ook films in Nederland uitbrengt, viel gisteren in de prijzen. Het Brusselse bedrijf won de European Distributor of the Year-award. In het verleden verdeelde het knappe animatiefilms zoals Waltz with Bashir, Persepolis, The Rabbi’s Cat, Eleanor’s Secret en A Town Called Panic. Cinéart versloeg de Franse conculega Pathé Distribution (The Illusionist, Zarafa) en het Roemeense Transilvania Film (The Illusionist, Ronal the Barbarian).

Het beeldje voor European Director of the Year ging naar Rémi Bezançon en Jean-Christophe Lie. De twee Franse regisseurs stonden aan het roer van Zarafa, een oogstrelende tekenfilm over een jongen en een giraf die een reis rond de wereld maken. Het duo haalde het van Eric ‘Bibo’ Bergeron, de Franse regisseur van de deels Belgische coproductie A Monster in Paris. Ook het regisseurstrio Thorbjørn Christoffersen, Philip Lipski en Kresten Andersen was genomineerd voor de Deense komedie Ronal the Barbarian.

European Producer of the Year werd Perro Verde Films. Dat is de Spaanse producent van Wrinkles, een ontroerende tekenfilm over vriendschap en alzheimer. De overige genomineerden waren de Franse productiemaatschappijen Blue Spirit Animation (Le Tableau) en Moonscoop (Titeuf).

Marc Bonny kreeg de Personality of the Year-prijs van de regio Rhone-Alpes. De oprichter van Gebeka Films heeft talloze toppers naar het Franse bioscooppubliek gebracht; van animatiefilms uit Japan (My Neighbor Totoro) tot Ierland (The Secret of Kells).

(Foto bovenaan: producent Manuel Cristobal (Perro Verde Films), producent Christophe Jankovic (Zarafa), Christine Eloy (Cinéart) en Marc Vandeweyer (CARTOON) – © CARTOON / Valerie de Halleux)

Lees ook:Nieuwe afbeeldingen uit Ronal the Barbarian
Lees ook:Ronal the Barbarian: Een film met ballen
Lees ook:Fantastisch artwork voor Ronal the Barbarian
Lees ook:Pikante motion poster voor Ronal the Barbarian
Lees ook:Pikante trailer voor Ronal the Barbarian (18+)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.